Roladki z tortilli - cztery łatwe i pyszne przepisy na udaną imprezę! Z którego skorzystasz?
Tortilla stała się imprezowym klasykiem. Być może dlatego, że łatwo ją przygotować, robi się to szybko i smakuje praktycznie każdemu! Jak przygotować roladki z tortilli?

Tortilla pochodzi z Meksyku, ale jest na tyle popularnym daniem, że ewoluowała i powstało wiele wariacji na jej temat. Roladki z tortilli najczęściej przygotowujemy na spotkania z przyjaciółmi i tego typu okazje. Jak je przyrządzić, żeby były oryginalne, ale wciąż wszystkim smakowały?
Wypróbuj nasze przepisy!
Roladki z tortilli z hummusem
Ten przepis docenią wszyscy ci, którzy nie jedzą mięsa. Roladki z hummusem na pewno będą smakować również mięsożercom. Sprawdź, jakie to proste!
Składniki:
- 6 placków tortilli - przygotuj z tego przepisu
- 1 opakowanie hummusu paprykowego
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- sól i pieprz do smaku
- 1 garść bazylii
Przygotowanie:
- Tortillę posmaruj grubo hummusem.
- Marchewkę obierz i pokrój w paski.
- Paprykę również pokrój w paski.
- Warzywa ułóż na hummusie, posyp je świeżą bazylią.
- Tortillę zwiń w rulon, następnie krój paski o grubości 5 cm.
Roladki z tortilli z kurczakiem i serkiem
Tortillę często przyrządza się z kurczakiem. To popularne połączenie, które smakuje niemal każdemu. A gdyby tak zamiast sosu, wykorzystać serek śmietankowy?
Składniki:
- 6 placków tortilli
- 8 plastrów dobrej szynki z kurczaka
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- ½ kostki żółtego sera
- 1 czerwona papryka
Przygotowanie:
- Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym.
- Paprykę pokrój w paski, a szynkę w kostkę.
- Żółty ser zetrzyj na tarce.
- Na tortilli ułóż szynkę i pokrojoną paprykę.
- Całość zwiń w rulon i następnie krój paski o grubości 5 cm.
Zobacz także: Gazpacho jest idealne na upały! Wypróbuj przepis na tę hiszpańską zupę!
Roladki z tortilli z ostrą, meksykańską salsą
Roladki z tortilli można również przygotować z ostrą salsą. Ten smak na pewno zaskoczy twoich gości! Jeśli nie lubisz aż tak ostrych dań, to możesz zrobić bardziej łagodną wersję tego dania.
Składniki:
- 6 placków tortilli
- 2 piersi z kurczaka
- ½ kostki sera
- kilka liści sałaty rzymskiej
Składniki na salsę:
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki papryczki chilli
- 1 limonka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Paprykę trzeba upiec w piekarniku. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Paprykę posmaruj oliwą, następnie posól i popierz.
- Z gotowej, upieczonej papryki ściągnij skórę i pozbądź się gniazd nasiennych.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanej patelni smaż kurczaka z odrobiną soli, pieprzu i curry na złoty kolor.
- Przygotuj sos - wymieszaj majonez z jogurtem, łyżeczką curry, dodaj pieprz i sól. Następnie paprykę, wyciśnięty sok z jednej limonki i czosnek.
- Na podgrzaną tortillę wyłóż farsz. Posyp obficie startym żółtym serem.
- Tortillę zwijamy w rulon, następnie mocno przyciśnij i potnij na mniejsze kawałki - najlepiej żeby miały 5 cm.
Zobacz także: Paella to wizytówka kuchni hiszpańskiej! Sprawdź, jak łatwo zrobić ją w domu!
Przepis na roladki z tortilli z hummusem i kurczakiem
A gdyby tak połączyć hummus z kurczakiem? Sprawdź, jakie to pyszne połączenie! Takie roladki skradną serca twoich gości!
Składniki:
- 6 placków tortilli
- 1 opakowanie hummusu - może być klasyczny lub paprykowy
- 2 piersi z kurczaka
- 1 nieduża cebula
- kilka liści kapusty rzymskiej
- sól pieprz
- bazylia
- curry
- wędzona papryka
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania kurczaka - umyj go i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Smaż kurczaka z dodatkiem curry, suszonej bazylii, wędzonej papryki oraz soli i pieprzu.
- Gdy kurczak będzie już złoty, to możesz go ściągnąć z ognia.
- Podgrzane tortille posmaruj hummusem.
- Porwij sałatkę i połóż na hummusie.
- Następnie wyłóż kurczaka, posyp cebulą i świeżą bazylią.
- Tortillę zwiń w rulon, następnie potnij na mniejsze kawałki - najlepiej wielkości 5 cm.
Zobacz także: Chilli con carne to tradycyjne danie kuchni teksańsko-meksykańskiej. Jak zrobić je w domu?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!