Smaczny obiad w kilkanaście minut? Monika Mrozowska poleca prosty przepis
Aktorka zdradziła łatwy przepis na obiad z bakłażana. Takie danie będzie idealne na zimowe popołudnie.

Monika Mrozowska zaskarbiła sobie sympatię widzów rolą Majki w popularnym niegdyś serialu "Rodzina Zastępcza". Przez pewien czas mogliśmy ją też oglądać na antenie TVN, gdzie prowadziła kącik kulinarny. Dziś swoimi przepisami chętnie dzieli się w sieci. Aktorka na swoim instagramowym koncie często zamieszcza receptury na pyszne dania, które bez problemu możemy przyrządzić samodzielnie w swojej kuchni. Ostatnio pokazała, jak przyrządzić przysmak, który na pewno docenią miłośnicy bakłażana.
Oto pomysł na obiad z bakłażana
Bakłażan ma szerokie zastosowanie kulinarne. Znakomicie sprawdza się jako składnik zup czy sałatek. Monika Mrozowska pokazała, jak warto przyrządzić go w wersji zapiekanej. To danie będzie idealne dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni i cenią sobie szybkie przepisy z łatwo dostępnych składników.
Składniki:
- 1 bakłażan
- sól
- oliwa z oliwek
- 50 g parmezanu
- kulka mozzarelli
- 0,5 szklanki sosu pomidorowego
- cukier
- wyciśnięty ząbek czosnku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Bakłażan kroimy w cienkie plastry.
- Podsmażamy go na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek z dwóch stron. Można go odrobinę posolić.
- Parmezan ścieramy na tarce.
- Ser mozzarella kroimy na cienkie plastry.
- Do sosu pomidorowego dodajemy odrobinę soli, 0,5 łyżeczki cukru oraz czosnek.
- Następnie smarujemy nim formę do pieczenia.
- Kładziemy na to kolejno plastry bakłażana oraz połowę mozzarelli.
- Całość posypujemy połową parmezanu.
- Ponownie układamy warstwę z bakłażana.
- Dodajemy resztę sosu pomidorowego oraz pozostałą mozzarellę.
- Wszystko posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem.
- Danie pieczemy w temperaturze 250 st. Celsjusza przez ok. 10 minut.
- Na koniec posypujemy je natką pietruszki.
Zobacz także: Krem z bakłażana smakuje wybornie. Oto łatwy przepis
Internauci: "Wygląda pysznie!"
W opisie nagrania aktorka zażartowała, że sporo kosztowało ją to, żeby nie zjeść wszystkiego na raz i zostawić coś pozostałym domownikom. Sądząc po komentarzach internautów, wielu z nich również już nie może się doczekać, aby przyrządzić takie danie w swojej kuchni:
Nauczyłaś mnie jeść bakłażany kilkanaście lat temu i do dziś mi się kojarzą z tobą. :) Jutro robię !Też tak robimy, ale ja dodaje jeszcze cukinię. ❤️ Uwielbiam to danie!Fajny przepis, trzeba spróbować.
Zobacz także: Tarta z bakłażanem to smaczne danie obiadowe. Sprawdź, jak ją zrobić