Wrzuć to do pojemnika, w którym przechowujesz pierniki. Będą idealnie miękkie
Zastanawiasz się, co zrobić, aby świąteczne pierniczki były świeże i miękkie przez dłuższy czas? Wypróbuj ten kulinarny trik.

Wiele osób już planuje bożonarodzeniowe menu. Nie może zabraknąć w nim m.in. chrupiących pierniczków. Te apetyczne ciastka o korzennym smaku i aromacie to obowiązkowy przysmak na świątecznym stole. Niestety dość często po upieczeniu nasze łakocie stają się twarde. Aby temu zapobiec, możesz wypróbować ten kulinarny trik.
Poznaj domowy sposób na miękkie pierniczki
Pierniczki to jedne z najsmaczniejszych świątecznych ciastek. Doskonale komponują się z aromatyczną herbatą. Aby były świeże przez dłuższy czas, najlepiej przechowywać je w specjalnych pojemnikach na łakocie. Niestety nawet to często nie chroni ich całkowicie przed szybkim wysychaniem. W tym przypadku przyda nam się ta prosta kulinarna sztuczka.
Jedyne, co musisz zrobić, to umieścić w słoiku czy też innym naczyniu, w którym trzymasz ciastka - niewielki kawałek chleba. Ten trik sprawi, że twoje przysmaki będą świeże i miękkie przez całe święta. Warto przy tym pamiętać, aby pieczywo wymieniać regularnie na nowe.
Zobacz także: Poznaj szybki przepis na pierniczki dyniowe. Wniosą do kuchni świąteczny klimat
Jak dekorować świąteczne pierniczki?
Wspólne dekorowanie pierniczków w rodzinnym gronie to doskonały sposób na spędzenie czasu wolnego. Najczęściej takie ciastka ozdabia się lukrem, chociaż warto wykorzystać też inne dodatki. W tym przypadku doskonale sprawdzą się również kolorowe pisaki, posypki do deserów czy wiórki kokosowe. Jeżeli lubisz słodsze połączenia, możesz zanurzyć je także w białej lub ciemnej czekoladzie i posypać płatkami migdałowymi.
Zobacz także: Placki piernikowe to przysmak idealny na śniadanie. Wypróbuj ten przepis