Obserwuj w Google News

Smaczny obiad w kilkanaście minut? Monika Mrozowska poleca prosty przepis

2 min. czytania
09.02.2023 15:49
Zareaguj Reakcja

Aktorka zdradziła łatwy przepis na obiad z bakłażana. Takie danie będzie idealne na zimowe popołudnie.

Monika Mrozowska
fot. Artur Zawadzki/REPORTER/East News

Monika Mrozowska zaskarbiła sobie sympatię widzów rolą Majki w popularnym niegdyś serialu "Rodzina Zastępcza". Przez pewien czas mogliśmy ją też oglądać na antenie TVN, gdzie prowadziła kącik kulinarny. Dziś swoimi przepisami chętnie dzieli się w sieci. Aktorka na swoim instagramowym koncie często zamieszcza receptury na pyszne dania, które bez problemu możemy przyrządzić samodzielnie w swojej kuchni. Ostatnio pokazała, jak przyrządzić przysmak, który na pewno docenią miłośnicy bakłażana.

Redakcja poleca

Oto pomysł na obiad z bakłażana

Bakłażan ma szerokie zastosowanie kulinarne. Znakomicie sprawdza się jako składnik zup czy sałatek. Monika Mrozowska pokazała, jak warto przyrządzić go w wersji zapiekanej. To danie będzie idealne dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni i cenią sobie szybkie przepisy z łatwo dostępnych składników.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 50 g parmezanu
  • kulka mozzarelli
  • 0,5 szklanki sosu pomidorowego
  • cukier
  • wyciśnięty ząbek czosnku
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Bakłażan kroimy w cienkie plastry.
  2. Podsmażamy go na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek z dwóch stron. Można go odrobinę posolić.
  3. Parmezan ścieramy na tarce.
  4. Ser mozzarella kroimy na cienkie plastry.
  5. Do sosu pomidorowego dodajemy odrobinę soli, 0,5 łyżeczki cukru oraz czosnek.
  6. Następnie smarujemy nim formę do pieczenia.
  7. Kładziemy na to kolejno plastry bakłażana oraz połowę mozzarelli.
  8. Całość posypujemy połową parmezanu.
  9. Ponownie układamy warstwę z bakłażana.
  10. Dodajemy resztę sosu pomidorowego oraz pozostałą mozzarellę.
  11. Wszystko posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem.
  12. Danie pieczemy w temperaturze 250 st. Celsjusza przez ok. 10 minut.
  13. Na koniec posypujemy je natką pietruszki.

Zobacz także:  Krem z bakłażana smakuje wybornie. Oto łatwy przepis

Internauci: "Wygląda pysznie!"

W opisie nagrania aktorka zażartowała, że sporo kosztowało ją to, żeby nie zjeść wszystkiego na raz i zostawić coś pozostałym domownikom. Sądząc po komentarzach internautów, wielu z nich również już nie może się doczekać, aby przyrządzić takie danie w swojej kuchni:

Nauczyłaś mnie jeść bakłażany kilkanaście lat temu i do dziś mi się kojarzą z tobą. :) Jutro robię !
 
Też tak robimy, ale ja dodaje jeszcze cukinię. ❤️ Uwielbiam to danie!
 
Fajny przepis, trzeba spróbować.
 

Zobacz także: Tarta z bakłażanem to smaczne danie obiadowe. Sprawdź, jak ją zrobić