Tak przygotujesz owsiankę idealną. Jest pożywna i smakuje jak szarlotka
Co jeść na śniadanie? Płatki owsiane zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Dlatego właśnie warto spożywać je regularnie. Jak przyrządzić pyszną owsiankę? Przedstawiamy prosty przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Jest pyszny i niskokaloryczny. Jego autorką jest dietetyczka Agata Stawińska.

Płatki owsiane: właściwości odżywcze
Dlaczego warto zajadać się płatkami owsianymi? To produkt znany ze swoich wartości odżywczych. Owsianka to doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Ten pyszny i sycący posiłek, sprawia, że przez długi czas nie czujemy ssania w żołądku. Wszytko dzięki solidnej porcji błonnika, który wzmacnia nas i wspomaga pracę jelit. Płatki owsiane zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, wapń, magnez, cynk, selen, potas, fosfor i miedź, witaminy: C, E oraz witaminy z grupy B.
Bogata mieszanka składników odżywczych korzystnie wpływa na funkcjonowanie wielu układów i wspomaga nasze zdrowie. Regularne spożywanie płatków owsianych pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, korzystnie wpływa na naszą odporność, pamięć i koncentracje. Trudno wyobrazić sobie bardziej jakościowy początek dnia.
Owsianka: szybkie i pożywne śniadanie
Owsianka jest bardzo dobrym pomysłem na śniadanie jeszcze z jednego powodu. Można przyrządzać ją na wiele różnych sposobów. Wybornie smakuje zarówno ze świeżymi, jak i suszonymi owocami. To pożywne i smacznie śniadanie przygotujemy w zaledwie kilka minut.
Zobacz również: To śniadanie zrobisz w 10 minut. Doda ci energii na cały dzień
Ta owsianka smakuje jak szarlotka. Palce lizać
Każdy miłośnik owsianki ma swój ulubiony przepis na to pyszne śniadanie. Przedstawiamy sposób wykonania, który z pewnością spodoba się fanom słodyczy. Recepturą na owsiankę, która smakuje jak szarlotka, podzieliła się na Instagramie dietetyczka, Agata Stawińska. To pyszne, zdrowe, pożywne i niskokaloryczne danie, którego warto spróbować.
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych,
- łyżka posiekanych orzechów lub masła orzechowego,
- jabłko,
- 200 ml mleka lub ulubionego napoju roślinnego,
- łyżka cukru (preferowany jest zamiennik w postaci erytrytolu),
- cynamon.
Przepis:
Przepis na owsiankę, która w smaku przypomina szarlotkę, jest banalnie prosty. Na początku powinniśmy pokroić jabłko w kostkę. 1/4 owocu przekładamy na talerz i obtaczamy w cynamonie. Tak przygotowane jabłko wstawiamy do piekarnika na chwilę, by zmiękło.
Następnie musimy zagotować mleko (lub napój roślinny) i dodać do niego płatki owsiane, erytrytol (lub cukier), cynamon oraz resztę pokrojonego wcześniej jabłka. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
Po tym czasie przekładamy owsiankę do miski, ozdabiamy ją jabłkami, orzechami lub ewentualnie masłem orzechowym. Gotowe!
RadioZET.pl