Leczo z cukinią - prosty przepis na pyszny obiad
Leczo z cukinią można przygotować bardzo szybko. Sprawdź, jak to zrobić z pomocą kilku tanich składników.

Cukinia jest bardzo łagodna w smaku, a dodatkowo lekkostrawna. Ceniona jest za wiele różnych witamin i minerałów, które znajdują się w jej składzie. Cukinia zawiera bardzo dużo potasu, żelaza, magnezu oraz całkiem spore ilości witaminy C. To drogocenne warzywo odkwasza organizm, a także wpływa pozytywnie na proces trawienia, dlatego tak często polecane jest w diecie osób, które zmagają się z problemem nadkwaśności.
100 gram cukinii to tylko 21 kcal, to właśnie dlatego warzywo to wykorzystywane jest w przepisach dietetycznych. Cukinia ma również niski indeks glikemiczny, dlatego poleca się włączyć go do swojej diety osobom zmagającym się z cukrzycą.
Leczo z cukinią - poznaj prosty przepis na obiad
Cukinia w kuchni występuje bardzo często. Nadaje się do smażenia, duszenia, a nawet marynowania. Z cukinii można zrobić zapiekankę, placki czy ciasto. Z tego warzywa można przygotować również danie jednogarnkowe jakim jest szybkie leczo, które może być podawane zarówno na obiad, jak i na kolację. Można je podawać z pieczywem lub ryżem. Sprawdźcie, jak przygotować to pyszne danie.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 300 g kiełbasy suszonej,
- 3 papryki,
- 3 duże cukinie,
- ok. 700 g passaty pomidorowej,
- sól i pieprz,
- 2 łyżeczki papryki w proszku,
- 1/3 łyżki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano.
Przygotowanie:
- W dużym garnku podgrzać olej, dodać cebulkę i dokładnie ją zeszklić.
- Kiełbasę obrać i pokroić na plasterki, dodać do cebuli i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając.
- Do garnka dodać czosnek (starty).
- Dodać pokrojoną paprykę i dalej smażyć ok. 5 minut.
- Dodać przyprawy i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażyć około 10 minut ciągle mieszając.
- Wlaź passatę pomidorową i dokładnie wymieszać.
- Gotować pod przykryciem około 5 minut.
Wegetariańskie leczo z cukinii
Leczo z cukinii bez dodatku mięsa to propozycja dla wszystkich tych z was, którzy lubią czuć w daniu wyrazisty smak warzyw i przypraw. Papryczka chilli sprawi, że smak całego dania będzie wyraźniejszy i pobudzi kubki smakowe. Zimą czy chłodną wiosną leczo w takiej odsłonie będzie smakować znacznie bardziej.
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 30 dag świeżych pieczarek,
- 2 papryki,
- papryczka chili,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- sól,
- pieprz czarny,
- łyżeczka cukru,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- szczypta papryki wędzonej,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka oregano,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Dusić około 10 minut i cały czas mieszać.
- Pieczarki umyć i pokroić. Dodać do cebuli. Wymieszać. Dodać posiekany ząbek czosnku. Doprawić przyprawami.
- Paprykę umyć i pokroić. To samo zrobić z papryczką chili.
- Dodać paprykę do garnka i wszystko dokładnie wymieszać. Podlać odrobiną wody. Dusić około 15 minut.
- Dodać pomidory z puszki, chwilę gotować. Dodać resztę przypraw do smaku. Całość dusi do momentu wyparowania wody.
Wypróbujesz nasz przepis na leczo z cukinią?
Zobacz także: Poznaj przepis na karkówkę z grilla oraz marynatę do karkówki