Masz ochotę na lekką i smaczną zupę? Wypróbuj minestrone!
Minestrone do klasyka kuchni włoskiej. Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa może być robiona na różne sposoby. My przedstawiamy przepis na klasyczną minestrone i dodatki do niej.

Czasami nie mamy ochoty na ciężkie dania. Warto w takiej chwili zdecydować się na coś delikatnego. Świetnie ku temu sprawdzi się pożywna zupa warzywna. W kuchni polskiej mamy raczej tłuste zupy, jak rosół, czy grochówka. Warto w takim momencie zatem zajrzeć do zagranicznych przepisów. Kuchnia włoska ma w swoich recepturach intrygującą zupę minestrone, która robiona jest na bazie warzyw i jest właśnie niezwykle delikatna. Skąd się wzięła, z czego się składa i jak ją zrobić?
Zobacz także: Zupa jarzynowa – poznaj sprawdzony przepis na tradycyjną zupę warzywną
Minestrone – co to takiego?
Minestrone to bardzo prosta zupa. Pochodzi z Włoch i robiona jest w całej „Italii”, jednak w zależności od regionu może smakować i wyglądać zupełnie inaczej. Nazwa tej potrawy pochodzi od włoskiego słowa „minestra”, czyli zupa. Jest o tyle fajna w przygotowaniu, że nie ma na nią jednego, klasycznego przepisu, choć jest oczywiście podstawowa receptura, na której bazuje się przy jej przygotowaniu.
Minestrone, która dla Włochów oznacza mniej więcej tyle, co dla nas różnego rodzaju dania jednogarnkowe. Można do niej wrzucić niemal wszystkie warzywa sezonowe. Dlatego właśnie różni się od niektórych regionów Włoch, ponieważ jedni dodają do niej np. pomidory, inni przygotowują ją na ostro z dodatkiem papryki.
Są jednak podstawowe składniki, na których bazuje się przy tworzeniu minestrone: cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek, a nawet… szpinak.
Zobacz także: Zupa kalafiorowa jest pyszna i bardzo zdrowa! Poznaj tradycyjny przepis
Minestrone – przepis klasyczny
Jak zatem przygotować prawdziwą, pyszną minestrone we włoskim stylu? Okazuje się, że przepis jest banalnie prosty! My przedstawiamy jej ten najbardziej klasyczny.
Składniki:
- Bulion warzywny (ugotowany z marchwi, selera, pietruszki i pora)
- 2 małe cukinie
- Cebula
- 4 marchewki
- 250 g fasolki szparagowej (zielonej)
- Puszka białej fasoli
- 4 ziemniaki
- 1 papryka
- Puszka pomidorów (lub trzy dojrzałe pomidory)
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- Natka pietruszki
- Ulubione dodatki do minestrone (poniżej znajdziecie podpowiedź, co można dodać do niego)
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania bulionu. Przygotowujemy go przez ugotowanie pokrojonej w kawałki marchewki, selera, korzenia pietruszki oraz pora. Taki bulion doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kilkoma listkami laurowymi oraz ziarenkami ziela angielskiego.
Zobacz także: Masz ochotę na pyszny i rozgrzewający obiad? Najlepszą opcją będzie zupa meksykańska mięsna z dodatkiem chilli
Gdy już będziemy mieli bulion, możemy skupić się na pozostałych składnikach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją aż do zeszklenia, następnie dodajemy do buliony, wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Do tego wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w słupki marchewkę.
Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki. Możemy ją przekroić na pół, jeśli jest duża. Następnie dodajemy ją do zupy. Wraz z nią dodajemy odcedzoną białą fasolę. Wszystkie warzywa razem gotujemy w bulionie, aż będą miękkie.
Po upływie tego czasu dodajemy pomidory. Jeżeli wybierasz świeże (pamiętaj, żeby były dojrzałe, ponieważ inaczej nie będą miały smaku), sparz je najpierw wrzątkiem, a następnie zdejmij z nich skórkę i pokrój. W przypadku pomidorów w puszcze będziesz miał znacznie ułatwione zadanie. Zupę dokładnie wymieszaj, dodaje wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj razem jeszcze około 5 minut.
Minestrone podajemy posypane świeżą natką pietruszki i z ulubionymi dodatkami, które znajdziecie poniżej.
Zobacz także: Jak ugotować zupę buraczkową? Poznaj prosty przepis!
Minestrone dodatki
Minestrone można podawać na różne sposoby. Najchętniej Włosi spożywają ją z dodatkiem grzanek, makaronem, ryżem lub… domową zacierką (podobnie jak nasza zacierka). Jak przygotować tę ostatnią?
Wystarczy, że zmieszasz odrobinę mąki z jajkiem i niewielką ilością wody. Takie ciasto wyrabiasz do momentu, aż będzie gładkie. Następnie rwij małe kluseczki i wrzucaj na gorącą zupę. Chwilę razem pogotuj i gotowe.
Zobacz także: Masz ochotę na „pomidorówkę”? Oto najlepsze przepisy!
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!