Obserwuj w Google News

Nie myj mięsa przed obróbką. To błąd, który może kosztować cię zdrowie

2 min. czytania
29.01.2024 14:52
Zareaguj Reakcja

Wiele osób myje mięso drobiowe przed obróbką. Ekspertka od zdrowego żywienia Katarzyna Bosacka przekonuje jednak, że to błąd. Dlaczego?

Nie myj mięsa drobiowego przed obróbką. To błąd, który może kosztować cię zdrowie
fot. Shutterstock

Katarzyna Bosacka to ekspertka od zdrowego żywienia i świadomego robienia zakupów. Na swoim profilu na Instagramie (gdzie śledzi ją 160 tysięcy osób), regularnie dzieli się przepisami na smaczne dania, a także różnymi ciekawostkami ze świata gastronomii. W najnowszym poście dziennikarka podjęła temat mycia mięsa drobiowego przed obróbką termiczną i tym samym obaliła pewien mit.

Redakcja poleca

Czy trzeba myć drób przed obróbką? Ekspertka wyjaśnia

- Naukowcy od lat przestrzegają, żeby nie myć mięsa drobionego przed obróbką - poinformowała Katarzyna Bosacka na wstępie. Dlaczego? Specjalistka od zdrowego żywienia wyjaśniła, że mycie drobiu może prowadzić do rozprzestrzeniania bakterii chorobotwórczych, między innymi Salmonelli, Listerii czy Campylobacteri, jeśli woda zmywająca mięso rozpryska się na inne powierzchnie w kuchni. "Bakterie obecne na surowym mięsie mogą przenikać na naczynia, deski do krojenia, sprzęt kuchenny, inne produkty spożywcze" - podkreśliła dziennikarka.

Bosacka zaznaczyła też, że mięso jest już umyte przez producenta. Ponadto poddajemy je obróbce cieplnej, która zabija wszystkie bakterie. Dlatego - jak dodała dziennikarka - mycie kurczaka czy indyka jest nie tylko niekonieczne, ale również niewskazane. "Mięso drobiowe, kupowane w zaufanych miejscach, powinno być bezpieczne do spożycia bez konieczności mycia. Jeśli jednak zauważysz jakiekolwiek zanieczyszczenia na mięsie, zawsze można je delikatnie usunąć za pomocą papierowego ręcznika" - podkreśliła dziennikarka na koniec.

Zobacz także:  Za oliwę zapłacimy krocie. Już niedługo stanie się produktem luksusowym

Katarzyna Bosacka podzieliła internautów. Lawina komentarzy

Wpis Katarzyna Bosackiej zamieszczony na Instagramie spotkał się ze sporym zainteresowaniem. Użytkownicy serwisu są jednak podzieleni. "Nie wyobrażam sobie, żeby nie myć mięsa. Nie wiemy, gdzie wcześniej leżało, czy nie spadło komuś na podłogę. Można włożyć do miski i w taki sposób umyć, żeby nie pryskać po kuchni", "Od zawsze myję. Wystarczy posprzątać po gotowaniu, "Producent nie myje mięsa. Pełno brudnych łap przed pakowaniem dotyka tego mięsa. A ile kawałków spada na brudną podłogę, bo tempo pracy i target musi być zrobiony. Każdy kto pracował w fabryce, nie usmaży mięsa bez opłukania go pod wodą" - czytamy w komentarzach.

Jedna z internautek zapytała również dziennikarkę o deskę do krojenia. "A jak z deskami do krojenia? Drewnianych nie myje się w zmywarce. Czy nie wskazana byłaby zatem do takiego mięsa deska z tworzywa?" - napisała użytkowniczka Instagrama. Bosacka wyjaśniła, że najlepszym rozwiązaniem będzie użycie szklanej deski. 

Źródło: Radio ZET/instagram.com

Nie przegap