Obserwuj w Google News

Makowiec na święta z cateringu Gessler kosztuje krocie. Nie przepłacaj, zrób go samemu

3 min. czytania
22.11.2023 13:38
Zareaguj Reakcja

Z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia Magda Gessler proponuje i promuje catering zawierający tradycyjne dania, które powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Ceny poszczególnych przysmaków mogą jednak zaszokować. 1,4 kg makowca kosztuje bowiem aż 150 zł. Osoby, które nie chcą nadwyrężać domowego budżetu, mogą przygotować tradycyjny makowiec w domowym zaciszu, korzystając z przepisu Gessler.

makowiec Magda Gessler
fot. WOJCIECH STROZYK/REPORTER/PIOTR KAMIONKA/REPORTER

Oferta cateringu świątecznego od Magdy Gessler niesie się po sieci. Świąteczne propozycje dań wraz z cenami zostały wywieszone w oknie restauracji Polka, znajdującej się w łódzkiej Manufakturze. Nie brakuje tradycyjnych przysmaków: ryb, pierogów, dań mięsnych. Osoby chętne mogą także zamówić przepyszne desery. Warto jednak przygotować się na spory wydatek. Dania nie nalezą bowiem do najtańszych.

Tym razem Magda Gessler zaproponowała chętnym 40 pozycji. Zamówienie całego cateringu to jednak koszt 2 394 złotych. Można zdecydować się na poszczególne potrawy lub pojedyncze ciasta. Dla przykładu: za kilogram pierogów (18 sztuk) należy zapłacić 92 zł. Z kolei 1,4 kg makowca kosztuje aż 150 zł.

„Moje makowce są najlepsze w Polsce” Magda Gessler zdradza przepis na ciasto idealne

Cena makowca, który poleca Magda Gessler może zadziwić. Warto zaznaczyć, że to ciasto, które sławna restauratorka ceni szczególnie. Trzy lata temu podzieliła się przepisem na tradycyjny makowiec w jednym z filmów na YouTube. Zaznaczyła, że to receptura, która w jej rodzinie przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. „Moja babcia Irena robiła najlepszy makowiec, najlepsze drożdżowe ciasto. (…) Nikt w życiu nigdy nie powtórzył tego makowca. Ja się do niego bardzo zbliżam, ale jeszcze nigdy nie sięgnęłam takiego smaku” – zaznaczyła.

Zobacz również:  Szukasz pomysłu na obiad? Ewa Wachowicz zdradza przepis na spaghetti z sosem z cukinii

Tak makowiec robi Magda Gessler. Ciasto drożdżowe odgrywa kluczową rolę

Ciasto drożdżowe:

  • mleko 250ml,
  • cukier 250 g,
  • drożdże 5 dag,
  • żółtka 8 szt.,
  • jaja 2 szt.,
  • masło 200 g,
  • smalec 50 g,
  • mąka - około 750 g (tyle ile ciasto zabierze),
  • szczypta soli.

Magda Gessler zaznaczyła, że sekretem udanego makowca jest idealne, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe. Podkreśliła, że wykonuje je w sposób nieco staroświecki. Jak? „Z mleka, odrobiny (50g) cukru i drożdży robimy zaczyn. Z reszty cukru, jajek, żółtek ucieramy kogel mogel. Następnie wszystko razem łączymy dodając stopniowo mąkę, rozczyn i rozpuszczony tłuszcz (masło ze smalcem) i zostawiamy do wyrośnięcia” – poinstruowała.

Redakcja poleca

Zrób masę makową, jak Magda Gessler. Wystarczy trzymać się przepisu

Masa makowa:

  • mak niebieski polski 250 gr,
  • mleko 250 ml,
  • miód 250 ml,
  • jajo 2 szt.,
  • cukier 35 g,
  • skórka z cytryny 100 g,
  • rodzynki 100 g,
  • orzechy włoskie 100 g,
  • masło 30 g.

Gdy mamy już gotowe ciasto drożdżowe, możemy przystąpić do wykonywania masy makowej. Jak to zrobić? "Mak parzymy w mleku, następnie studzimy i mielimy przez oczko specjalne do maku lub kilka razy przez zwykłą maszynkę. Na maśle smażymy skórkę z cytryny i pomarańczy, dodajemy zmielony mak, miód, bakalie i kogel mogel z żółtek i cukru. Cały czas prażymy. Na koniec dodajemy ubite białko, mieszamy i studzimy” – zdradziła Magda Gessler w opisie pod filmem.

Ekspertka wyjaśniła, że po przygotowaniu masy makowej, pozostaje już tylko połączyć składniki. W tym celu rozwałkowujemy ciasto i nakładamy na niego masę makową. Aby makowiec miał tradycyjny wygląd, zwijamy ciasto w roladę. Pieczemy je w 180 stopniach przez około 30-40 min. Gotowego makowca możemy udekorować lukrem i bakaliami.

Nie przegap