Katarzyna Bosacka sprawdziła składy jagodzianek. "Ktoś tu chciał przyoszczędzić na jagodach"
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę składy jagodzianek sprzedawanych w supermarketach oraz w samolotach linii LOT. Wyniki jej "śledztwa" mogą szokować. "Wygląda na to, że ktoś tu chciał przyoszczędzić na jagodach" - mówi ekspertka.

Jagodzianki to słodki wypiek, który cieszy się ogromną popularnością. W sezonie letnim gości on na stołach wielu Polaków; świetnie smakuje do kawy czy herbaty. Kupując jagodzianki w supermarkecie lub innym sklepie, warto jednak zwrócić uwagę na ich skład. Niestety czasem pozostawia on wiele do życzenia. Ostatnio głos w tej sprawie zabrała Katarzyna Bosacka.
Katarzyna Bosacka sprawdziła składy jagodzianek
Katarzyna Bosacka to polska dziennikarka i prezenterka telewizyjna. Od lat doradza Polakom, jak jeść zdrowo i jak wybierać jakościowe produkty. Popularność gwiazdy przeniosła się również do sieci. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 130 tysięcy osób, a liczba ta stale rośnie. Bosacka na profilu chętnie dzieli się swoją wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania, a także ulubionymi przepisami na rozmaite dania. Ostatnio ekspertka wzięła pod lupę jagodzianki sprzedawane w supermarketach oraz w samolotach linii LOT.
- W jagodziance podawanej w jednej z linii lotniczych jagody stanowią zaledwie 21% - napisała Katarzyna Bosacka na Instagramie. Jak zauważyła, producent do wypieku dodał również marmoladę, która składa się z przecieru jabłkowego, aroniowego, porzeczkowego i wiśniowego. W składzie jest też margaryna, drożdże, serwatka, mleko w proszku oraz sztuczne aromaty. "Wygląda na to, że ktoś tu chciał przyoszczędzić na jagodach" - podsumowała ekspertka.
Również skład jagodzianki z supermarketu pozostawia wiele do życzenia. Jak można przeczytać na etykiecie, w wypieku znajdują się m.in. trzy substancje żelujące, masa jajowa, sztuczne aromaty i barwniki, margaryna z olejem palmowym, zagęstniki oraz środek do przetwarzania mąki.
Zobacz także: Zbierasz jagody w lesie? Możesz dostać mandat
Bosacka radzi, jakie jagodzianki kupować
Katarzyna Bosacka postanowiła przypomnieć przy okazji, po jakie jagodzianki warto sięgać. Podkreśliła, że wypiek powinien mieć w środku dojrzałe jagody, czyli takie o intensywnym odcieniu fioletowo-niebieskim. Ekspertka przestrzegła jednocześnie przed jagodziankami z czerwonym nadzieniem. Mogą mieć one w sobie "barwnik i pulpę z innych owoców".
- Moim zdaniem lepiej postawić na jakość i wybierać jagodzianki z prawdziwych cukierni lub piekarni, nawet jeśli są droższe. Jeden porządny wypiek jest dużo lepszy niż kilka kiepskiej jakości, prawda? - podsumowała Bosacka.
- Katarzyna Bosacka podzieliła się przepisem na pesto z rukoli. Przygotujesz je błyskawicznie
- Pokazała, jak wybrać najlepszego arbuza. Pamiętaj o tym podczas zakupów
- Jak najlepiej mrozić czereśnie? Oto prosty i skuteczny sposób
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]

RadioZET.pl