Obserwuj w Google News

Orzeszki ziemne to skarbnica białka. Podpowiadamy, dlaczego warto je włączyć do swojej diety!

3 min. czytania
14.11.2019 14:54
Zareaguj Reakcja

Orzeszki ziemne to roślina strączkowa, która zawiera wiele cennych właściwości odżywczych. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy B3. Zobacz, dlaczego jeszcze warto jeść orzechy arachidowe.

orzeszki ziemne
fot. Shutterstock

Orzeszki ziemne (orzechy arachidowe) mają najwięcej białka spośród wszystkich odmian orzechów. Popularne fistaszki pochodzą z Ameryki Południowej, a uprawiane są na całym świecie, m.in. w Chinach, Indiach, Nigerii czy USA. Orzechy arachidowe posiadają cenne właściwości odżywcze, dlatego warto włączyć je do menu. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je jeść!

Zobacz także:  Orzechy nerkowca są najmniej kaloryczne spośród wszystkich orzechów. Dlaczego warto je jeść?

Orzeszki ziemne - gdzie rosną

Orzeszki ziemne w przeciwieństwie do orzechów laskowych i orzechów włoskich nie rosną na drzewie. To rośliny strączkowe, które jak sama nazwa wskazuje, rosną pod ziemią. Orzechów arachidowych więc się nie zbiera, ale wykopuje.

Orzeszki ziemne - właściwości

Dlaczego warto jeść orzechy arachidowe?

Orzeszki ziemne to skarbnica białka! Zawierają aż 25,8 na 100 gramów. To znacznie więcej niż w fasoli, ciecierzycy i soczewicy. Dlaczego fistaszki zawierają go najwięcej ze wszystkich orzechów? Botanicznie ta odmiana należy bowiem do rodziny roślin strączkowych. L-Arginina zawarta w orzeszkach ziemnych odpowiada za przyrost masy mięśniowej i może przyczynić się do poprawienia sprawności seksualnej.

Orzeszki ziemne są doskonałym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają chorobom serca czy udarowi mózgu.

Fistaszki zawierają wiele cennych składników mineralnych. Potas pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym. Cynk z kolei sprzyja odbudowie tkanek i budowie białka.

Zawarta w orzechach arachidowych witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega chorobom układu krążenia oraz nowotworom.

Polifenole zawarte w czerwonawej skórce fistaszków i flawonoidy neutralizują wolne rodniki.

Orzechy ziemne zawierają najwięcej niacyny ( witaminy B3, PP) ze wszystkich orzechów. Przyczynia się ona do obniżenia złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Witamina B3 łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Podaje się ją także osobom chorym na depresję.

Fistaszki ze względu na zawartość witamin z grupy B, magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych poprawiają pamięć i koncentrację, dlatego polecane są osobom, które wykonują intensywny wysiłek umysłowy, np. uczniom i studentom. Badania naukowe sugerują, że orzeszki ziemne mogą także zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.

Mają mnóstwo błonnika (ok. 8 g na 100 g), który hamuje wzrost poziomu glukozy po posiłku i eliminuje zalegające resztki.

Zobacz także:  Orzechy brazylijskie to bogactwo selenu! Jakie mają właściwości zdrowotne?

Orzeszki ziemne - w ciąży, przeciwwskazania

Trzeba pamiętać, że fistaszki i powstające z nich masło orzechowe są bardzo silnymi alergenami. Mogą wywołać uczulenie, a w skrajnych przypadkach doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Prażone orzeszki ziemne częściej wywołują reakcję alergiczną, dlatego nie powinny po nie sięgać m.in. kobiety w ciąży.

Uważaj na pleśń na orzechach! Źle przechowywane orzechy arachidowe mogą zawierać toksyny i być przyczyną dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Orzeszki ziemne - kalorie i dieta

Orzeszki ziemne to prawdziwa bomba kaloryczna - 100 g zawiera aż 567,4 kcal. A jednak nie powinniśmy z nich rezygnować. Orzechy te zawierają kwasy oleinowe, które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, a obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Eksperci uważają, że spożywanie orzechów arachidowych nie sprzyja nadwadze ze względu na to, że są one sycące i przyspieszają metabolizm.

Orzeszki ziemne - zastosowanie

Najchętniej orzechy arachidowe spożywane są w formie przekąski. W sklepach można nabyć fistaszki w wielu różnych formach, m.in. solone, prażone, kandyzowane, z karmelem, miodem lub w skorupce. Mogą one być także składnikiem masła orzechowego. Zmielone lub posiekane orzeszki ziemne sprawdzą się jako dodatek do muesli. Doskonale uzupełnią także smak dań mięsnych, np. azjatyckich z makaronem lub ryżem oraz ciast i deserów.

Orzeszki ziemne - cena

Cena orzeszków ziemnych zależy od ich składu i sposobu podania. Za kilogram orzechów ziemnych zapłacimy ok. 10 zł.

Zobacz także:  Orzechy pekan to nieocenione źródło witamin. Dlaczego jeszcze warto po nie sięgnąć?

Sprawdzasz kaloryczność produktów, które spożywasz? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia! 

Uważasz na to, co jesz? Sprawdź, co ma więcej kalorii. Zdobędziesz choć 75 proc.?