Obserwuj w Google News

Mandarynka to młodsza siostra pomarańczy. Sprawdź, ile wartości odżywczych kryje się w jej miąższu i skórce

2 min. czytania
28.11.2019 16:12
Zareaguj Reakcja

Mandarynka to pyszna kuzynka pomarańczy. Ten słodki owoc nie tuczy, jest skarbnicą witamin, minerałów i ma wiele właściwości leczniczych.

mandarynki
fot. Shutterstock

Mandarynka to słodki owoc lubiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Podobnie jak pomarańcza jest skarbnicą witaminy C, jednak to niejedyne lecznicze właściwości mandarynki. Sprawdź, dlaczego warto jeść te pyszne owoce.

Zobacz także:  Kaki - egzotyczny owoc pełen prozdrowotnych właściwości. Jak go jeść?

Mandarynka - ile ma kalorii

Mandarynka to idealna przekąska dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie. Owoc ten jest bardzo słodki, ale mimo to nie tuczy, ponieważ w 85 proc. składa się z wody. Mandarynki są polecane osobom, które walczą z nadwagą - 100 g tego owocu dostarcza 53 kcal.

Mandarynka - witaminy i wartości odżywcze

Mandarynka ma wiele właściwości leczniczych. To przede wszystkim bogate źródło witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i wspomaga pracę układu krwionośnego. Dwie mandarynki dostarczają ponad 26 mg kwasu askorbinowego.

Te pyszne owoce zawierają witaminy z grupy B ( witamina B1, B2, B3 i B6) i witaminę E oraz są źródłem minerałów takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, fosfor, a także białko, węglowodany i błonnik.

Dlaczego warto jeść mandarynki?

  • Dzięki dużej zawartości witaminy A (700 IU w 100g) jedzenie mandarynek wspomaga narząd wzroku.
  • Owoce te hamują działanie wolnych rodników, likwidują stany zapalne i działają pozytywnie na skórę.
  • Mandarynka jest naturalnym antyoksydantem – działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo.
  • Mandarynki pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
  • Owoce to przyczyniają się do zwalczania otyłości i zapobiegają cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy.
  • Mandarynki szczególnie poleca się osobom stosującym antykoncepcję hormonalną i przechodzącym klimakterium.

Zobacz także: Syrop z cebuli - idealny lek na kaszel. Jak go zrobić?

Mandarynka - odmiana, gdzie rosną

Mandarynki uprawiane są szczególnie w Japonii, Brazylii, w basenie Morza Śródziemnego i na południu USA. Rosną w klimacie tropikalnym i subtropikalnym.

Istnieje wiele odmian mandarynek:

  • tangerynki (mają czerwonawą skórkę),
  • klementynki (o kwaskowatym miąższu, skrzyżowanie gorzkiej pomarańczy oraz mandarynki),
  • tangela (skrzyżowana mandarynka z grapefruitem),
  • satsuma (zawiera mało pestek).

Mandarynka - w ciąży

Podobnie jak inne cytrusy mandarynki silnie uczulają, dlatego kobiety w ciąży powinny spożywać je z rozwagą. Jeśli jesteś w ciąży, dokładnie umyj mandarynkę. Chemikalia, którymi jest pokryta skórka owocu, mogą być szkodliwe dla dziecka.

Zobacz także:  Uwielbiasz sałatkę nicejską? Podpowiadamy, jak ją zrobić

5 produktów, które mają działanie antynowotworowe

5 produktów spożywczych, które chronią przed rakiem. Musisz je poznać!