4 szybkie przepisy na makaron ze szparagami. Która odsłona zdobędzie twoje serce?
Gdy jest sezon na szparagi, aż grzech ich nie wykorzystać w kuchni! Dobrą opcją na ich przyrządzenie będzie makaron ze szparagami, a można go zrobić na różne sposoby.

Sezon na szparagi w pełni, w związku z czym warto je wykorzystać, wprowadzając je do codziennego menu. Pomijając to, że są przepyszne, mają bowiem także wiele cennych właściwości odżywczych, zbawiennych dla naszego organizmu. Jednym z najprostszych sposobów na przyrządzenie szparagów jest ugotowanie z nimi pysznego makaronu. A można to zrobić na naprawdę wiele sposobów. My podpowiadamy 4 pyszne i szybkie przepisy na makaron ze szparagami. Który z nich skradnie twoje serce?
Zobacz także: Z grilla, na parze, a może klasyczne? Szparagi są bardzo zdrowe i pyszne!
Szparagi – właściwości
Zanim przejdziemy do samych przepisów, warto zdać sobie sprawę z tego, dlaczego tak naprawdę warto jeść szparagi. Są one bowiem pełne drogocennych wartości odżywczych.
- Są dietetyczne – w 100 g mają zaledwie 20 kcal.
- Są bogatym źródłem kwasu foliowego.
- Wspomagają pracę układu krążenia.
- Mają dużą zawartość witamin C i E oraz beta-karotenu.
- Wzmacniają włosy i paznokcie.
- Wspomagają prawidłową pracę nerek i utrzymują odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.
- Wapń, fosfor i potas w nich zawarte wzmacniają zęby i kości.
- Wzmacniają układ odpornościowy.
- Mają działanie antyoksydacyjne.
- Minimalizują ryzyko zachorowania na nowotwór lub Alzheimera.
- Poprawiają pracę jelit, dzięki dużej zawartości błonnika.
- Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
- Szparagi podnoszą poziom libido, dlatego uznawane są za naturalne afrodyzjaki.
Zobacz także: Czas na szparagi! 5 sosów, które podkreślą smak naturalnych afrodyzjaków
Makaron ze szparagami wege
Na początek makaron ze szparagami w wersji wegetariańskiej. Jest to najlżejsza z opcji, w której smak warzyw jest podkreślony.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu penne
- Pęczek zielonych szparagów
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka oliwy
- 30 g parmezanu
- 6 listków świeżej bazylii
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki.
Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, a następnie podsmażamy do zeszklenia. Do tego dodajemy szparagi i podsmażamy około 5 minut. Do tego stopniowo wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem i dusimy wszystko razem około 10 minut.
Makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Całość podsmażamy i wykładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem i bazylią.
Zobacz także: Tarta ze szparagami i serem. Sposób na pyszne danie wegetariańskie!
Makaron ze szparagami i pesto
Pesto to idealny dodatek do dań, który doskonale podkreśla smak pozostałych składników. Dlatego też warto dodać go także do makaronu ze szparagami.
Składniki dla 2 osób:
- 200 g makaronu tagliatelle
- Pęczek szparagów zielonych
- Pęczek bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Garść orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- Łyżka startego parmezanu
- Przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Bazylię, orzechy, oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz parmezan, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy, aż powstanie konsystencja pesto.
Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Podsmażamy je na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy już delikatnie zmiękną i przyrumienią się, dodajemy pesto i odcedzony makaronu. Wszystko razem podsmażamy, aż dobrze połączą się składniki i przekładamy na talerze. Można jeszcze posypać parmezanem i bazylią.
Zobacz także: Szukasz pomysłu na szybki obiad? 3 pyszne przepisy na makaron z pesto!
Makaron ze szparagami i boczkiem
Jeżeli masz ochotę na mięsne danie ze szparagami, koniecznie wypróbuj nasz przepis na połączenie ich z boczkiem! Ten smak jest niezastąpiony.
Składniki dla 2 osób:
- 100 g makaronu spaghetti
- Pęczek szparagów zielonych
- 100 g boczku wędzonego
- 4 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- 30 g parmezanu
- Przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je na patelnię do przyrumienionego boczku. Do tego wyciskamy przez praskę czosnek i smażymy razem około 5 minut. Do tego dodajemy odcedzony makaron i smażymy razem, aż składniki dobrze się połączą. Doprawiamy do smaku i przekładamy na talerze, a następnie posypujemy startym parmezanem.
Zobacz także: Krem ze szparagów. Jak przyrządzić zupę z najpopularniejszych afrodyzjaków?
Makaron ze szparagami i kurczakiem
Na koniec klasyk wśród makaronów, czyli makaron z kurczakiem z dodatkiem szparagów oczywiście.
Składniki dla 2 osób:
- 100 g makaronu świderki
- Pęczek szparagów zielonych
- 200 g piersi z kurczaka
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany 30%
- Koperek
- Przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż się zarumieni.
Szparagi dokładnie myjemy, a następnie odcinamy zdrewniałe końce. Wrzucamy do kurczaka z cebulką, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy około 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany koperek i śmietanę. Wszystko razem dusimy jakieś 10 minut.
Do tego wsypujemy makaron i łączymy składniki. Gdy już będą dobrze wymieszane, przekładamy na talerze.
Zobacz także: Pyszne tagliatelle z kurczakiem na 3 różne sposoby. Wybierz swój ulubiony!
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!Zobacz także: Szparagi smażone na maśle. Poznaj szybki i prosty przepis!