Nie przechowuj ogórków w ten sposób! Przez to szybciej będą się psuły
Jak przechowywać ogórki, aby były świeże i smaczne przez dłuższy czas? Ważny jest ten szczegół.

Ogórki nie tylko doskonale smakują, ale też są bogate w witaminy i minerały. Poza tym zapewniają odpowiednie nawodnienie organizmu. To wszystko sprawia, że chętnie uwzględniamy je w swojej diecie. Z warzyw tych można przyrządzić różne domowe przetwory. Sprawdzają się też jako dodatek do obiadu np. w postaci smakowitej mizerii. Aby zachować ich cenne właściwości, należy przechowywać je w odpowiednich warunkach.
Porady kulinarne: jak przechowywać ogórki?
Prawidłowe przechowywanie ogórków ma duży wpływ na ich smak i wartość odżywczą. Niestety wiele osób popełnia błąd, umieszczając je w lodówce obok różnych warzyw i owoców. Szczególnie nie należy ich kłaść w pobliżu pomidorów, bananów czy jabłek. Wydzielany przez nie gaz etylenowy może bowiem sprawić, że ogórki szybciej będą gniły oraz stracą jędrność i wyjątkowy smak.
Warzywa te najlepiej więc przechowywać w suchym i chodnym miejscu z dala od źródeł ciepła np. w spiżarni lub szafce kuchennej. Dzięki temu zachowają swoje walory smakowe i odżywcze przez dłuższy czas.
Zobacz także: Jedzenie ogórków jest dobre dla serca. Jak jeść ich więcej?
Jak wykorzystać ogórki w kuchni?
Ogórki mają szerokie zastosowanie kulinarne. Poza smakowitymi kiszonkami na zimę możemy zrobić z nich lekką sałatkę lub kwaskowatą zupę w sam raz na obiad. Z ogórków warto przyrządzić też smaczne przekąski np. wytrawne muffiny. Warzywa te są również doskonałym dodatkiem do twarogu, kanapek i zielonych koktajli.
Dużą popularnością cieszy się również tzw. sos tzatziki na bazie ogórków i jogurtu greckiego, który jest znakomitym dodatkiem do dań obiadowych czy przekąsek z grilla. W upalne dni warto z kolei zrobić z nich orzeźwiający chłodnik według prostego przepisu.
Zobacz także: Dodaj ten składnik do ogórków kiszonych. Ich smak cię zachwyci