Nie wyrzucaj skórek pietruszki. Sprawdź, jak możesz je wykorzystać
Chętnie sięgasz po pietruszkę w swojej kuchni? Sprawdź, do czego mogą ci się przydać skórki tego warzywa.

Korzeń pietruszki ma wiele kulinarnych zastosowań. Można przyrządzić z niego zdrową sałatkę lub delikatne puree w sam raz na obiad. Niektórzy przyrządzają z niego także specjalny napar, który wspomaga wydalanie toksyn z organizmu i ułatwia trawienie. Po obraniu tego warzywa jego skórki przeważnie wyrzucamy do kosza. Okazuje się jednak, że z powodzeniem możemy je jeszcze wykorzystać w naszej kuchni.
Jak wykorzystać skórki pietruszki?
Po obraniu pietruszki warto zachować jej skórki, które są bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz innych substancji odżywczych. Te resztki warzyw najlepiej dokładnie wypłukać w wodzie, pokroić na mniejsze części i umieścić w specjalnych woreczkach na mrożonki.
Po wyjęciu ich z zamrażarki mogą nam się przydać podczas gotowania. Warto po nie sięgnąć, przyrządzając różne zupy. Takie skórki mogą być doskonałym dodatkiem np. do bulionu. Dzięki niemu wywar nabierze przyjemnego aromatu i zyska unikalny smak.
Zobacz także: Zupa z pietruszki jest niezwykle kremowa i delikatna. Oto sprawdzony przepis
Jakie właściwości ma korzeń pietruszki?
Po korzeń pietruszki chętnie sięgamy w sezonie zimowym. Warzywo to chroni organizm przed infekcjami. Zawiera wapń, magnez oraz cynk, który wpływa pozytywnie na wygląd włosów i paznokci. Spożywanie tego warzywa łagodzi także różne dolegliwości ze strony układu trawiennego oraz wspomaga pracę wątroby.
Zobacz także: Koktajl z pietruszki i awokado to prawdziwy zastrzyk energii. Jak go zrobić?