Lasy Państwowe ostrzegają. Wyparz lub przemroź, zanim zjesz
Pierwsze owoce jarzębiny już pojawiają się na drzewach. Maleńkie, czerwone kulki wyglądają niezwykle kusząco. Nie należy jeść ich jednak zaraz po zerwaniu. Lasy Państwowe w najnowszym poście na Facebooku ostrzegają przed taką praktyką.

Jarząb pospolity, nazywany również jarzębiną, popularny jest niemal w całej Europie. To drzewo można spotkać również w Polsce. Jest okazałe i zdobi przestrzeń swoim nietuzinkowym wyglądem, dlatego Polacy często sadzą je w ogrodach.
Jarzębina kwitnie na przełomie maja oraz czerwca. Wówczas na gałęziach pojawiają się piękne białe kwiatostany. Latem kwiaty zaczynają opadać. Na gałęziach widoczne zaczynają być owoce. Charakterystyczne czerwone kuleczki zdobią drzewo i przywołują na myśl zbliżającą się wielkimi krokami jesień. Owoce jarzębiny dojrzewają na przełomie września i października.
Zobacz również: Jak mrozić pomidory? Wypróbuj sprawdzony sposób
Czy jarzębina jest jadalna? Lasy Państwowe ostrzegają
Owoce jarzębiny wyglądają niezwykle kusząco. Nie należy spożywać ich jednak w postaci surowej — taka praktyka jest niebezpieczna. Może powodować problemy zdrowotne, między innymi bóle brzucha, wymioty i biegunki. Owoce jarzębiny – po odpowiedniej obróbce i przygotowaniu – nadają się jednak do spożycia. W najnowszym wpisie na Facebooku przypomnieli o tym przedstawiciele Lasów Państwowych. Administratorzy zauważyli, że w niektórych regionach Polski na drzewach pojawiają się już pierwsze, dojrzałe owoce jarzębiny.
Czerwienią się już owoce jarzębiny, ku uciesze ptactwa i... ludzi. Wszak robi się z nich soki, dżemy, musy, marmoladę oraz wódkę owocową zwaną jarzębiakiem. Część z nas pamięta pewnie i draże jarzębinowe.
Jak sprawić, by owoce jarzębiny stały się jadalne? – Przed przygotowaniem do spożycia, trzeba pamiętać o wyparzeniu lub przemrożeniu owoców jarzębiny, by pozbyć się goryczki i trującego kwasu parasorbowego – poinstruowali eksperci.
Owoce jarzębiny: cenne źródło witamin
Owoce jarzębiny są źródłem cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Zawierają bowiem witaminy A i K, a także witaminy z grupy B, β-karoten oraz minerały:
- wapń,
- magnez,
- cynk,
- mangan,
- miedź,
- żelazo.
Owocom jarzębiny przypisuje się działanie moczopędne oraz przeciwzapalne. Mogą korzystnie wpływać na układ pokarmowy i drogi moczowe.
- Pokazała, jak wybrać najlepszego arbuza. Pamiętaj o tym podczas zakupów
- Jak pić kawę i herbatę w towarzystwie? Nie popełniaj tego błędu
- Anna Lewandowska zdradza przepis na zdrowy koktajl. Sekretny składnik działa cuda
RadioZET.pl