Obserwuj w Google News

3 sprawdzone przepisy na makaron na obiad. Wszystkie zrobisz błyskawicznie!

3 min. czytania
Aktualizacja 23.04.2020
23.04.2020 15:38
Zareaguj Reakcja

Makaron na obiad to zawsze dobry pomysł. Podpowiadamy wam 3 sprawdzone przepisy, które przygotujecie błyskawicznie. Z kurczakiem, mięsem mielonym lub wegetariański.

Makaron na obiad z sosem pomidorowym i świeżą bazylią
fot. Shutterstock

Makaron na obiad to jeden z najszybszych i najlepszych sposobów na zaspokojenie kubków smakowych całej rodziny. Robi się go błyskawicznie, niezależnie od dodanych do niego składników. Oprócz tego zazwyczaj takie dania są bogate w smak, a można do nich dorzucić to, co akurat mamy pod ręką, w związku z czym nie wymagają od nas ogromnych nakładów pracy i pieniędzy. Podpowiadamy 3 sprawdzone przez nas przepisy na makaron na obiad: z kurczakiem, mięsem mielonym oraz w wersji wegetariańskiej. Który z nich zdobędzie twoje serce?

Zobacz także: 4 proste przepisy na pyszny makaron z suszonymi pomidorami

Szybki obiad z makaronem i kurczakiem

Pierś z kurczaka i makaron zazwyczaj wszyscy mamy pod ręką. I choć wydaje się, że to dwa nieskomplikowane składniki, okazuje się, że można z nich stworzyć prawdziwe cuda! My podpowiadamy wam przepis na pyszny obiad z makaronem i kurczakiem w sosie pomidorowym! Wystarczy kilka prostych składników, żeby cieszyć się niesamowitym smakiem!

Redakcja poleca

Składniki na obiad dla dwóch osób:

  • 200 g makaronu świderki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pomidory pelati
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Natka pietruszki (może być też świeża bazylia)
  • Oliwa z oliwek
  • 50 g parmezanu
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią cebulkę. Podsmażamy, aż do zeszklenia.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dorzucamy ją do podsmażonej cebulki i przyprawiamy wszystkimi możliwymi przyprawami. Czekamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Wszystko dusimy razem około 5 minut. Do tego dodajemy koncentrat, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Do sosu wrzucamy odcedzony makaron. Wszystko podsmażamy razem przez chwilę i przekładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem i jeszcze odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem na 3 różne sposoby. Którą z nich wybierzesz?

Obiad z makaronem i mięsem mielonym

Gdy myślimy o makaronie z mięsem mielonym, go głowy przychodzi nam oczywiście klasyczne spaghetti bolognese. To jednak nie jedyne danie, które możemy przygotować z wykorzystaniem właśnie takich składników. Zwłaszcza, że klasyczne bolognese jest bardzo czasochłonne, a my wolimy zazwyczaj przygotowywać szybsze dania. I właśnie taki przepis na szybki obiad z makaronem i mięsem mielonym dla was przygotowaliśmy. Poniżej znajdziecie nasze ulubione warzywa, ale do tego makaronu możecie dodać właściwie wszystko, co wpadnie wam do głowy. 

Składniki:

  • 200 g makaronu jajecznego (takiego jak do rosołu)
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • Cukinia
  • 300 g fasolki szparagowej
  • Pomidory w puszce
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia

Sposób przygotowania:

Z cukinii wyciągamy pestki i kroimy ją w półksiężyce. Z fasolki odcinamy końcówki. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Gdy już się zarumieni, dodajemy do niego surowy makaron i pokrojone warzywa. Następnie całość zalewamy bulionem. Gotujemy około 20-30 minut, aż bulion wyparuje. Gdy już pozbędziemy się wody, dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i gotujemy razem jeszcze około 10 minut.

Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym na 3 różne sposoby. Znajdź swoją ulubioną!

Szybki i tani obiad z makaronem bez mięsa

Na koniec makaron na obiad bez mięsa. I w dodatku jest to najbardziej banalna pasta, jaką kiedykolwiek robiłam, nie wspominając już o czasie i składnikach, których jest bardzo mało. Nie oznacza to jednak, że jest gorsza. Wręcz przeciwnie! Jest naprawdę bogata w smak. Poznajcie przepis na Spaghetti Aglio Oli e Peperoncino, czyli kolejną klasykę, tym razem z kuchni neapolitańskiej.

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • Papryczka peperoncino (może być chilli)
  • Cała główka czosnku
  • Natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Pozostałe czynności rozpoczynamy dopiero, gdy będziemy mieli gotowy makaron.

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oliwy. Paprykę czyścimy z pestek i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Do tego wrzucamy posiekany drobno czosnek oraz natkę pietruszki. Doprawiamy szybko wszystkimi przyprawami i do tego wrzucamy makaron. Smażymy razem około 5 minut i wykładamy na talerze. Najlepiej smakuje na świeżo.

Zobacz także: 3 proste przepisy na makaron z krewetkami. Który skradnie twoje serce?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!