Jak wybrać dobre pomidory? Ten szczegół ma znaczenie
Pomidory to obowiązkowe warzywa w twoim codziennym jadłospisie? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie.

Pomidory to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych warzyw na naszych stołach. Wpływają na to zarówno ich wyjątkowy smak, jak i wiele możliwości zastosowania w kuchni. Warzywa te chętnie serwujemy nie tylko w formie sałatek. Są podstawą pysznej pomidorówki i wielu aromatycznych sosów do różnych dań obiadowych.
Wybierając pomidory w sklepie czy na straganie, niestety nie zawsze udaje nam się trafić na najlepsze okazy. Aby mieć pewność, że do koszyka trafiły tylko najświeższe i najsmaczniejsze warzywa, trzeba zwrócić uwagę na tę istotną kwestię. O czym mowa?
Jak wybrać świeże i smaczne pomidory?
Przy wyborze pomidorów warto dokładnie je obejrzeć. Większość z nas zwraca uwagę na ich kolor oraz jędrność. Przeważnie sięgamy po te, które są w pełni dojrzałe, odpowiednio twarde i nie mają na skórce widocznych przebarwień, które mogłyby świadczyć o tym, że są już lekko nadgniłe. Pomijamy natomiast pewien istotny szczegół.
Okazuje się, że w tym przypadku równie ważne jest to, czy posiadają szypułkę. Ta niewielka, zielona część warzywa ma wbrew pozorom duże znaczenie. Kupując takie pomidory, możemy mieć pewność, że zachowają swoją świeżość i wszystkie walory smakowe przez dłuższy czas. Jest to ważne szczególnie wtedy, gdy nie zamierzamy spożyć ich od razu po powrocie ze sklepu.
Zobacz także: Czy pomidory można zamrażać? Podpowiadamy
Właściwości odżywcze pomidorów
Pomidory warto włączyć do diety z kilku ważnych powodów. Przede wszystkim są one bogate w tzw. likopen. Jest to naturalny przeciwutleniacz, który m.in. wpływa pozytywnie na pracę serca, reguluje ciśnienie krwi oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Warzywa te zawierają również dużą ilość potasu opowiadającego m.in. za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Ponadto są bogate w witaminę C, która wspomaga odporność organizmu i opóźnia procesy starzenia się skóry. Z kolei zawarty w nich błonnik pokarmowy przyspiesza procesy metaboliczne.
Zobacz także: Sos pomidorowy - prosty w przygotowaniu, a zaskakuje swoim smakiem oraz aromatem!