Obserwuj w Google News

Roladki z tortilli - cztery łatwe i pyszne przepisy na udaną imprezę! Z którego skorzystasz?

3 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
25.06.2019 15:06
Zareaguj Reakcja

Tortilla stała się imprezowym klasykiem. Być może dlatego, że łatwo ją przygotować, robi się to szybko i smakuje praktycznie każdemu! Jak przygotować roladki z tortilli?

Roladki z tortilli
fot. Shutterstock

Tortilla pochodzi z Meksyku, ale jest na tyle popularnym daniem, że ewoluowała i powstało wiele wariacji na jej temat. Roladki z tortilli najczęściej przygotowujemy na spotkania z przyjaciółmi i tego typu okazje. Jak je przyrządzić, żeby były oryginalne, ale wciąż wszystkim smakowały?

Wypróbuj nasze przepisy!

Redakcja poleca

Roladki z tortilli z hummusem

Ten przepis docenią wszyscy ci, którzy nie jedzą mięsa. Roladki z hummusem na pewno będą smakować również mięsożercom. Sprawdź, jakie to proste!

Składniki:

  • 6 placków tortilli - przygotuj z tego przepisu
  • 1 opakowanie hummusu paprykowego
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 garść bazylii

Przygotowanie:

  1. Tortillę posmaruj grubo hummusem.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w paski.
  3. Paprykę również pokrój w paski.
  4. Warzywa ułóż na hummusie, posyp je świeżą bazylią.
  5. Tortillę zwiń w rulon, następnie krój paski o grubości 5 cm.

Roladki z tortilli z kurczakiem i serkiem

Tortillę często przyrządza się z kurczakiem. To popularne połączenie, które smakuje niemal każdemu. A gdyby tak zamiast  sosu, wykorzystać serek śmietankowy

Składniki:

  • 6 placków tortilli 
  • 8 plastrów dobrej szynki z kurczaka
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • ½ kostki żółtego sera
  • 1 czerwona papryka

Przygotowanie:

  1. Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym. 
  2. Paprykę pokrój w paski, a szynkę w kostkę.
  3. Żółty ser zetrzyj na tarce.
  4. Na tortilli ułóż szynkę i pokrojoną paprykę.
  5. Całość zwiń w rulon i następnie krój paski o grubości 5 cm.

Zobacz także: Gazpacho jest idealne na upały! Wypróbuj przepis na tę hiszpańską zupę!

Roladki z tortilli z ostrą, meksykańską salsą

Roladki z tortilli można również przygotować z ostrą salsą. Ten smak na pewno zaskoczy twoich gości! Jeśli nie lubisz aż tak ostrych dań, to możesz zrobić bardziej łagodną wersję tego dania. 

Składniki:

  • 6 placków tortilli
  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ kostki sera
  • kilka liści sałaty rzymskiej

Składniki na salsę:

  • 1 czerwona papryka 
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki papryczki chilli
  • 1 limonka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Paprykę trzeba upiec w piekarniku. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  2. Paprykę posmaruj oliwą, następnie posól i popierz. 
  3. Z gotowej, upieczonej papryki ściągnij skórę i pozbądź się gniazd nasiennych.
  4. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  5. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
  6. Na rozgrzanej patelni smaż kurczaka z odrobiną soli, pieprzu i curry na złoty kolor.
  7. Przygotuj sos - wymieszaj majonez z jogurtem, łyżeczką curry, dodaj pieprz i sól. Następnie paprykę, wyciśnięty sok z jednej limonki i czosnek.
  8. Na podgrzaną tortillę wyłóż farsz. Posyp obficie startym żółtym serem.
  9. Tortillę zwijamy w rulon, następnie mocno przyciśnij i potnij na mniejsze kawałki - najlepiej żeby miały 5 cm.

Zobacz także: Paella to wizytówka kuchni hiszpańskiej! Sprawdź, jak łatwo zrobić ją w domu!

Przepis na roladki z tortilli z hummusem i kurczakiem

A gdyby tak połączyć hummus z kurczakiem? Sprawdź, jakie to pyszne połączenie! Takie roladki skradną serca twoich gości!

Składniki:

  • 6 placków tortilli
  • 1 opakowanie hummusu - może być klasyczny lub paprykowy
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 nieduża cebula
  • kilka liści kapusty rzymskiej
  • sól pieprz
  • bazylia
  • curry
  • wędzona papryka

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kurczaka - umyj go i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Smaż kurczaka z dodatkiem curry, suszonej bazylii, wędzonej papryki oraz soli i pieprzu.
  4. Gdy kurczak będzie już złoty, to możesz go ściągnąć z ognia.
  5. Podgrzane tortille posmaruj hummusem.
  6. Porwij sałatkę i połóż na hummusie.
  7. Następnie wyłóż kurczaka, posyp cebulą i świeżą bazylią.
  8. Tortillę zwiń w rulon, następnie potnij na mniejsze kawałki - najlepiej wielkości 5 cm.

Zobacz także:  Chilli con carne to tradycyjne danie kuchni teksańsko-meksykańskiej. Jak zrobić je w domu?

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!