Obserwuj w Google News

Kurczaka po chińsku przygotujesz na wiele sposobów. To pomysł na błyskawiczny obiad

3 min. czytania
04.06.2020 11:23
Zareaguj Reakcja

Kuchnia chińska często kojarzy z słodko-kwaśnymi smakami. Dodatkowo jest błyskawiczna w przygotowaniu. Kurczak po chińsku to danie, które sprawdzi się na obiad.

Makaron po chińsku
fot. Shutterstock

Kurczak po chińsku jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego z tym daniem poradzi sobie każdy. Tę potrawę można przygotować na wiele sposobów i eksperymentować ze smakiem.

Kurczaka można podać z chińskimi makaronami lub ryżem, koniecznie z dodatkiem chrupiących warzyw.

Przygotowanie kurczaka po chińsku jest błyskawiczne! Sprawdź, jak to zrobić.

Redakcja poleca

Przepis na szybki obiad - kurczak po chińsku

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj kurczaka po chińsku! Sprawdź, jakie to proste.

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 garść orzeszków ziemnych

Składniki na marynatę do mięsa:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry

Przygotowanie kurczaka po chińsku:

  1. Kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
  2. Następnie wrzuć go do miski, dodaj wszystkie składniki marynaty i odstaw.
  3. Szalotkę drobno posiekaj,  to samo zrób z czosnkiem i imbirem.
  4. Paprykę pokrój w małe paski.
  5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka i przyprawy i smaż.
  6. Następnie dodaj paprykę i smaż przez kolejne 3 minuty.
  7. Dodaj imbir oraz czosnek i wymieszaj dokładnie.
  8. Dodaj orzeszki (warto je wcześniej podprażyć).
  9. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Zobacz także:  Kotlety z tofu są idealną przekąską do pracy! Jak je przygotować?

Przepis na aromatycznego kurczaka po chińsku

Ten przepis jest idealną wersją dla zapracowanych, którzy nie mają czasu, by przesiadywać w kuchni. Ten obiad przygotujesz w niecałe trzydzieści minut!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 szklanki ryżu (basmati lub jaśminowego)
  • 1 opakowanie gotowej mieszanki chińskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej

Przygotowanie kurczaka po chińsku:

  1. Kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę.
  2. Umieść kurczaka w misce, dodaj sos sojowy, curry i wędzoną paprykę.
  3. Wymieszaj dokładnie.
  4. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka na złoty kolor.
  6. Na patelnię wrzuć mieszankę warzyw chińskich.
  7. Dopraw ostrą papryką i ewentualnie solą. Wymieszaj.
  8. W miseczce wyłóż ryż, następnie ułóż kurczaka z warzywami.

Przepis na kurczaka po chińsku z makaronem

Kurczak po chińsku może być również podany z makaronem. W takiej formie idealnie sprawdzi się jako lunch, którzy możesz spakować do pudełka!

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 szalotki
  • 5 pieczarek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej

Przygotowanie kurczaka po chińsku:

  1. Mięso umyj, oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę.
  2. Szalotkę drobno posiekaj.
  3. Pieczarki pokrój w kostkę, paprykę w drobne paski.
  4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso na złoto.
  5. Następnie dodaj warzywa i smaż przez 10 minut.
  6. Dodaj odrobinę wody i przyprawy.
  7. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodaj na patelnię.
  8. Wymieszaj dokładnie i podgrzewaj przez chwilę.
  9. Danie możesz obficie posypać sezamem i szczypiorkiem.

Zobacz także:  Makaron po tajsku. Poznaj przepis na pyszny i prosty lunch!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!