Krem z dyni – kilka szybkich i łatwych przepisów na tę zupę
Krem z dyni to jedna z najpopularniejszych zup, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jej przygotowanie jest naprawdę łatwe. Sprawdź, jak to zrobić!

Dynia to bardzo uniwersalne warzywo! Można z niego przygotować frytki, kopytka, ciasteczka, serniki oraz przepyszne i sycące zupy krem! Krem z dyni cieszy oko pomarańczowym kolorem, jest bardzo pożywny i rozgrzewający.
Poza tym dynia jest prawdziwą bombą witaminową – zawiera m.in. witaminę A, K, C oraz kwas foliowy, żelazo i fosfor.
Jak zrobić pożywny krem z dyni?
Zupa dyniowa z dyni hokkaido – łatwy przepis
Zupa dyniowa jest niezwykle prosta i łatwa w przygotowaniu, a dobra i zachwycająca w smaku. Sprawdź, jak ugotować zupę dyniową.
Składniki:
- 1 duża dynia
- 3 marchewki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- Olej rzepakowy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
- 1 garść świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Zupę dyniową zaczyna się od odpowiedniego przygotowania dyni. Dynię dokładnie wyszoruj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do piekarnika.
- Dynia będzie gotowa, gdy zrobi się miękka, a skórka wyraźnie się zarumieni.
- Następnie usuń włókna i pestki i pokrój w kostkę.
- Ten rodzaj dyni można jest ze skórką, dlatego dyni nie trzeba obierać.
- Marchewkę i cebulę również pokój w kosteczkę.
- Do garnka wlej olej, następnie zarumień na nim cebulę i dodaj marchewkę. Smaż przez chwilę.
- Warzywa zalej bulionem i dodaj dynię. Gotuj przez chwilę.
- Następnie dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez 20-30 minut.
- Nie ma potrzeby miksowania zupy, ale jeśli chcesz to możesz to zrobić.
- Zupę posyp natką pietruszki.
Zupa z dyni na ostro – przepis
Zupę z dyni można przygotować w nieco innej odsłonie. Ta propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantnych dań.
Składniki:
- 1 duża dynia
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- Imbir wielkości kciuka
- 2 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- Sól i pierz
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Dynię obierz, wyczyść z włókien i pestek i pokrój na kawałki.
- Następie ułóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą.
- Piecz przez około 50 minut w 180 stopniach.
- Cebulę i czosnek i papryczkę chilli pokrój w drobną kosteczkę.
- W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju rzepakowego, następnie dodaj cebulę, czosnek i papryczkę.
- Imbir obierz i pokrój w kosteczkę, dodaj do warzyw i smaż przez chwilę.
- Następnie dodaj upieczoną dynię i całość zalej bulionem.
- Gotuj przez 20 minut.
- Następnie zblenduj zupę z dyni i dodaj przyprawy.
- Podawaj z natką pietruszki lub garścią słonecznika.
Zobacz także: Sushi przepis - pomysł na smaczne i szybkie danie!
Krem z dyni - szybki przepis
Krem z dyni przygotowuje się naprawdę szybko. Warto dodać do niego mleczko kokosowe, dzięki któremu zupa dyniowa będzie aksamitna, nabierze ładnego koloru i będzie miała bardziej orientalny smak.
Składniki:
- 1 duża dynia
- 3 marchewki
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
- Garść natki pietruszki
- Garść nasion z dyni
Przygotowanie:
- Dynię obierz, wyczyść z włókien i pestek i pokrój na kawałki.
- Następie ułóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą.
- Piecz przez około 50 minut w 180 stopniach.
- Pokrój marchewkę w kosteczkę
- Następnie pokrój drobno cebulę i czosnek i wrzuć je do garnka z grubym dnem, w którym wcześniej rozgrzejesz olej.
- Następnie dodaj marchewkę i smaż przez moment.
- Dodaj upieczoną dynię i całość zalej bulionem.
- Zmiksuj zupę, stopniowo dodając mleczko kokosowe.
- Dopraw przyprawami i dokładnie zamieszaj.
- Podawaj z natką pietruszki, pestkami dyni. Zupę możesz również polać oliwą z pestek dyni.
Zobacz także: Sos brokułowy na 3 sposoby. Jak go przygotować?
5 produktów spożywczych, które chronią przed rakiem. Musisz je poznać!