Obserwuj w Google News

Orzechowiec z masą budyniową to pyszne ciasto. Odkryj jego smak!

2 min. czytania
Aktualizacja 11.03.2020
11.03.2020 11:56
Zareaguj Reakcja

Orzechowiec z masą budyniową to prawdziwie świąteczne ciasto. Jego smak z pewnością przywodzi na myśl spotkania z rodziną. Przepis na orzechowiec jest bardzo prosty, wystarczy tylko kilka odpowiednich składników i duża ilość orzechów.

Orzechowiec z masą budyniową
fot. Shutterstock

Orzechowiec z masą budyniową to nie to samo co miodownik, ani orzechowiec. Orzechowiec z masą budyniową to zdecydowanie prostsza wersja tych dwóch ciast. Przekładanie orzechowy, bo tak jest również nazywany wymaga wielu składników, które są łatwo dostępne w większości sklepów.

Po upieczeniu ciasto jest twarde, jednak jeśli postawimy je w chłodnym miejscu z pewnością zmięknie. Sprawdźcie, jak wykonać orzechowiec z masą budyniową.

Redakcja poleca

Orzechowiec z masą budyniową - szybki przepis

  • Orzechy włoskie mają bardzo dużo białka, dlatego warto umieścić je w swojej diecie. Orzechy włoskie w swoim składzie mają również wysoką zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Już tylko 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3. Dodatkowo orzechy są bogatym źródłem witaminy B6.

Składniki:

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 jajka

krem orzechowy:

  • 250 g orzechów włoskich,
  • 75 g masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki miodu

krem maślany:

  • 3 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

ciasto:

  1. Mąkę przesiać oraz wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło roztopić z miodem oraz cukrem. Dokładnie wystudzić.
  2. Jajka lekko ubić i roztrzepać aż do połączenia składników. Do mąki wlać masło i jajka.
  3. Dokładnie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.

krem orzechowy:

  1. Masło z cukrem oraz miodem zagotować i gotować do momentu powstania jednolitej masy.
  2. Dodać drobno posiekane orzechy, wymieszać.

krem maślany:

  1. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Do gotującego się mleka wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia.
  2. Masło utrzeć na masę oraz dodać wystudzony budyń.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta włożyć jedną z części ciasta do formy. Piec w temperaturze 180C przez 10 minut.
  4. Drugą część ciasta włożyć do tej samej formy, nakładając wcześniej krem orzechowy. Piec przez 10 minut w 180C.
  5. Jeśli już ciasto będzie gotowe przełożyć je masą budyniową, ciasto z orzechami ułożyć na samej górze.

Wypróbujecie przepis na to pyszne ciasto?

Zobacz także: Ciasto bananowe - prosty przepis krok po kroku

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!