Obserwuj w Google News

Orzechy makadamia kształtem przypominają orzechy laskowe. Dlaczego warto je jeść?

3 min. czytania
20.11.2019 15:41
Zareaguj Reakcja

Orzechy makadamia nie tylko zapobiegają miażdżycy i chronią przed chorobami serca, ale są doskonałą przekąską w czasie skrajnego wyczerpania i osłabienia. Zobacz, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Orzechy makadamia
fot. Flickr.com/Richard Ashurst

Orzechy makadamia (macadamia) mają wiele wartości odżywczych. Te pochodzące z Australii smakołyki mają zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Zobacz, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Orzechy makadamia pochodzą z Australii, ale rosną również na Hawajach i w Afryce Południowej. Makadamia wyrastają na wiecznie zielonych drzewach, które osiągają wysokość nawet 5 m. Orzechy makadamia kształtem przypominają orzechy laskowe. Są okrągłe i mają twardą łupinę. Ich owoce są jasne, kremowe i mają delikatny mleczny smak.

Zobacz także:  Orzechy włoskie są najzdrowsze ze wszystkich odmian. 8 powodów, dla których warto po nie sięgnąć

Orzechy makadamia (macadamia) - właściwości

Orzechy makadamia zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają wiele właściwości leczniczych. Są doskonałym źródłem składników mineralnych, takich jak:  magnezfosforpotas i  wapń, żelazo oraz witamin: A, witaminy B2 (wpływającej na zdrowie i piękny wygląd skóry), witaminy B3, witaminy B5,  witaminy B6 (która reguluje pracę układu nerwowego),  witaminy E (witaminy młodości, która przeciwdziała starzeniu). 

Dlaczego warto jeść orzechy makadamia?

  • Orzechy makadamia obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, dlatego powinny zawrzeć je w swojej diecie osoby otyłe.
  • Makadamia są stosowane w profilaktyce chorób serca i układu krążenia i chronią przed miażdżycą.
  • Orzechy makadamia zapobiegają utlenianiu komórek, ograniczają wytwarzanie wolnych rodników i opóźniają procesy starzenia.
  • Ze względu na zawartość żelaza powinny być składnikiem diety osób chorujących na anemię.
  • Są zalecane w stanach przemęczenia, osłabienia, niedożywienia ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą.
  • Pozytywnie wpływają na wygląd włosów i paznokci (cynk) raz kości i zębów (wapń, fosfor), zapobiegając osteoporozie.
  • Wspomagają układ nerwowy, pamięć i koncentrację, przeciwdziałają bezsenności i pomagają utrzymać dobry nastrój.
  • Nie zawierają glutenu, dlatego mogą je jeść osoby z tą nietolerancją pokarmową.
  • Ze względu na dużą zawartość błonnika (prawie 9 g w 100 gramowej porcji) wpływają pozytywnie na pracę układu pokarmowego.

Orzechy makadamia (macadamia) - ile dziennie, kalorie

Orzechy makadamia to wysokokaloryczna przekąska. 100 g orzechów makadamia zawiera 718 kcal, co odpowiada ok. 2 % zapotrzebowania kalorycznego. Nie należy się jednak przerażać, ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, a tłuszcz nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.

Najlepiej nie przekraczać dziennego spożycia 10-12 orzechów. Taka ilość dostarczy naszemu organizmowi 204 kcal.

Zobacz także:  Orzeszki ziemne to skarbnica białka. Podpowiadamy, dlaczego warto je włączyć do swojej diety!

Orzechy makadamia (macadamia) - w ciąży

Jak każde inne orzechy makadamia można jeść w ciąży. Mają one wiele właściwości zdrowotnych, a zawarty przez nie kwas oleinowy jest ważny w profilaktyce chorób serca. Nie należy jednak przesadzać z orzechami, gdyż ich nadmierne spożycie może skutkować zgagą.

Orzechy makadamia (macadamia) - zastosowanie

Orzechy makadamia mogą stanowić smaczną i pożywną przekąskę. Makadamia ma mleczny, lekko słodkawy smak. Orzechy makadamia mogą być dodawane do słodyczy, deserów i lodów. Doskonale sprawdzą się jako składnik zdrowych śniadań w postaci owsianek czy mesli. Nadadzą się również jako dodatek do dań wytrawnych, np. sałatek czy pieczonych mięs.

Orzechy makadamia znajdują również zastosowanie w wytwarzaniu jadalnego oleju. Olej makadamia składa się głównie z tłuszczów nienasyconych, można go stosować do krótkiego smażenia. Sprawdza się także jako kosmetyk w pielęgnacji skóry twarzy i ciała.

Orzechy makadamia (macadamia) - cena

W Polsce ta odmiana orzechów nie jest zbyt popularna ze względu na cenę. Orzechy makadamia nie należą do najtańszych. Paczka 250 g kosztuje około 30 zł.

Zobacz także:  Nie masz pomysłu na jesienny deser? Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na ciasto z dyni

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów