Obserwuj w Google News

Jak przechowywać pigwę? To ma znaczenie

2 min. czytania
03.10.2023 15:48
Zareaguj Reakcja

Pigwa to jeden z przysmaków kojarzących się nam z jesienią. W jakich warunkach ją przechowywać, aby zachowała swoje walory smakowe i odżywcze przez dłuższy czas? Podpowiadamy.

jak przechowywać pigwę
fot. Shutterstock

Jesień obfituje w różne przysmaki. O tej porze roku chętnie sięgamy m.in. po pigwę. Owoce te dojrzewają od września i w październiku są już gotowe do zerwania. Niektórzy wstrzymują się z tym do wystąpienia pierwszych przymrozków, uważając, że zebrana wtedy pigwa wyróżnia się łagodniejszym smakiem.

Dojrzałe pigwy można poznać po dobrze wybarwionej żółtej skórce i pięknym aromacie. Z tych owoców z łatwością przyrządzimy wiele przysmaków. Nadają się na różne przetwory, np. dżemy i soki. Sprawdzają się również jako składnik apetycznych ciast i deserów. Jak je przechowywać, aby dłużej były świeże? O tym warto pamiętać.

Redakcja poleca

Jak należy przechowywać pigwę? Ważna jest temperatura

Pigwa to jeden z tych owoców, który najlepiej czuje się w niskich temperaturach. Jeżeli decydujemy się ją przechowywać w kuchni lub spiżarni, musi być to zacienione i chłodne miejsce. Trzymana w takich warunkach może wytrzymać nawet kilkanaście dni.

Dobrym pomysłem jest umieszczenie pigwy w lodówce. Wcześniej warto dokładnie ją przejrzeć. Wszelkie obite okazy najlepiej zjeść od razu, w przeciwnym razie szybko będą się psuły. Trzeba także uważać, aby nie leżały w pobliżu gruszek, czy innych owoców, które wydzielają etylen i mogłyby spowodować ich szybsze gnicie. W takich warunkach pigwa zachowa swoją świeżość przez dłuższy czas, nie tracąc cennych właściwości.

Zobacz także: 3 przepisy na sok z pigwy. Są szybkie i łatwe w wykonaniu!

Dlaczego warto jeść pigwę?

Pigwa od dawna jest ceniona w kuchni ze względu na swoje liczne walory zdrowotne. Doskonale działa na układ pokarmowy. Jej spożywanie zalecane jest osobom, które borykają się z biegunką czy wzdęciami. Ten owoc pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Poza tym pigwa działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Ze względu na zawartą w niej dużą ilość witaminy C warto po nią sięgać w okresie jesiennym, aby wzmocnić swój organizm i jeszcze lepiej ochronić go przed różnymi sezonowymi infekcjami.

Nie przegap
Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly