Orzechowiec z masą budyniową to pyszne ciasto. Odkryj jego smak!
Orzechowiec z masą budyniową to prawdziwie świąteczne ciasto. Jego smak z pewnością przywodzi na myśl spotkania z rodziną. Przepis na orzechowiec jest bardzo prosty, wystarczy tylko kilka odpowiednich składników i duża ilość orzechów.

Orzechowiec z masą budyniową to nie to samo co miodownik, ani orzechowiec. Orzechowiec z masą budyniową to zdecydowanie prostsza wersja tych dwóch ciast. Przekładanie orzechowy, bo tak jest również nazywany wymaga wielu składników, które są łatwo dostępne w większości sklepów.
Po upieczeniu ciasto jest twarde, jednak jeśli postawimy je w chłodnym miejscu z pewnością zmięknie. Sprawdźcie, jak wykonać orzechowiec z masą budyniową.
Orzechowiec z masą budyniową - szybki przepis
- Orzechy włoskie mają bardzo dużo białka, dlatego warto umieścić je w swojej diecie. Orzechy włoskie w swoim składzie mają również wysoką zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Już tylko 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3. Dodatkowo orzechy są bogatym źródłem witaminy B6.
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 150 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 jajka
krem orzechowy:
- 250 g orzechów włoskich,
- 75 g masła,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki miodu
krem maślany:
- 3 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
ciasto:
- Mąkę przesiać oraz wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło roztopić z miodem oraz cukrem. Dokładnie wystudzić.
- Jajka lekko ubić i roztrzepać aż do połączenia składników. Do mąki wlać masło i jajka.
- Dokładnie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
krem orzechowy:
- Masło z cukrem oraz miodem zagotować i gotować do momentu powstania jednolitej masy.
- Dodać drobno posiekane orzechy, wymieszać.
krem maślany:
- Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Do gotującego się mleka wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia.
- Masło utrzeć na masę oraz dodać wystudzony budyń.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta włożyć jedną z części ciasta do formy. Piec w temperaturze 180C przez 10 minut.
- Drugą część ciasta włożyć do tej samej formy, nakładając wcześniej krem orzechowy. Piec przez 10 minut w 180C.
- Jeśli już ciasto będzie gotowe przełożyć je masą budyniową, ciasto z orzechami ułożyć na samej górze.
Wypróbujecie przepis na to pyszne ciasto?
Zobacz także: Ciasto bananowe - prosty przepis krok po kroku
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!