Mizeria będzie rozpływać się w ustach. Magda Gessler zdradziła swój sekret
Jak przygotować idealną mizerię? To wydaje się banalnie proste. Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia karygodny błąd. Wówczas ta lekka sałatka traci swój smak i staje się nijaka. Magda Gessler w rozmowie z Faktem zdradziła, o czym nie możemy zapominać.

Mizeria pasuje prawie do wszystkiego. Możemy jeść ją razem z mięsem mielonym, kotletem schabowym, czy też devolayem. Wegetarianie również kochają tę prostą i lekką sałatkę. Najczęściej spożywają ją z jajkiem sadzonym lub smażoną rybą.
Przygotowanie mizerii wydaje się banalnie proste. W końcu należy jedynie pokroić ogórki na plasterki, dodać do nich śmietanę, posolić całość i posypać sałatkę świeżym koperkiem. Wykonanie mizerii zajmuje tylko kilka minut. Jeśli jednak chcemy, aby potrawa była naprawdę pyszna, powinniśmy pamiętać o dwóch ważnych kwestiach. Zwróciła na nie uwagę Magda Gessler podczas rozmowy z portalem Fakt.
Idealna mizeria: Chrupiąca i lekko słona
Jaka powinna być idealna mizeria? Jeśli chcemy zadowolić podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy, powinniśmy zwrócić uwagę na jakość produktów, po które sięgamy w trakcie gotowania. W przypadku mizerii ten aspekt również jest bardzo istotny. Ogórki powinny być soczyste i chrupiące. Warto pokroić warzywa na plasterki średniej grubości.
Jakie ogórki wybrać do mizerii? Magda Gessler doskonale zna się na polskiej kuchni. Królowa gastronomii zdradziła swój sekret podczas jednego z wywiadów. – Jeżeli chodzi o mizerię, to trzeba mieć ogórki gruntowe, nie azotowe. Takie z kolcami i wtedy będzie dobra – zaznaczyła.
Jeśli ogórki są małe i pochodzą z pewnego źródła, nie musimy nawet ich obierać. Wystarczy, że dokładnie umyjemy warzywa i, przed pokrojeniem w plasterki, odkroimy oba końce.
Zobacz również: Jak szybko obrać truskawki? Niezawodny patent Ani Starmach
Jaka sól do mizerii? To ważna kwestia
Magda Gessler zwróciła uwagę również na to, że sól po którą sięgamy, przygotowując mizerie nie jest bez znaczenia. Wiele osób na co dzień korzysta z soli jodowanej. Restauratorka przestrzega, że to produkt, który nie jest uniwersalny. Poleca, by w przypadku mizerii zamienić sól jodowaną na kłodawską – pozytywnie wpływa na smak, a poza tym stanowi bogate źródło mikroelementów.
Każdą z tych przypraw masz w swoim domu. Kiedyś służyły do... czarów
![Każdą z tych przypraw masz w swoim domu. Kiedyś służyły do... czarów [GALERIA] Każdą z tych przypraw masz w swoim domu. Kiedyś służyły do... czarów [GALERIA]](https://gfx.stylzycia.radiozet.pl/var/g3-radiozetstylzycia/storage/images/magia/wrozby/kazda-z-tych-przypraw-masz-w-swoim-domu-kiedys-sluzyly-do-czarow/11929039-1-pol-PL/Kazda-z-tych-przypraw-masz-w-swoim-domu.-Kiedys-sluzyly-do-czarow_article.jpg)
RadioZET.pl/Fakt.pl