Obserwuj w Google News

Najlepsze pierogi z truskawkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis

3 min. czytania
30.06.2023 09:12
Zareaguj Reakcja

Pierogi z truskawkami przygotujecie teraz szybko i bez tracenia zbędnego czasu, dzięki naszym przepisom wyjdą miękkie i bardzo smaczne. Znaleźliśmy cenne rady, które z pewnością pomogą wam podczas gotowania, a finalny smak z pewnością was pozytywnie zaskoczy.

Przepis na pierogi z truskawkami
fot. OlgaChi/Shutterstock

Latem aż grzech nie zajadać się pysznymi, słodkimi daniami z truskawkami. Nie muszą one jednak stanowić wyłącznie deseru, mogą stać się także pysznym obiadem. Jednym z pomysłów jest wykonanie dobrze znanych w Polsce pierogów z truskawkami.

Ich wykonanie jest naprawdę proste. Z naszych przepisów dowiesz się, jaki jest najlepszy na pierogi z truskawkami i jak dobrze zrobić ciasto.

Zobacz też:  Domowe lody truskawkowe w wersji fit smakują wyśmienicie. Oto prosty przepis

Idealne ciasto na pierogi. Będzie jak plastelina

Twoje ciasto na pierogi często wychodzi zbyt suche i łamliwe? Jest na to prosty sposób. Aby dodać mu miękkości i plastyczności, wystarczy zastosować dwa banalne triki.

Po pierwsze zimną wodę w przepisie zastąp wodą bardzo ciepłą, niemal gorącą. Pamiętaj też, by ciasto wyrabiać jak najkrócej. Dzięki ciepłej wodzie gluten szybciej się zawiąże i w efekcie ciasto stanie się bardziej miękkie,

Plastyczności i elastyczności doda mu zaś odrobina tłuszczu. Podczas wyrabiania koniecznie dodaj do ciasta łyżkę neutralnego w smaku oleju (np. rzepakowego) lub masła. Zawijanie pierogów będzie od teraz dużo prostrze!

Przepis na pierogi z truskawkami

Składniki:

  • mąka - 0,5 kg,
  • ciepła woda - szklanka
  • olej/masło - łyżka
  • szczypta soli
  • 1 kg truskawek,
  • cukier.

Przygotowanie:

  1. Z mąki, wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto zagnieść ciasto.
  2. Ciasto cienko rozwałkować.
  3. Wykroić szklanką kółka.
  4. Dodawać po jednej truskawce i sklejać.
  5. Układać na ręczniku papierowym.
  6. Zagotować wodę z odrobiną soli.
  7. Wrzucać pierogi na gotującą się wodę.
  8. Zagotować i odcedzić.

Zobacz też:  Od takich truskawek trzymaj się z daleka. Twój organizm ci za to podziękuje

Ciasto na pierogi

Sekret dobrych pierogów to nie tylko smaczny farsz. Główną rolę odgrywa również ciasto, które musi być odpowiednio miękkie i doprawione. Jeśli szukasz dobrego przepisu na ciasto do pierogów mamy dla ciebie przepis, który musisz wypróbować.

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 2 garście ugotowanych, zimnych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka stołowa miękkiego masła,
  • co najmniej 1 szklanka gorącej wody.

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić dołek.
  2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko i masło. Jeśli ciasto będzie na wytrawne pierogi, dodać szczyptę soli.
  3. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i delikatnie dolewać wodę. Robić to stopniowo, aby nie przelać.
  4. Kiedy wszystkie składniki się połączą, ugniatać ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne.
  5. Stolnicę posypać mąką i za pomocą wałka, rozwałkować ciasto na grubość 3 milimetrów. Kubkiem wykroić kółka i lepić pierogi.
  6. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Bardzo ważne jest jednak to, żeby wkładać pierogi do gotowania od razu po zlepieniu, zwłaszcza jeśli są z owocami, żeby nie przeciekły sokiem i się nie rozlepiły. W tym celu warto nastawić wodę na gotowanie, zanim zaczniemy sklejać pierogi.

Zobacz też:  Najlepsze na świecie ciasto z czereśniami. Smakuje nieziemsko

Przepis na ciasto do pierogów z jajkiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Dwie szklanki mąki, do której uprzednio dodaliśmy sól, zalewamy szklanką wrzącego mleka, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mąka połączy się z mlekiem i przestygnie, wykładamy całość na stolnicę i zagniatamy, wcześniej dodając jajko, delikatnie posypując wszystko mąką, aż do uzyskania pożądanej gęstości.

Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock