Obserwuj w Google News

Nie wyrzucaj skórek pietruszki. Sprawdź, jak możesz je wykorzystać

1 min. czytania
03.01.2023 15:53
Zareaguj Reakcja

Chętnie sięgasz po pietruszkę w swojej kuchni? Sprawdź, do czego mogą ci się przydać skórki tego warzywa.

Korzeń pietruszki
fot. Shutterstock

Korzeń pietruszki ma wiele kulinarnych zastosowań. Można przyrządzić z niego zdrową sałatkę lub delikatne puree w sam raz na obiad. Niektórzy przyrządzają z niego także specjalny napar, który wspomaga wydalanie toksyn z organizmu i ułatwia trawienie. Po obraniu tego warzywa jego skórki przeważnie wyrzucamy do kosza. Okazuje się jednak, że z powodzeniem możemy je jeszcze wykorzystać w naszej kuchni.

Redakcja poleca

Jak wykorzystać skórki pietruszki?

Po obraniu pietruszki warto zachować jej skórki, które są bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz innych substancji odżywczych. Te resztki warzyw najlepiej dokładnie wypłukać w wodzie, pokroić na mniejsze części i umieścić w specjalnych woreczkach na mrożonki.

Po wyjęciu ich z zamrażarki mogą nam się przydać podczas gotowania. Warto po nie sięgnąć, przyrządzając różne zupy. Takie skórki mogą być doskonałym dodatkiem np. do bulionu. Dzięki niemu wywar nabierze przyjemnego aromatu i zyska unikalny smak.

Zobacz także: Zupa z pietruszki jest niezwykle kremowa i delikatna. Oto sprawdzony przepis

Jakie właściwości ma korzeń pietruszki?

Po korzeń pietruszki chętnie sięgamy w sezonie zimowym. Warzywo to chroni organizm przed infekcjami. Zawiera wapń, magnez oraz cynk, który wpływa pozytywnie na wygląd włosów i paznokci. Spożywanie tego warzywa łagodzi także różne dolegliwości ze strony układu trawiennego oraz wspomaga pracę wątroby.

Zobacz także: Koktajl z pietruszki i awokado to prawdziwy zastrzyk energii. Jak go zrobić?