Kotlety mielone będą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że dodasz do mięsa ten składnik
Chcesz, żeby twoje mielone były miękkie i soczyste? Wystarczy, że w trakcie ich przyrządzania zastosujesz dwa proste triki. Kotlety będą smakować jak od babci.

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego specjału. Nie ma się zresztą co dziwić. W końcu mielone są niezwykle proste w przygotowaniu, a ponadto bardzo dobrze smakują. A mogą jeszcze lepiej. Wystarczy, że w trakcie ich przyrządzania zastosujemy dwa triki. Dzięki nim nasze kotlety będą miękkie i soczyste.
Dodaj to do mięsa. Mielone będą smakować jeszcze lepiej
Kotlety mielone można robić z różnego rodzaju mięs. W większości przepisów wskazane jest użycie wieprzowiny lub drobiu, ale świetnie sprawdzi się również wołowina. Wirtualna Polska Kobieta podaje, że niezależnie od tego, na jakie mięso się zdecydujemy, warto dodać do niego surowy boczek. Składnik ten sprawi, że mielone będą smakować jeszcze lepiej. Staną się wyjątkowo soczyste i wilgotne.
Ale to nie jedyny trik, który warto zastosować podczas przyrządzania kotletów. Jak czytamy na portalu kobieta.wp.pl, do mięsnej masy dobrze dodać bułkę. I nie chodzi tu wcale o tartą, a o kajzerkę uprzednio namoczoną w mleku. Dzięki temu składnikowi kotlety nie będą rozpadać się w trakcie smażenia na patelni. Ponadto będą idealnie soczyste.
Zobacz także: Dodaj to do potraw. Doskonale pobudza trawienie
Jak smażyć kotlety mielone? Podpowiadamy
Przygotowywanie mielonych jest bardzo proste. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, a następnie wyrobić mięso na jednolitą masę. Potem należy uformować podłużne kotlety. Następnie można przejść do smażenia.
Patelnia powinna być dobrze rozgrzana. Mielone najlepiej smażyć na średnim ogniu. Na ostatnie dwie minuty warto zwiększyć moc palnika. Dzięki temu skórka będzie idealnie chrupiąca. Po usmażeniu przekładamy kotlety na ręcznik papierowy, który odciągnie z nich nadmiar tłuszczu.
Zobacz także: Co zrobić, żeby kotlety mielone były delikatne? Wystarczy dodać jeden składnik
RadioZET.pl/kobieta.wp.pl