Najlepsze pierogi z truskawkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis
Pierogi z truskawkami przygotujecie teraz szybko i bez tracenia zbędnego czasu, dzięki naszym przepisom wyjdą miękkie i bardzo smaczne. Znaleźliśmy cenne rady, które z pewnością pomogą wam podczas gotowania, a finalny smak z pewnością was pozytywnie zaskoczy.

Latem aż grzech nie zajadać się pysznymi, słodkimi daniami z truskawkami. Nie muszą one jednak stanowić wyłącznie deseru, mogą stać się także pysznym obiadem. Jednym z pomysłów jest wykonanie dobrze znanych w Polsce pierogów z truskawkami.
Ich wykonanie jest naprawdę proste. Z naszych przepisów dowiesz się, jaki jest najlepszy na pierogi z truskawkami i jak dobrze zrobić ciasto.
Zobacz też: Domowe lody truskawkowe w wersji fit smakują wyśmienicie. Oto prosty przepis
Idealne ciasto na pierogi. Będzie jak plastelina
Twoje ciasto na pierogi często wychodzi zbyt suche i łamliwe? Jest na to prosty sposób. Aby dodać mu miękkości i plastyczności, wystarczy zastosować dwa banalne triki.
Po pierwsze zimną wodę w przepisie zastąp wodą bardzo ciepłą, niemal gorącą. Pamiętaj też, by ciasto wyrabiać jak najkrócej. Dzięki ciepłej wodzie gluten szybciej się zawiąże i w efekcie ciasto stanie się bardziej miękkie,
Plastyczności i elastyczności doda mu zaś odrobina tłuszczu. Podczas wyrabiania koniecznie dodaj do ciasta łyżkę neutralnego w smaku oleju (np. rzepakowego) lub masła. Zawijanie pierogów będzie od teraz dużo prostrze!
Przepis na pierogi z truskawkami
Składniki:
- mąka - 0,5 kg,
- ciepła woda - szklanka
- olej/masło - łyżka
- szczypta soli
- 1 kg truskawek,
- cukier.
Przygotowanie:
- Z mąki, wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto zagnieść ciasto.
- Ciasto cienko rozwałkować.
- Wykroić szklanką kółka.
- Dodawać po jednej truskawce i sklejać.
- Układać na ręczniku papierowym.
- Zagotować wodę z odrobiną soli.
- Wrzucać pierogi na gotującą się wodę.
- Zagotować i odcedzić.
Zobacz też: Od takich truskawek trzymaj się z daleka. Twój organizm ci za to podziękuje
Ciasto na pierogi
Sekret dobrych pierogów to nie tylko smaczny farsz. Główną rolę odgrywa również ciasto, które musi być odpowiednio miękkie i doprawione. Jeśli szukasz dobrego przepisu na ciasto do pierogów mamy dla ciebie przepis, który musisz wypróbować.
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 2 garście ugotowanych, zimnych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 łyżka stołowa miękkiego masła,
- co najmniej 1 szklanka gorącej wody.
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić dołek.
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko i masło. Jeśli ciasto będzie na wytrawne pierogi, dodać szczyptę soli.
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki i delikatnie dolewać wodę. Robić to stopniowo, aby nie przelać.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą, ugniatać ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne.
- Stolnicę posypać mąką i za pomocą wałka, rozwałkować ciasto na grubość 3 milimetrów. Kubkiem wykroić kółka i lepić pierogi.
- Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Bardzo ważne jest jednak to, żeby wkładać pierogi do gotowania od razu po zlepieniu, zwłaszcza jeśli są z owocami, żeby nie przeciekły sokiem i się nie rozlepiły. W tym celu warto nastawić wodę na gotowanie, zanim zaczniemy sklejać pierogi.
Zobacz też: Najlepsze na świecie ciasto z czereśniami. Smakuje nieziemsko
Przepis na ciasto do pierogów z jajkiem
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Dwie szklanki mąki, do której uprzednio dodaliśmy sól, zalewamy szklanką wrzącego mleka, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mąka połączy się z mlekiem i przestygnie, wykładamy całość na stolnicę i zagniatamy, wcześniej dodając jajko, delikatnie posypując wszystko mąką, aż do uzyskania pożądanej gęstości.
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]
