Obserwuj w Google News

Koktajl z rzeżuchy to eliksir młodości. Jak go zrobić?

1 min. czytania
14.04.2023 15:47
Zareaguj Reakcja

Jak wykorzystać rzeżuchę w kuchni? Zrób z niej ten odżywczy koktajl. Będzie idealnym dodatkiem do śniadania.

Koktajl z rzeżuchą
fot. Shutterstock
Śniadanie
  • kuchnia
    Kuchnia polska
  • Czas przyg.
    10
  • Dla ilu osób
    dla 1 osoby

Składniki

  • garść liści szpinaku
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 banan
  • garść rzeżuchy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka płatków owsianych

Sposób przygotowania

  1. Liście szpinaku płuczemy.
  2. Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Całość wrzucamy do blendera.
  4. Dodajemy do tego rzeżuchę, miód oraz sok z limonki i wszystko miksujemy.
  5. Wsypujemy płatki owsiane i całość mieszamy.
  6. Na koniec gotowy koktajl wkładamy do lodówki.

Rzeżucha to przysmak, którym chętnie zajadamy się wiosną. Z powodzeniem możemy posiać ją samodzielnie w naszych domach. Często zdobi ona kuchenne parapety, wprowadzając do wnętrza wiosenny nastrój. Możliwości zastosowania rzeżuchy w kuchni jest wiele. Sprawdzi się jako składnik sałatek lub dodatek do tostów. Warto przygotować z niej również zdrowy, pełny witamin koktajl.

Poznaj łatwy przepis na koktajl z dodatkiem rzeżuchy

W wiosenne dni warto wprowadzić do swojego jadłospisu rzeżuchę. Możesz wykorzystać ją jako dodatek do tego koktajlu. Jest sycący i z powodzeniem sprawdzi się jako urozmaicenie pierwszego czy drugiego śniadania. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, więc przed podaniem warto umieścić go w lodówce na kilkanaście minut.

Redakcja poleca

Dlaczego warto spożywać rzeżuchę?

Rzeżucha ma liczne właściwości zdrowotne. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Ponadto jest bogata w witaminę C, która pozwala nam cieszyć się lepszą odpornością. Zawiera również m.in. żelazo i wapń. Poza tym spożywanie rzeżuchy doskonale wpływa na naszą urodę. Roślina ta opóźnia bowiem procesy starzenia się skóry. Obecny w niej cynk poprawia kondycję włosów, cery i paznokci.

Zobacz także: Ten błąd może popsuć każdy koktajl. Sprawdź, czy też go popełniasz

logo Tu się dzieje