Obserwuj w Google News

Jak mrozić porzeczki? Podpowiadamy

2 min. czytania
27.07.2023 13:09
Zareaguj Reakcja

Porzeczki to letni przysmak, po który chętnie sięgamy w czasie wakacyjnych dni. Takie owoce można zamrozić i wykorzystać w swojej kuchni również po sezonie. Oto sprawdzony sposób, który zajmie ci niewiele czasu.

jak mrozić porzeczki
fot. Shutterstock

Porzeczki są niezwykle cenione w kuchni ze względu na swój unikalny, kwaskowaty smak oraz wiele właściwości zdrowotnych. Latem chętnie przyrządzamy z nich dżemy, konfitury, jak również ciasta i desery. Prawdziwym kulinarnym rarytasem na naszych stołach jest również orzeźwiający kompot przygotowany z tych owoców.

Jeżeli dysponujesz większą ilością tych owoców i nie wiesz, co zrobić z ich nadmiarem dobrym pomysłem będzie ich zamrożenie. Za jakiś czas mogą ci się przydać w kuchni, kiedy w czasie chłodniejszych dni zatęsknisz za smakami lata. Jak najlepiej zamrozić te owoce? Podpowiadamy.

Redakcja poleca

Jak zamrozić porzeczki? Oto prosty trik

Przed mrożeniem porzeczek, warto dokładnie je obejrzeć. Najlepiej wybierać dojrzałe okazy o ładnym, intensywnym kolorze. Trzeba również pozbyć się z nich szypułek i dokładnie oczyścić. Kolejny krok do wypłukanie tych owoców w zimnej wodzie. Następnie należy rozłożyć je na czystej, kuchennej ścierce albo ręczniku papierowym.

Osuszone porzeczki wystarczy ułożyć luźno na tacy i schować do zamrażarki. Potem można przełożyć je do woreczków na mrożonki. Dobrym pomysłem jest również zblendowanie świeżych owoców, a następnie przelanie ich do pojemników na kostki lodu. W takiej formie możemy wykorzystać je później np. do koktajli.

Zobacz także: Sok z czarnej porzeczki jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Sprawdź, jak go zrobić!

Właściwości zdrowotne porzeczek

Porzeczki są bogate w witaminę C, która wpływa pozytywnie na stan skóry i paznokci. Dzięki nim cera nabiera zdrowego, promiennego wyglądu. Poza tym zapobiegają różnym infekcjom, w związku z czym spożywanie tych owoców zaleca się osobom z obniżoną odpornością.

Owoce te zawierają także sporą ilość błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienne oraz pomaga w odchudzaniu. Poza tym skutecznie oczyszczają organizm z nadmiaru nagromadzonych w nim toksyn i dodatkowo przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Nie przegap