Obserwuj w Google News

Lasy Państwowe ostrzegają. Wyparz lub przemroź, zanim zjesz

2 min. czytania
26.07.2023 11:06
Zareaguj Reakcja

Pierwsze owoce jarzębiny już pojawiają się na drzewach. Maleńkie, czerwone kulki wyglądają niezwykle kusząco. Nie należy jeść ich jednak zaraz po zerwaniu. Lasy Państwowe w najnowszym poście na Facebooku ostrzegają przed taką praktyką.

Czy jarzębina jest jadalna
fot. shutterstock_AnatoliyBerislavskiy

Jarząb pospolity, nazywany również jarzębiną, popularny jest niemal w całej Europie. To drzewo można spotkać również w Polsce. Jest okazałe i zdobi przestrzeń swoim nietuzinkowym wyglądem, dlatego Polacy często sadzą je w ogrodach.

Jarzębina kwitnie na przełomie maja oraz czerwca. Wówczas na gałęziach pojawiają się piękne białe kwiatostany. Latem kwiaty zaczynają opadać. Na gałęziach widoczne zaczynają być owoce. Charakterystyczne czerwone kuleczki zdobią drzewo i przywołują na myśl zbliżającą się wielkimi krokami jesień. Owoce jarzębiny dojrzewają na przełomie września i października.

Zobacz również:  Jak mrozić pomidory? Wypróbuj sprawdzony sposób

Czy jarzębina jest jadalna? Lasy Państwowe ostrzegają

Owoce jarzębiny wyglądają niezwykle kusząco. Nie należy spożywać ich jednak w postaci surowej — taka praktyka jest niebezpieczna. Może powodować problemy zdrowotne, między innymi bóle brzucha, wymioty i biegunki. Owoce jarzębiny – po odpowiedniej obróbce i przygotowaniu – nadają się jednak do spożycia. W najnowszym wpisie na Facebooku przypomnieli o tym przedstawiciele Lasów Państwowych. Administratorzy zauważyli, że w niektórych regionach Polski na drzewach pojawiają się już pierwsze, dojrzałe owoce jarzębiny.

Czerwienią się już owoce jarzębiny, ku uciesze ptactwa i... ludzi. Wszak robi się z nich soki, dżemy, musy, marmoladę oraz wódkę owocową zwaną jarzębiakiem. Część z nas pamięta pewnie i draże jarzębinowe.

Jak sprawić, by owoce jarzębiny stały się jadalne? – Przed przygotowaniem do spożycia, trzeba pamiętać o wyparzeniu lub przemrożeniu owoców jarzębiny, by pozbyć się goryczki i trującego kwasu parasorbowego – poinstruowali eksperci.

Redakcja poleca

Owoce jarzębiny: cenne źródło witamin

Owoce jarzębiny są źródłem cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Zawierają bowiem witaminy A i K, a także witaminy z grupy B, β-karoten oraz minerały:

  • wapń,
  • magnez,
  • cynk,
  • mangan,
  • miedź,
  • żelazo.

Owocom jarzębiny przypisuje się działanie moczopędne oraz przeciwzapalne. Mogą korzystnie wpływać na układ pokarmowy i drogi moczowe.

Nie przegap

RadioZET.pl