Obserwuj w Google News

Knedle z truskawkami to pyszny obiad! Podpowiadamy prosty przepis

3 min. czytania
Aktualizacja 18.05.2020
18.05.2020 14:32
Zareaguj Reakcja

Knedle z truskawkami to pyszny obiad z wykorzystaniem zdrowych i smacznych truskawek. Czym są konkretnie i jak je zrobić?

Knedle z truskawkami z okrasą na białym talerzu i posypane cukrem pudrem
fot. Shutterstock

Truskawki to przepyszne owoce, które dają nam wiele możliwości na równie pyszne dania z ich wykorzystaniem. Warto się na nie zdecydować, ponieważ są lekkie, czyli idealne na okres wiosenno-letni, kiedy możemy cieszyć się świeżymi truskawkami. Zwłaszcza, że sezon na truskawki trwa zaledwie 2-3 miesiące, w związku z czym w pozostałej części roku nie będziemy mogli przygotowywać tego typu obiadów, chyba, że z wykorzystaniem truskawek mrożonych, co, nie oszukujmy się, jest zdecydowanie gorsze w smaku.

Jednym z dań z wykorzystaniem tych cennych we właściwości owoców, są knedle z truskawkami. Co to takiego, dlaczego warto je jeść i jak je zrobić? Podpowiadamy prosty przepis na knedle z truskawkami.

Zobacz także: Szybki przepis na makaron z truskawkami! Również w wersji fit

Knedle – co to takiego? Historia potrawy

Knedle wywodzą się z kuchni niemieckiej. To właśnie tam są najbardziej popularne, przede wszystkim w Bawarii. To mączne kulki ziemniaczane, nadziewane farszem.

Redakcja poleca

U naszych zachodnich sąsiadów przygotowuje się je zazwyczaj z dodatkiem mięsa, podobnie jak u nas pierogi z mięsem. Czasami zastępuje się je jednak szpinakiem. Małe knedle można dodawać także do zup, np. zamiast makaronu lub ziemniaków.

W Polsce najbardziej popularną opcją są knedle ze śliwkami. Przygotowujemy je zazwyczaj jesienią, gdy jest sezon na śliwki. Wcześniej jednak równie chętnie wykonujemy knedle z dodatkiem truskawek. A te mają wiele cennych wartości odżywczych. Jakie dokładnie?

Zobacz także: Pierogi z truskawkami – smaczny i szybki przepis

Truskawki – właściwości. Dlaczego warto je jeść?

Truskawki mają wiele drogocennych właściwości, dla których warto włączyć je do swojego menu. Jakie konkretnie?

  • Są nisko kaloryczne.
  • Mają wysoką zawartość witaminy C.
  • Poprawiają odporność.
  • Łagodzą ból gardła i niwelują chrypkę.
  • Korzystnie wpływają na układ trawienny i metabolizm.
  • Pobudzają pracę jelit.
  • Zapobiegają chorobom układu moczowego.
  • Poprawiają wzrok i zmniejszają ryzyko jego utraty.
  • Mają działanie antyrakowe.
  • Obniżają cholesterol.
  • Zapobiegają zakrzepom, miażdżycy, a także zawałom.
  • Korzystnie wpływają na wygląd włosów, paznokci, zębów, a także wzmacniają kości.

Zobacz także: Zupa owocowa z makaronem to idealna opcja na ciepłe dni. Poznaj prosty przepis

Knedle z truskawkami – przepis

Knedle z truskawkami to pyszny sposób na przygotowanie dania z tych niezwykłych owoców. Warto je wykorzystać, zwłaszcza, gdy jest sezon na truskawki. Knedle z mrożonymi truskawkami już nie będą smakowały tak samo.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 500 g świeżych truskawek (poza sezonem można zastąpić mrożonymi)
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie obieramy i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa lub praskę. Można też utrzeć je widelcem, ale to będzie zdecydowanie bardziej pracochłonne i zajmie więcej czasu.

Zmielone ziemniaki wrzucamy do miski. Dodajemy do nich jajka, mąkę i sól, a następnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli za bardzo się lepi, można dodać jeszcze odrobinę mąki.

Truskawki dokładnie myjemy i pozbywamy się szypułek. Następnie kroimy je w plasterki i mieszamy z cukrem pudrem.

Na stolnicy wysypujemy odrobinę mąki, a następnie układamy ciasto. Wałkujemy je, aż uzyskamy placek na szerokość 3 mm.

Z ciasta cienką szklanką wycinamy kółka. Na środek każdego z nich wykładamy łyżeczkę truskawek zmieszanych z cukrem i zawijamy w kulki.

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli. Na gorącą wodę wrzucaj knedle, ale nie wszystkie na raz. Gotuj po kilka na raz do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Gdy zaczną wypływać, wyciągaj je łyżką cedzakową i przekładaj na talerz.

Zobacz także: Ciasto z truskawkami i budyniem – szybkie i proste przepisy

Knedle z truskawkami – dodatki

Knedle z truskawkami najlepiej smakują z dodatkami. Dlatego też warto dodać do nich odpowiednią okrasę lub sos. Jakie polecamy?

Najpopularniejszą opcją podawania knedli, niezależnie od tego, czy na słodko, czy wytrawnych, jest okraszenie ich bułką tartą podsmażoną na maśle. Można je wówczas dodatkowo posypać odrobiną cukru.

Inną opcją jest przygotowanie sosu. Może to być słodka śmietanka, jak do pierogów. Może to być też mus owocowy, np. wymieszany z serkiem mascarpone, który go zagęści. Wszystko zależy od twojej inwencji i upodobań smakowych.

Zobacz także: Nalewka z truskawek na różne sposoby. Odkryj klasyczny smak na nowo!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!