Jak zrobić domowe kokosanki? Oto prosty przepis krok po kroku
Kokosanki to przepyszne, ale też łatwe i szybkie do przygotowania ciasteczka. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Oto sprawdzone przepisy na tradycyjne kokosanki i na te urozmaicone czekoladą.

Kokosanki to, jak sama nazwa wskazuje, ciasteczka, których podstawę stanowią wiórki kokosowe. Są one bardzo łatwe do przygotowania i robi się je niezwykle szybko. Stanowią zatem idealny pomysł na deser, jeśli oczekujemy gości.
Kokosanki nie wymagają zbyt wielu składników i robi się je błyskawicznie. Jak zrobić kokosanki w domu? Oto sprawdzony przepis.
Kokosanki - jak wyglądają
Kokosanki to ciastka robione na białkach i z dodatkiem wiórków kokosowych. Wewnątrz powinny być miękkie, a z zewnątrz chrupkie. Tradycyjną wersją kokosanek są zwykłe jasne ciastka urozmaicone wiórkami. Ale można też zrobić je w wersji słodszej i nieco bogatszej - z czekoladą.
Kokosanki to świetne rozwiązanie, gdyż szybko się je robi, a długo zachowują świeżość. Jak przygotować kokosanki? Ten przepis sprawi, że na pewno nam wyjdą!
Kokosanki - składniki i przepis
Do przygotowania kokosanek nie potrzebujemy wielu składników. Co musimy kupić, aby je zrobić?
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 2 białka
- 100 g cukru
Kokosanki możemy zrobić też bez masła, ale wtedy potrzebujemy więcej białek - mogą być 4, więcej wiórków kokosowych i kilku kropel olejku np. waniliowego.
Przygotowanie:
Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku. Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Taką mieszankę zostawiamy do ostygnięcia.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Cały czas ubijamy masę!
Na samym końcu dodajemy białka do masy z masła i wiórków kokosowych. Całość delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na przygotowaną wcześniej blachę - warto wyłożyć na niej papier do pieczenia. Masę wykładamy łyżką i pamiętamy o tym, aby pozostawić między ciasteczkami odstępy. Ciastka pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także: Szarlotka - szybki przepis na pyszne ciasto!
Kokosanki w czekoladzie
Kokosanki możemy też wzbogacić czekoladą. Jak przygotować kokosanki w czekoladzie?
Składniki na ciasto:
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Do miski wlewamy olej i wsypujemy cukier wraz z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Na sam koniec wsypujemy tutaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy i masę przekładamy do dużej formy do ciasta. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Masło roztapiamy w rondelku, a następnie dodajemy do niego kakao, wodę oraz cukier puder. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej polewy.
Gotowe ciasto i polewę studzimy, a następnie kroimy je w małe kostki, moczymy w czekoladzie i obtaczamy wiórkami kokosowymi.
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!