Konfitura morelowa według przepisu Magdy Gessler. Smakuje obłędnie
Sezon na morele trwa w najlepsze. Te pyszne owoce można spożywać nie tylko w wersji surowej czy suszonej - świetnie sprawdzają się również jako baza rozmaitych przetworów. Konfitura morelowa według Magdy Gessler jest niezwykle łatwa do przygotowania. Do jej stworzenia wystarczy zaledwie 5 składników.

Mało które owoce nadają się do przygotowania konfitur tak bardzo, jak morele. Ich słodkim smakiem warto się cieszyć latem, ale i zimą - w formie przygotowanych wcześniej przetworów. Gwiazda polskiej kuchni - Magda Gessler - używa niezawodnego i zaskakująco prostego przepisu. Jej konfitura morelowa z pewnością podbije niejedno serce. Portal gotowanie.onet.pl podzielił się z czytelnikami smakowitą recepturą autorstwa popularnej restauratorki.
Pyszna konfitura morelowa. Tak przygotowuje ją Magda Gessler
W sieci krąży wiele przepisów na rozmaite, owocowe przetwory. Magda Gessler stawia na prostotę i smak: konfitura morelowa jej autorstwa wymaga użycia zaledwie 5 składników. Do jej przygotowania potrzebujemy:
- 1,2 kg moreli,
- 500 g cukru żelującego 2:1,
- soku z jednej cytryny,
- pół szklanki „zieleniny”: listków mięty lub melisy (w zależności od preferencji),
- pół szklanki płatków migdałowych (ten składnik zapewni konfiturze dodatkowy aromat).
Umyte i osuszone morele należy odpestkować i pokroić na cienkie paski. Następnie sięgamy po cukier: mieszamy go z owocami i odstawiamy na 3 lub 4 godziny. W międzyczasie możemy skupić się na przygotowaniu listków mięty lub melisy: umyciu, osuszeniu i pokrojeniu. Po upływie wyznaczonego czasu podprażamy na suchej patelni płatki migdałowe, po czym dodajemy do nich morele, zioła i sok z cytryny. Całość zagotowujemy i nakładamy do wyparzonych słoików. Naczynia odwracamy. Konfitura morelowa jest już gotowa!
Zobacz także: Takich ziemniaków nigdy nie kupuj. Szef kuchni ostrzega: trucizna
Konfitura morelowa Magdy Gessler. Korzyści płynące ze spożycia moreli
Morele często opisuje się jako źródło dobroczynnej witaminy C, korzystnie wpływającej na kondycję skóry. Jedzenie tych owoców w rożnej formie korzystnie wpływa na jędrność i elastyczność cery. Morele są znane również z korzystnego wpływu na układ pokarmowy. Wszystko dzięki wysokiej zawartości błonnika.
Zobacz także: Robert Makłowicz apeluje: nie wrzucaj tego składnika do leczo
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]

RadioZET.pl/gotowanie.onet.pl