Obserwuj w Google News

Konfitura morelowa według przepisu Magdy Gessler. Smakuje obłędnie

2 min. czytania
10.07.2023 09:30
Zareaguj Reakcja

Sezon na morele trwa w najlepsze. Te pyszne owoce można spożywać nie tylko w wersji surowej czy suszonej - świetnie sprawdzają się również jako baza rozmaitych przetworów. Konfitura morelowa według Magdy Gessler jest niezwykle łatwa do przygotowania. Do jej stworzenia wystarczy zaledwie 5 składników.

Konfitura morelowa - Magda Gessler ma na nią pyszny sposób.
fot. Artur Zawadzki/REPORTER/East News, Elena Hramova/Shutterstock

Mało które owoce nadają się do przygotowania konfitur tak bardzo, jak morele. Ich słodkim smakiem warto się cieszyć latem, ale i zimą - w formie przygotowanych wcześniej przetworów. Gwiazda polskiej kuchni - Magda Gessler - używa niezawodnego i zaskakująco prostego przepisu. Jej konfitura morelowa z pewnością podbije niejedno serce. Portal gotowanie.onet.pl podzielił się z czytelnikami smakowitą recepturą autorstwa popularnej restauratorki.

Redakcja poleca

Pyszna konfitura morelowa. Tak przygotowuje ją Magda Gessler

W sieci krąży wiele przepisów na rozmaite, owocowe przetwory. Magda Gessler stawia na prostotę i smak: konfitura morelowa jej autorstwa wymaga użycia zaledwie 5 składników. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 1,2 kg moreli,
  • 500 g cukru żelującego 2:1,
  • soku z jednej cytryny,
  • pół szklanki „zieleniny”: listków mięty lub melisy (w zależności od preferencji),
  • pół szklanki płatków migdałowych (ten składnik zapewni konfiturze dodatkowy aromat).

Umyte i osuszone morele należy odpestkować i pokroić na cienkie paski. Następnie sięgamy po cukier: mieszamy go z owocami i odstawiamy na 3 lub 4 godziny. W międzyczasie możemy skupić się na przygotowaniu listków mięty lub melisy: umyciu, osuszeniu i pokrojeniu. Po upływie wyznaczonego czasu podprażamy na suchej patelni płatki migdałowe, po czym dodajemy do nich morele, zioła i sok z cytryny. Całość zagotowujemy i nakładamy do wyparzonych słoików. Naczynia odwracamy. Konfitura morelowa jest już gotowa!

Zobacz także: Takich ziemniaków nigdy nie kupuj. Szef kuchni ostrzega: trucizna

Konfitura morelowa Magdy Gessler. Korzyści płynące ze spożycia moreli

Morele często opisuje się jako źródło dobroczynnej witaminy C, korzystnie wpływającej na kondycję skóry. Jedzenie tych owoców w rożnej formie korzystnie wpływa na jędrność i elastyczność cery. Morele są znane również z korzystnego wpływu na układ pokarmowy. Wszystko dzięki wysokiej zawartości błonnika.

Zobacz także: Robert Makłowicz apeluje: nie wrzucaj tego składnika do leczo

Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl/gotowanie.onet.pl