Te placki ze śliwkami zrobisz błyskawicznie. To przepis w sam raz na jesienne śniadanie
Jak zrobić szybko jesienne śniadanie, które zachwyci cię wyglądem i smakiem? Te puszyste placki z węgierkami wyglądają niezwykle apetycznie. Zrobisz je w kilkanaście minut według sprawdzonego, babcinego przepisu.

Jesień trwa w najlepsze. O tej porze roku wiele osób niechętnie budzi się do pracy. Aby październikowe poranki upływały przyjemniej, warto rozpocząć dzień od pysznego śniadania. Tradycyjną jajecznicę czy owsiankę odłóż na chwilę w kąt, aby zrobić miejsce w swojej kuchni na tę prostą babciną recepturę.
Placki z dodatkiem śliwek to prawdziwa poezja smaku. Są delikatne, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach. Będą idealnie komponować się ze szklanką mleka, zbożową kawą lub aromatyczną gorącą czekoladą. W dodatku przyrządzić je naprawdę szybko nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego.
Te placki to prawdziwa poranna uczta. Sprawdź, jak je przyrządzić
Do przygotowania tych placków, najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki, ale możesz wypróbować też inny ulubiony rodzaj. Wybierając owoce do tego przepisu staraj się sięgać po dojrzałe okazy. Zazwyczaj ich miąższ jest soczysty i znacznie słodszy, dzięki temu twoje danie będzie jeszcze lepsze w smaku.
SKŁADNIKI:
- 250 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 50 ml wody gazowanej
- 3 łyżki ksylitolu
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta cynamonu
- olej roślinny
- kilka sztuk śliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wlewamy jogurt naturalny.
- Dodajemy do tego mąkę.
- Wbijamy jedno całe jajko.
- Wlewamy wodę gazowaną.
- Następnie dodajemy proszek do pieczenia, ksylitol, aromat waniliowy i cynamon.
- Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Śliwki myjemy, pozbywamy się z nich pestek i kroimy na mniejsze części (możemy dodatkowo obrać je ze skórki).
- Owoce wrzucamy do ciasta i całość mieszamy.
- Placki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z dwóch stron, aż się zarumienią.
Zobacz także: Przepis na śliwki w cieście. To deser idealny do kawy
Jak serwować placki ze śliwkami?
Taki przysmak możesz podawać w różnej formie. Na talerzu warto ułożyć dla ozdoby kilka przekrojonych na pół śliwek. Ciekawym dodatkiem mogą być także orzechy włoskie oraz migdały. Poza tym, jeżeli wolisz słodsze smaki, puszyste placki możesz polać odrobiną miodu albo syropu klonowego.
- Przepis na ciasto śliwkowe z bezą od Ani Starmach. Idealna propozycja na jesień
- Śliwki w boczku to przekąska idealna na jesień. Zrobisz je błyskawicznie
- Przepis na domowe powidła śliwkowe. To receptura idealna na jesień
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
