Migdały to bogate źródło magnezu. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do swojej diety
Migdały to nieocenione źródło magnezu oraz witamin z grupy B. Wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają kondycję włosów i paznokci. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je jeść.

Migdały są smaczne, słodkie, a przy tym bogate w cenne dla zdrowia wartości odżywcze. Wykorzystywane są nie tylko w kuchni jako składnik deserów, ale również w kosmetyce. Dlaczego warto jeść migdały?
Migdały są błędnie określane orzechami, posiadają nawet tytuł "króla orzechów". Tak naprawdę są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Największym producentem migdałów jest Kalifornia.
Zobacz także: Pomelo - słodki kuzyn grejpfruta. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ten owoc do swojej diety
Migdały - właściwości
Migdały to nieocenione źródło witamin i minerałów. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz magnez, który zmniejsza uczucie zmęczenia i utrzymuje prawidłowy metabolizm. Ponadto migdały dzięki zawartości witamin z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Standardowa porcja migdałów dostarcza:
- 36,4% dziennego zapotrzebowania witaminy E
- 36,0% dziennego zapotrzebowania na mangan
- magnez (19,5 % dziennego zapotrzebowania)
- miedź (16,0%),
- błonnik (13,2%),
- witamina B2 (13,5%),
- białko (12,1%).
Dlaczego jeszcze warto jeść migdały?
- Mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniają układ odpornościowy, dlatego warto zawrzeć je w diecie w sezonie jesiennym i zimowym, aby zapobiec przeziębieniom.
- Dzięki zawartości cynku i witaminy B2 migdały powodują szybsze gojenie się ran oraz poprawiają kondycję włosów i paznokci.
- Witamina B2 poprawia pamięć oraz koncentrację, z kolei witamina E zapobiega chorobie Alzheimera.
- Zwalczają wolne rodniki, które generują stres oksydacyjny. Przyczynia się on do m.in. do rozwoju nowotworów oraz powoduje starzenie się skóry.
- Dzięki zawartości witaminy E migdały utrudniają złemu cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń i mają właściwości przeciwzakrzepowe.
- Obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu.
- Migdały zawierają flawonoidy, które regulują napięcie ściany naczyń krwionośnych i regulują ciśnienie krwi.
- Dzięki błonnikowi oraz nienasyconym kwasom tłuszczowym reguluje się poziom glikemii we krwi. Migdały chronią więc przed cukrzycą.
Migdały - kalorie
Mimo wyjątkowych właściwości prozdrowotnych migdały należy spożywać umiarem. Jest to produkt kaloryczny, 100 g migdałów zawiera ok. 590 kcal. Dietetycy uważają, ze nie powinniśmy spożywać więcej niż kilkanaście migdałów dziennie.
Zobacz także: Orzechy laskowe są bardzo zdrowe. Koniecznie sprawdź, jakie mają wartości odżywcze
Migdały - jak obrać?
Migdały można spożywać zarówno ze skórką, jak i bez niej. Można kupić gotowy produkt w sklepie, ale samodzielne obranie migdałów w domu to żaden problem. W taki sposób powstają migdały blanszowane. Wystarczy wsadzić migdały do miseczki i zalać je wrzącą wodą. Kiedy łupinka nieco się pomarszczy, odcedź migdały, przelej zimną wodą i naciskaj na węższą stronę, aby pozbyć się skórki.
Migdały - zastosowanie
Wyróżniamy dwa rodzaje migdałów - słodkie i gorzkie. Te drugie zawierają amigdalinę, która ma w swoim składzie silnie trujący kwas pruski. Po oddzieleniu jednak produkuje się z nich olej migdałowy wykorzystywany do produkcji likierów, esencji czy mydła.
Migdały, które znamy i z chęcią spożywamy, to ich słodka odmiana. Są jadalne na surowo i nadają się na przetwory. W sklepie można znaleźć różne odmiany migdałów, m.in w przyprawach.
Tłuczone migdały wzbogacą smak lodów i ciast, ale można je również zastosować jako zdrowszą odmianę panierki na kotlety.
Migdały - cena
Za kilogram migdałów ze skórką zapłacimy około 35 zł.
Zobacz także: Uwielbiasz zasmażaną kapustę? Podajemy 2 sprawdzone przepisy
Sprawdzasz kaloryczność produktów, które spożywasz? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!
Uważasz na to, co jesz? Sprawdź, co ma więcej kalorii. Zdobędziesz choć 75 proc.?