Obserwuj w Google News

Krem z dyni – kilka szybkich i łatwych przepisów na tę zupę

3 min. czytania
Aktualizacja 12.10.2020
12.04.2019 15:21
Zareaguj Reakcja

Krem z dyni to jedna z najpopularniejszych zup, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jej przygotowanie jest naprawdę łatwe. Sprawdź, jak to zrobić!

Krem z dyni
fot. Shutterstock

Dynia to bardzo uniwersalne warzywo! Można z niego przygotować frytki, kopytka, ciasteczka, serniki oraz przepyszne i sycące zupy krem! Krem z dyni cieszy oko pomarańczowym kolorem, jest bardzo pożywny i rozgrzewający.

Poza tym dynia jest prawdziwą bombą witaminową – zawiera m.in. witaminę A, K, C oraz kwas foliowy, żelazo i fosfor.

Jak zrobić pożywny krem z dyni?

Redakcja poleca

Zupa dyniowa z dyni hokkaido  – łatwy przepis

Zupa dyniowa jest niezwykle prosta i łatwa w przygotowaniu, a dobra i zachwycająca w smaku. Sprawdź, jak ugotować zupę dyniową.

Składniki:

  • 1 duża dynia
  • 3 marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • Olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 garść świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Zupę dyniową zaczyna się od odpowiedniego przygotowania dyni. Dynię dokładnie wyszoruj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do piekarnika.
  2. Dynia będzie gotowa, gdy zrobi się miękka, a skórka wyraźnie się zarumieni.
  3. Następnie usuń włókna i pestki i pokrój w kostkę.
  4.  Ten rodzaj dyni można jest ze skórką, dlatego dyni nie trzeba obierać.
  5. Marchewkę i cebulę również pokój w kosteczkę.
  6. Do garnka wlej olej, następnie zarumień na nim cebulę i dodaj marchewkę. Smaż przez chwilę.
  7. Warzywa zalej bulionem i dodaj dynię. Gotuj przez chwilę.
  8. Następnie dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez 20-30 minut.
  9. Nie ma potrzeby miksowania zupy, ale jeśli chcesz to możesz to zrobić.
  10. Zupę posyp natką pietruszki.

Zupa z dyni na ostro – przepis

Zupę z dyni można przygotować w nieco innej odsłonie. Ta propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantnych dań.

Składniki:

  • 1 duża dynia
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • Imbir wielkości kciuka
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól i pierz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, wyczyść z włókien i pestek i pokrój na kawałki.
  2. Następie ułóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą.
  3. Piecz przez około 50 minut w 180 stopniach.
  4. Cebulę i czosnek i papryczkę chilli pokrój w drobną kosteczkę.
  5. W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju rzepakowego, następnie dodaj cebulę, czosnek i papryczkę.
  6. Imbir obierz i pokrój w kosteczkę, dodaj do warzyw i smaż przez chwilę.
  7. Następnie dodaj upieczoną dynię i całość zalej bulionem.
  8. Gotuj przez 20 minut.
  9. Następnie zblenduj zupę z dyni  i dodaj przyprawy.
  10. Podawaj z natką pietruszki lub garścią słonecznika.

Zobacz także:  Sushi przepis - pomysł na smaczne i szybkie danie!

Krem z dyni - szybki przepis

Krem z dyni przygotowuje się naprawdę szybko. Warto dodać do niego mleczko kokosowe, dzięki któremu zupa dyniowa będzie aksamitna, nabierze ładnego koloru i będzie miała bardziej orientalny smak.

Składniki:

  • 1 duża dynia
  • 3 marchewki
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz
  • Garść natki pietruszki
  • Garść nasion z dyni

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, wyczyść z włókien i pestek i pokrój na kawałki.
  2. Następie ułóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą.
  3. Piecz przez około 50 minut w 180 stopniach.
  4. Pokrój marchewkę w kosteczkę
  5. Następnie pokrój drobno cebulę i czosnek i wrzuć je do garnka z grubym dnem, w którym wcześniej rozgrzejesz olej.
  6. Następnie dodaj marchewkę i smaż przez moment.
  7. Dodaj upieczoną dynię i całość zalej bulionem.
  8. Zmiksuj zupę, stopniowo dodając mleczko kokosowe.
  9. Dopraw przyprawami i dokładnie zamieszaj.
  10. Podawaj z natką pietruszki, pestkami dyni. Zupę możesz również polać oliwą z pestek dyni.

Zobacz także:  Sos brokułowy na 3 sposoby. Jak go przygotować?

5 produktów spożywczych, które chronią przed rakiem. Musisz je poznać!