Koktajl z rzeżuchy to eliksir młodości. Jak go zrobić?
Jak wykorzystać rzeżuchę w kuchni? Zrób z niej ten odżywczy koktajl. Będzie idealnym dodatkiem do śniadania.

-
kuchniaKuchnia polska
-
Czas przyg.10
-
Dla ilu osóbdla 1 osoby
Składniki
- garść liści szpinaku
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 banan
- garść rzeżuchy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka płatków owsianych
Sposób przygotowania
- Liście szpinaku płuczemy.
- Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Całość wrzucamy do blendera.
- Dodajemy do tego rzeżuchę, miód oraz sok z limonki i wszystko miksujemy.
- Wsypujemy płatki owsiane i całość mieszamy.
- Na koniec gotowy koktajl wkładamy do lodówki.
Rzeżucha to przysmak, którym chętnie zajadamy się wiosną. Z powodzeniem możemy posiać ją samodzielnie w naszych domach. Często zdobi ona kuchenne parapety, wprowadzając do wnętrza wiosenny nastrój. Możliwości zastosowania rzeżuchy w kuchni jest wiele. Sprawdzi się jako składnik sałatek lub dodatek do tostów. Warto przygotować z niej również zdrowy, pełny witamin koktajl.
Poznaj łatwy przepis na koktajl z dodatkiem rzeżuchy
W wiosenne dni warto wprowadzić do swojego jadłospisu rzeżuchę. Możesz wykorzystać ją jako dodatek do tego koktajlu. Jest sycący i z powodzeniem sprawdzi się jako urozmaicenie pierwszego czy drugiego śniadania. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, więc przed podaniem warto umieścić go w lodówce na kilkanaście minut.
Dlaczego warto spożywać rzeżuchę?
Rzeżucha ma liczne właściwości zdrowotne. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Ponadto jest bogata w witaminę C, która pozwala nam cieszyć się lepszą odpornością. Zawiera również m.in. żelazo i wapń. Poza tym spożywanie rzeżuchy doskonale wpływa na naszą urodę. Roślina ta opóźnia bowiem procesy starzenia się skóry. Obecny w niej cynk poprawia kondycję włosów, cery i paznokci.
Zobacz także: Ten błąd może popsuć każdy koktajl. Sprawdź, czy też go popełniasz