Obserwuj w Google News

Magda Gessler dodaje do pomidorówki nietypowy składnik. Dzięki niemu zupa smakuje obłędnie

2 min. czytania
14.03.2023 11:45
Zareaguj Reakcja

Magda Gessler zdradziła swój przepis na zupę pomidorową. Okazuje się, że gwiazda "Kuchennych Rewolucji" dodaje do niej pewien nietypowy składnik. Chodzi tu o... sok z kapusty kiszonej. 

Magda Gessler
fot. Artur Zawadzki/REPORTER/EASTNEWS

Magda Gessler to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych restauratorek w Polsce. Jest właścicielką kilku znanych i lubianych lokali gastronomicznych, w tym "Polka", "U Fukiera" czy "Słodki Słony". Gwiazda "Kuchennych Rewolucji" ma ogromną wiedzę z zakresu kulinariów, którą chętnie dzieli się z innymi. Co jakiś czas do sieci trafiają jej przepisy na rozmaite dania. Niektóre z nich są dość nietypowe.

Jakiś czas temu Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na pomidorową. Jak podaje portal o2.pl, gwiazda w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" zdradziła, że nie używa śmietany. Zamiast niej do zupy dodaje pewien sekretny składnik. Mowa tu o soku z kapusty kiszonej.

Redakcja poleca

Magda Gessler zdradza przepis na zupę pomidorową. Dodaje do niej sekretny składnik

Do wykonania zupy pomidorowej według przepisu Magdy Gessler potrzebne nam są następujące składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • por,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek selera,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 400 g dojrzałych pomidorów,
  • 50 ml soku z kapusty kiszonej,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • cukier,
  • sól, pieprz.

Na początku należy umyć i dokładnie oczyścić żeberka. Następnie przekładamy je do dużego garnka. Do naczynia wlewamy też zimną wodę, dodajemy liść laurowy oraz 2 ziarna ziela angielskiego. Wywar gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy powstaną szumowiny, należy je zebrać, a następie dodać do zupy opaloną wcześniej cebulę, marchewki, pietruszki, natkę, kawałek selera oraz pora. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. 

Zobacz także:  Ten przepis na zupę pomidorową podbija TikToka. To prawdziwy hit

W międzyczasie należy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Drobno posiekany czosnek zeszklić na maśle. Następnie dodajemy do niego pomidory, trochę cukru i smażymy przez kilka minut. Po godzinie dodajemy do wywaru sok z kapusty kiszonej i przygotowaną mieszankę z pomidorami w roli głównej. Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec doprawiamy ją cukrem, solą i pieprzem.

Z czym podawać zupę pomidorową?

Najczęściej zupa pomidorowa podawana jest z makaronem. Królują tu świderki, muszelki i grube nitki. Sporo osób je też to danie z białym ryżem. Niektórzy sięgają również po chrupiące pieczywo lub groszek ptysiowy - to rozwiązanie sprawdza się przede wszystkim w przypadku zupy krem z pomidorów. 

Zobacz także:  Gotujesz zupę pomidorową w taki sposób? To błąd. Przez to nigdy nie będzie idealna

RadioZET.pl/o2.pl