Obserwuj w Google News

Kasia Cichopek kisi chryzantemy. Zdradziła, jak zrobić nietypowy przysmak kulinarny

2 min. czytania
05.11.2022 15:00
Zareaguj Reakcja

Katarzyna Cichopek od dłuższego czasu świetnie sprawdza się jako prowadząca program "Pytanie na Śniadanie". To właśnie w nim pochwaliła się przepisem na nietypową kiszonkę w szalonym stylu. Do jej zrobienia potrzebne są... chryzantemy.

Kasia Cichopek
fot. TRICOLORS/East News

Uwielbiacie nietypowe przepisy kulinarne? Jeśli tak mamy dla was pomysł na niesamowitą przekąskę. Co ważne przepis na nią zdradziła jedna z najgorętszych gwiazd ostatnich miesięcy, czyli Katarzyna Cichopek. Okazuje się, że aktorka wie, jak kisić chryzantemy, by był z nich pyszny przysmak. 

Zobacz także:  Dyniowy budyń to przysmak w sam raz na kolację. Oto łatwy przepis  [Przepis nowy] 

Kasia Cichopek wie, jak kisić chryzantemy

Kiszonki to coś, co uwielbiamy przygotowywać jesienią. Zwykle robimy je z warzyw. Okazuje się, że nie tylko one mogą być czymś smacznym. Kasia Cichopek zdradziła, że do słoików można włożyć również popularne chryzantemy.

Redakcja poleca

Ciekawostki na temat kiszenia wspomnianej rośliny usłyszeliśmy w jednym z programów telewizyjnych, który prowadziła aktorka. Nietypowy przepis kulinarny zapewne zdziwił wiele osób.

Kiszone chryzantemy mogą wprowadzić do kuchni wiele szaleństwa i być czymś, czym zaskoczymy rodzinę podczas wspólnej kolacji. Gwiazda już na samym początku zwraca jednak uwagę na ważną rzecz - powinnismy wykorzystać wyłącznie kwiaty, sadzone w naturalnych warunkach.

Jeżeli mamy działkę lub rodzinny ogród, w którym rosną zasadzone przez nas chryzantemy, to warto je rwać i jeść, albo kupić już suszone.

Przepis na kiszone chryzantemy

Okazuje się, że aby ukisić chryzantemy wcale nie potrzeba wiele. Przepis jest bardzo prosty i zdradziła go sama prowadząca. 

Do słoika musimy włożyć: 600 g marchewki pokrojonej w paski, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, garść płatków jaglanych, garść chryzantem i gałązkę melisy. Wszystko to należy posypać łyżką soli.

Gotowe składniki trzeba zalać litrem wody, a następnie mocno zakręcić słoik. Kiszone chryzantemy, powinny być gotowe w ciągu dwóch tygodni. Jesteście ciekawi, jak smakują?

Źródło: o2.pl