Magda Gessler dodaje do pomidorówki nietypowy składnik. Dzięki niemu zupa smakuje obłędnie
Magda Gessler zdradziła swój przepis na zupę pomidorową. Okazuje się, że gwiazda "Kuchennych Rewolucji" dodaje do niej pewien nietypowy składnik. Chodzi tu o... sok z kapusty kiszonej.

Magda Gessler to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych restauratorek w Polsce. Jest właścicielką kilku znanych i lubianych lokali gastronomicznych, w tym "Polka", "U Fukiera" czy "Słodki Słony". Gwiazda "Kuchennych Rewolucji" ma ogromną wiedzę z zakresu kulinariów, którą chętnie dzieli się z innymi. Co jakiś czas do sieci trafiają jej przepisy na rozmaite dania. Niektóre z nich są dość nietypowe.
Jakiś czas temu Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na pomidorową. Jak podaje portal o2.pl, gwiazda w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" zdradziła, że nie używa śmietany. Zamiast niej do zupy dodaje pewien sekretny składnik. Mowa tu o soku z kapusty kiszonej.
Magda Gessler zdradza przepis na zupę pomidorową. Dodaje do niej sekretny składnik
Do wykonania zupy pomidorowej według przepisu Magdy Gessler potrzebne nam są następujące składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- por,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek selera,
- liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 400 g dojrzałych pomidorów,
- 50 ml soku z kapusty kiszonej,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- cukier,
- sól, pieprz.
Na początku należy umyć i dokładnie oczyścić żeberka. Następnie przekładamy je do dużego garnka. Do naczynia wlewamy też zimną wodę, dodajemy liść laurowy oraz 2 ziarna ziela angielskiego. Wywar gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy powstaną szumowiny, należy je zebrać, a następie dodać do zupy opaloną wcześniej cebulę, marchewki, pietruszki, natkę, kawałek selera oraz pora. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Zobacz także: Ten przepis na zupę pomidorową podbija TikToka. To prawdziwy hit
W międzyczasie należy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Drobno posiekany czosnek zeszklić na maśle. Następnie dodajemy do niego pomidory, trochę cukru i smażymy przez kilka minut. Po godzinie dodajemy do wywaru sok z kapusty kiszonej i przygotowaną mieszankę z pomidorami w roli głównej. Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec doprawiamy ją cukrem, solą i pieprzem.
Z czym podawać zupę pomidorową?
Najczęściej zupa pomidorowa podawana jest z makaronem. Królują tu świderki, muszelki i grube nitki. Sporo osób je też to danie z białym ryżem. Niektórzy sięgają również po chrupiące pieczywo lub groszek ptysiowy - to rozwiązanie sprawdza się przede wszystkim w przypadku zupy krem z pomidorów.
Zobacz także: Gotujesz zupę pomidorową w taki sposób? To błąd. Przez to nigdy nie będzie idealna
RadioZET.pl/o2.pl