Orzechy pekan to nieocenione źródło witamin. Dlaczego jeszcze warto po nie sięgnąć?
Orzechy pekan zmniejszają ryzyko chorób serca, miażdżycy oraz mają właściwości antynowotworowe. Zobacz, ile mają kalorii zawierają i jakie zastosowanie ma ta odmiana orzecha.

Orzechy pekan kształtem przypominają nasze rodzime orzechy włoskie. Naturalnie występują w Stanach Zjednoczonych czy Meksyku. Warto sięgać po pekana, gdyż orzech ten ma wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Sprawdź, jakie działanie mają orzechy pekan i czy są kaloryczne.
Orzechy pekan łatwo pomylić z orzechami włoskimi. Nie tylko wyglądają, ale smakują podobnie. Pekany mają delikatny, słodkawy i masłowy smak. Do Europy pekany trafiły dzięki Hiszpanom i ich morskim wyprawom w XVI wieku. Rozsławił je hiszpański podróżnik Álvar Núñez Cabeza de Vaca.
Zobacz także: Pomelo - słodki kuzyn grejpfruta. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ten owoc do swojej diety
Orzechy pekan - właściwości. Dlaczego warto je jeść?
- Aż 90 proc. tłuszczów zawartych w orzechach pekan stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, tzw. dobre tłuszcze. Są one niezbędne do przyswojenia witamin i zapewniają właściwą pracę układu nerwowego.
- Pekany obniżają poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie krwi.
- Orzechy pekan to nieocenione źródło witamin i minerałów. Pekany zawierają dużo witaminy z grupy B (szczególnie witaminy B1), która wspomaga pracę serca, witaminy B6, która redukuje niepokój, witaminy E zapobiegającej starzeniu się skóry oraz witaminy C , witaminy K , kwasu foliowego, witaminy A, cynku, miedzi i fosforu.
- Pekany charakteryzują się największą zawartością antyoksydantów spośród wszystkich odmian orzechów. Ze względu na zawarte w nich przeciwutleniacze i magnez pekany łagodzą przewlekłe stany zapalne, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca i miażdżycy.
- Orzechy pekan poprawiają funkcjonowanie mózgu. Zawarta w nich miedź zapobiega zachorowaniu na Alzheimera i Parkinsona i Alzheimera.
- Zawierają kwas elagowy, który charakteryzuje się właściwościami antyutleniającymi. Dzięki temu hamuje rozwój wolnych rodników i chroni przed powstawaniem komórek nowotworowych.
- Pekany pomagają także w zwalczaniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Orzechy pekan - przeciwwskazania
Jak wszystkie orzechy pekany nie powinny być spożywane przez alergików. Objawy alergii zazwyczaj pojawiają się w ciągu kilkudziesięciu minut po spożyciu pekanów i należą do nich: pokrzywka, swędzenie skóry, obrzęk gardła, kaszel, świszczący oddech, duszności, zawroty głowy i wymioty.
Zobacz także: Orzechy laskowe są bardzo zdrowe. Koniecznie sprawdź, jakie mają wartości odżywcze
Orzechy pekan - kalorie
Orzechy pekan ze względu na swoje wartości odżywcze są zalecane przez dietetyków. Dzięki zawartości białka i błonnika obok tłuszczu wspomagają odchudzanie przez zwiększanie uczucia sytości. Pekany, podobnie jak inne orzechy, są dosyć kaloryczne, w 100 g znajduje się 691 kalorii, dlatego garść dziennie wystarczy.
Orzechy pekan - zastosowanie
Orzechy pekan stanowią znakomitą przekąskę. Można je spożywać same w formie suszonej, kandyzowanej i solonej lub dodawać do sałatek, musli, owsianek czy jogurtów. Pekany urozmaicą też skład deserów i ciast.
Ta odmiana orzechów sprawdzi się także jako składnik wytrawnych potraw, np. pesto.
Orzechy pekan - cena
Orzechy pekan kupimy w skorupkach i bez. W hipermarketach uważajmy, żeby nie wybierać okazów z pleśnią. Cena pekanów waha się od 70 do 150 zł za kilogram.
Zobacz także: Uwielbiasz zasmażaną kapustę? Podajemy 2 sprawdzone przepisy
Sprawdzasz kaloryczność produktów, które spożywasz? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!
Uważasz na to, co jesz? Sprawdź, co ma więcej kalorii. Zdobędziesz choć 75 proc.?