Obserwuj w Google News

Migdały to bogate źródło magnezu. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do swojej diety

3 min. czytania
21.11.2019 15:49
Zareaguj Reakcja

Migdały to nieocenione źródło magnezu oraz witamin z grupy B. Wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają kondycję włosów i paznokci. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je jeść.

migdały
fot. Pxhere.com

Migdały są smaczne, słodkie, a przy tym bogate w cenne dla zdrowia wartości odżywcze. Wykorzystywane są nie tylko w kuchni jako składnik deserów, ale również w kosmetyce. Dlaczego warto jeść migdały?

Migdały są błędnie określane orzechami, posiadają nawet tytuł "króla orzechów". Tak naprawdę są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Największym producentem migdałów jest Kalifornia.

Zobacz także:  Pomelo - słodki kuzyn grejpfruta. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ten owoc do swojej diety

Migdały - właściwości

Migdały to nieocenione źródło witamin i minerałów. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz magnez, który zmniejsza uczucie zmęczenia i utrzymuje prawidłowy metabolizm. Ponadto migdały dzięki zawartości witamin z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Standardowa porcja migdałów dostarcza:

  • 36,4% dziennego zapotrzebowania  witaminy E
  • 36,0% dziennego zapotrzebowania na mangan
  • magnez (19,5 % dziennego zapotrzebowania)
  • miedź (16,0%),
  • błonnik (13,2%),
  • witamina B2 (13,5%),
  • białko (12,1%).

Dlaczego jeszcze warto jeść migdały?

  • Mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniają układ odpornościowy, dlatego warto zawrzeć je w diecie w sezonie jesiennym i zimowym, aby zapobiec przeziębieniom.
  • Dzięki zawartości cynku i witaminy B2 migdały powodują szybsze gojenie się ran oraz poprawiają kondycję włosów i paznokci.
  • Witamina B2 poprawia pamięć oraz koncentrację, z kolei witamina E zapobiega chorobie Alzheimera.
  • Zwalczają wolne rodniki, które generują stres oksydacyjny. Przyczynia się on do m.in. do rozwoju nowotworów oraz powoduje starzenie się skóry.
  • Dzięki zawartości witaminy E migdały utrudniają złemu cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń i mają właściwości przeciwzakrzepowe.
  • Obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu.
  • Migdały zawierają flawonoidy, które regulują napięcie ściany naczyń krwionośnych i regulują ciśnienie krwi.
  • Dzięki błonnikowi oraz nienasyconym kwasom tłuszczowym reguluje się poziom glikemii we krwi. Migdały chronią więc przed cukrzycą.

Migdały - kalorie

Mimo wyjątkowych właściwości prozdrowotnych migdały należy spożywać umiarem. Jest to produkt kaloryczny, 100 g migdałów zawiera ok. 590 kcal. Dietetycy uważają, ze nie powinniśmy spożywać więcej niż kilkanaście migdałów dziennie.

Zobacz także:  Orzechy laskowe są bardzo zdrowe. Koniecznie sprawdź, jakie mają wartości odżywcze

Migdały - jak obrać?

Migdały można spożywać zarówno ze skórką, jak i bez niej. Można kupić gotowy produkt w sklepie, ale samodzielne obranie migdałów w domu to żaden problem. W taki sposób powstają migdały blanszowane. Wystarczy wsadzić migdały do miseczki i zalać je wrzącą wodą. Kiedy łupinka nieco się pomarszczy, odcedź migdały, przelej zimną wodą i naciskaj na węższą stronę, aby pozbyć się skórki.

Migdały - zastosowanie

Wyróżniamy dwa rodzaje migdałów - słodkie i gorzkie. Te drugie zawierają amigdalinę, która ma w swoim składzie silnie trujący kwas pruski. Po oddzieleniu jednak produkuje się z nich olej migdałowy wykorzystywany do produkcji likierów, esencji czy mydła.

Migdały, które znamy i z chęcią spożywamy, to ich słodka odmiana. Są jadalne na surowo i nadają się na przetwory. W sklepie można znaleźć różne odmiany migdałów, m.in w przyprawach.

Tłuczone migdały wzbogacą smak lodów i ciast, ale można je również zastosować jako zdrowszą odmianę panierki na kotlety.

Migdały - cena

Za kilogram migdałów ze skórką zapłacimy około 35 zł.

Zobacz także:  Uwielbiasz zasmażaną kapustę? Podajemy 2 sprawdzone przepisy

Sprawdzasz kaloryczność produktów, które spożywasz? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia! 

Uważasz na to, co jesz? Sprawdź, co ma więcej kalorii. Zdobędziesz choć 75 proc.?