Mandarynka to młodsza siostra pomarańczy. Sprawdź, ile wartości odżywczych kryje się w jej miąższu i skórce
Mandarynka to pyszna kuzynka pomarańczy. Ten słodki owoc nie tuczy, jest skarbnicą witamin, minerałów i ma wiele właściwości leczniczych.

Mandarynka to słodki owoc lubiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Podobnie jak pomarańcza jest skarbnicą witaminy C, jednak to niejedyne lecznicze właściwości mandarynki. Sprawdź, dlaczego warto jeść te pyszne owoce.
Zobacz także: Kaki - egzotyczny owoc pełen prozdrowotnych właściwości. Jak go jeść?
Mandarynka - ile ma kalorii
Mandarynka to idealna przekąska dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie. Owoc ten jest bardzo słodki, ale mimo to nie tuczy, ponieważ w 85 proc. składa się z wody. Mandarynki są polecane osobom, które walczą z nadwagą - 100 g tego owocu dostarcza 53 kcal.
Mandarynka - witaminy i wartości odżywcze
Mandarynka ma wiele właściwości leczniczych. To przede wszystkim bogate źródło witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i wspomaga pracę układu krwionośnego. Dwie mandarynki dostarczają ponad 26 mg kwasu askorbinowego.
Te pyszne owoce zawierają witaminy z grupy B ( witamina B1, B2, B3 i B6) i witaminę E oraz są źródłem minerałów takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, fosfor, a także białko, węglowodany i błonnik.
Dlaczego warto jeść mandarynki?
- Dzięki dużej zawartości witaminy A (700 IU w 100g) jedzenie mandarynek wspomaga narząd wzroku.
- Owoce te hamują działanie wolnych rodników, likwidują stany zapalne i działają pozytywnie na skórę.
- Mandarynka jest naturalnym antyoksydantem – działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo.
- Mandarynki pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
- Owoce to przyczyniają się do zwalczania otyłości i zapobiegają cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy.
- Mandarynki szczególnie poleca się osobom stosującym antykoncepcję hormonalną i przechodzącym klimakterium.
Zobacz także: Syrop z cebuli - idealny lek na kaszel. Jak go zrobić?
Mandarynka - odmiana, gdzie rosną
Mandarynki uprawiane są szczególnie w Japonii, Brazylii, w basenie Morza Śródziemnego i na południu USA. Rosną w klimacie tropikalnym i subtropikalnym.
Istnieje wiele odmian mandarynek:
- tangerynki (mają czerwonawą skórkę),
- klementynki (o kwaskowatym miąższu, skrzyżowanie gorzkiej pomarańczy oraz mandarynki),
- tangela (skrzyżowana mandarynka z grapefruitem),
- satsuma (zawiera mało pestek).
Mandarynka - w ciąży
Podobnie jak inne cytrusy mandarynki silnie uczulają, dlatego kobiety w ciąży powinny spożywać je z rozwagą. Jeśli jesteś w ciąży, dokładnie umyj mandarynkę. Chemikalia, którymi jest pokryta skórka owocu, mogą być szkodliwe dla dziecka.
Zobacz także: Uwielbiasz sałatkę nicejską? Podpowiadamy, jak ją zrobić
5 produktów, które mają działanie antynowotworowe
5 produktów spożywczych, które chronią przed rakiem. Musisz je poznać!