Kurczaka po chińsku przygotujesz na wiele sposobów. To pomysł na błyskawiczny obiad
Kuchnia chińska często kojarzy z słodko-kwaśnymi smakami. Dodatkowo jest błyskawiczna w przygotowaniu. Kurczak po chińsku to danie, które sprawdzi się na obiad.

Kurczak po chińsku jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego z tym daniem poradzi sobie każdy. Tę potrawę można przygotować na wiele sposobów i eksperymentować ze smakiem.
Kurczaka można podać z chińskimi makaronami lub ryżem, koniecznie z dodatkiem chrupiących warzyw.
Przygotowanie kurczaka po chińsku jest błyskawiczne! Sprawdź, jak to zrobić.
Przepis na szybki obiad - kurczak po chińsku
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj kurczaka po chińsku! Sprawdź, jakie to proste.
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 garść orzeszków ziemnych
Składniki na marynatę do mięsa:
- 3 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
Przygotowanie kurczaka po chińsku:
- Kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
- Następnie wrzuć go do miski, dodaj wszystkie składniki marynaty i odstaw.
- Szalotkę drobno posiekaj, to samo zrób z czosnkiem i imbirem.
- Paprykę pokrój w małe paski.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka i przyprawy i smaż.
- Następnie dodaj paprykę i smaż przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj imbir oraz czosnek i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj orzeszki (warto je wcześniej podprażyć).
- Podawaj z ryżem jaśminowym.
Zobacz także: Kotlety z tofu są idealną przekąską do pracy! Jak je przygotować?
Przepis na aromatycznego kurczaka po chińsku
Ten przepis jest idealną wersją dla zapracowanych, którzy nie mają czasu, by przesiadywać w kuchni. Ten obiad przygotujesz w niecałe trzydzieści minut!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 szklanki ryżu (basmati lub jaśminowego)
- 1 opakowanie gotowej mieszanki chińskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
Przygotowanie kurczaka po chińsku:
- Kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę.
- Umieść kurczaka w misce, dodaj sos sojowy, curry i wędzoną paprykę.
- Wymieszaj dokładnie.
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka na złoty kolor.
- Na patelnię wrzuć mieszankę warzyw chińskich.
- Dopraw ostrą papryką i ewentualnie solą. Wymieszaj.
- W miseczce wyłóż ryż, następnie ułóż kurczaka z warzywami.
Przepis na kurczaka po chińsku z makaronem
Kurczak po chińsku może być również podany z makaronem. W takiej formie idealnie sprawdzi się jako lunch, którzy możesz spakować do pudełka!
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 2 filety z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 szalotki
- 5 pieczarek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki ostrej
Przygotowanie kurczaka po chińsku:
- Mięso umyj, oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę.
- Szalotkę drobno posiekaj.
- Pieczarki pokrój w kostkę, paprykę w drobne paski.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso na złoto.
- Następnie dodaj warzywa i smaż przez 10 minut.
- Dodaj odrobinę wody i przyprawy.
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodaj na patelnię.
- Wymieszaj dokładnie i podgrzewaj przez chwilę.
- Danie możesz obficie posypać sezamem i szczypiorkiem.
Zobacz także: Makaron po tajsku. Poznaj przepis na pyszny i prosty lunch!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!