Obserwuj w Google News

4 szybkie przepisy na makaron ze szparagami. Która odsłona zdobędzie twoje serce?

4 min. czytania
Aktualizacja 11.05.2020
07.05.2020 15:59
Zareaguj Reakcja

Gdy jest sezon na szparagi, aż grzech ich nie wykorzystać w kuchni! Dobrą opcją na ich przyrządzenie będzie makaron ze szparagami, a można go zrobić na różne sposoby.

Makaron penne ze szparagami i boczkiem na białym talerzu stoi na drewnianej skrzynce
fot. Shutterstock

Sezon na szparagi w pełni, w związku z czym warto je wykorzystać, wprowadzając je do codziennego menu. Pomijając to, że są przepyszne, mają bowiem także wiele cennych właściwości odżywczych, zbawiennych dla naszego organizmu. Jednym z najprostszych sposobów na przyrządzenie szparagów jest ugotowanie z nimi pysznego makaronu. A można to zrobić na naprawdę wiele sposobów. My podpowiadamy 4 pyszne i szybkie przepisy na makaron ze szparagami. Który z nich skradnie twoje serce?

Zobacz także: Z grilla, na parze, a może klasyczne? Szparagi są bardzo zdrowe i pyszne!

Szparagi – właściwości

Zanim przejdziemy do samych przepisów, warto zdać sobie sprawę z tego, dlaczego tak naprawdę warto jeść szparagi. Są one bowiem pełne drogocennych wartości odżywczych.

Redakcja poleca
  • Są dietetyczne – w 100 g mają zaledwie 20 kcal.
  • bogatym źródłem kwasu foliowego.
  • Wspomagają pracę układu krążenia.
  • Mają dużą zawartość witamin C i E oraz beta-karotenu.
  • Wzmacniają włosy i paznokcie.
  • Wspomagają prawidłową pracę nerek i utrzymują odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.
  • Wapń, fosfor i potas w nich zawarte wzmacniają zęby i kości.
  • Wzmacniają układ odpornościowy.
  • Mają działanie antyoksydacyjne.
  • Minimalizują ryzyko zachorowania na nowotwór lub Alzheimera.
  • Poprawiają pracę jelit, dzięki dużej zawartości błonnika.
  • Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Szparagi podnoszą poziom libido, dlatego uznawane są za naturalne afrodyzjaki.

Zobacz także: Czas na szparagi! 5 sosów, które podkreślą smak naturalnych afrodyzjaków

Makaron ze szparagami wege

Na początek makaron ze szparagami w wersji wegetariańskiej. Jest to najlżejsza z opcji, w której smak warzyw jest podkreślony.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu penne
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g parmezanu
  • 6 listków świeżej bazylii
  • Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki.

Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, a następnie podsmażamy do zeszklenia. Do tego dodajemy szparagi i podsmażamy około 5 minut. Do tego stopniowo wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem i dusimy wszystko razem około 10 minut.

Makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Całość podsmażamy i wykładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem i bazylią.

Zobacz także: Tarta ze szparagami i serem. Sposób na pyszne danie wegetariańskie!

Makaron ze szparagami i pesto

Pesto to idealny dodatek do dań, który doskonale podkreśla smak pozostałych składników. Dlatego też warto dodać go także do makaronu ze szparagami.

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • Pęczek szparagów zielonych
  • Pęczek bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Garść orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka startego parmezanu
  • Przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Bazylię, orzechy, oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz parmezan, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy, aż powstanie konsystencja pesto.

Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Podsmażamy je na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy już delikatnie zmiękną i przyrumienią się, dodajemy pesto i odcedzony makaronu. Wszystko razem podsmażamy, aż dobrze połączą się składniki i przekładamy na talerze. Można jeszcze posypać parmezanem i bazylią.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na szybki obiad? 3 pyszne przepisy na makaron z pesto!

Makaron ze szparagami i boczkiem

Jeżeli masz ochotę na mięsne danie ze szparagami, koniecznie wypróbuj nasz przepis na połączenie ich z boczkiem! Ten smak jest niezastąpiony.

Składniki dla 2 osób:

  • 100 g makaronu spaghetti
  • Pęczek szparagów zielonych
  • 100 g boczku wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 30 g parmezanu
  • Przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je na patelnię do przyrumienionego boczku. Do tego wyciskamy przez praskę czosnek i smażymy razem około 5 minut. Do tego dodajemy odcedzony makaron i smażymy razem, aż składniki dobrze się połączą. Doprawiamy do smaku i przekładamy na talerze, a następnie posypujemy startym parmezanem.

Zobacz także: Krem ze szparagów. Jak przyrządzić zupę z najpopularniejszych afrodyzjaków?

Makaron ze szparagami i kurczakiem

Na koniec klasyk wśród makaronów, czyli makaron z kurczakiem z dodatkiem szparagów oczywiście.

Składniki dla 2 osób:

  • 100 g makaronu świderki
  • Pęczek szparagów zielonych
  • 200 g piersi z kurczaka
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 30%
  • Koperek
  • Przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż się zarumieni.

Szparagi dokładnie myjemy, a następnie odcinamy zdrewniałe końce. Wrzucamy do kurczaka z cebulką, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy około 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany koperek i śmietanę. Wszystko razem dusimy jakieś 10 minut.

Do tego wsypujemy makaron i łączymy składniki. Gdy już będą dobrze wymieszane, przekładamy na talerze.

Zobacz także: Pyszne tagliatelle z kurczakiem na 3 różne sposoby. Wybierz swój ulubiony!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

Zobacz także:  Szparagi smażone na maśle. Poznaj szybki i prosty przepis!