Jak mrozić porzeczki? Podpowiadamy
Porzeczki to letni przysmak, po który chętnie sięgamy w czasie wakacyjnych dni. Takie owoce można zamrozić i wykorzystać w swojej kuchni również po sezonie. Oto sprawdzony sposób, który zajmie ci niewiele czasu.

Porzeczki są niezwykle cenione w kuchni ze względu na swój unikalny, kwaskowaty smak oraz wiele właściwości zdrowotnych. Latem chętnie przyrządzamy z nich dżemy, konfitury, jak również ciasta i desery. Prawdziwym kulinarnym rarytasem na naszych stołach jest również orzeźwiający kompot przygotowany z tych owoców.
Jeżeli dysponujesz większą ilością tych owoców i nie wiesz, co zrobić z ich nadmiarem dobrym pomysłem będzie ich zamrożenie. Za jakiś czas mogą ci się przydać w kuchni, kiedy w czasie chłodniejszych dni zatęsknisz za smakami lata. Jak najlepiej zamrozić te owoce? Podpowiadamy.
Jak zamrozić porzeczki? Oto prosty trik
Przed mrożeniem porzeczek, warto dokładnie je obejrzeć. Najlepiej wybierać dojrzałe okazy o ładnym, intensywnym kolorze. Trzeba również pozbyć się z nich szypułek i dokładnie oczyścić. Kolejny krok do wypłukanie tych owoców w zimnej wodzie. Następnie należy rozłożyć je na czystej, kuchennej ścierce albo ręczniku papierowym.
Osuszone porzeczki wystarczy ułożyć luźno na tacy i schować do zamrażarki. Potem można przełożyć je do woreczków na mrożonki. Dobrym pomysłem jest również zblendowanie świeżych owoców, a następnie przelanie ich do pojemników na kostki lodu. W takiej formie możemy wykorzystać je później np. do koktajli.
Zobacz także: Sok z czarnej porzeczki jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Sprawdź, jak go zrobić!
Właściwości zdrowotne porzeczek
Porzeczki są bogate w witaminę C, która wpływa pozytywnie na stan skóry i paznokci. Dzięki nim cera nabiera zdrowego, promiennego wyglądu. Poza tym zapobiegają różnym infekcjom, w związku z czym spożywanie tych owoców zaleca się osobom z obniżoną odpornością.
Owoce te zawierają także sporą ilość błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienne oraz pomaga w odchudzaniu. Poza tym skutecznie oczyszczają organizm z nadmiaru nagromadzonych w nim toksyn i dodatkowo przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu.