Obserwuj w Google News

Uwielbiasz zasmażaną kapustę? Podajemy 2 sprawdzone przepisy

3 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
08.10.2019 13:35
Zareaguj Reakcja

Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? Koniecznie sprawdź przepis na zasmażaną kapustę. Podajemy dwie wersje tej pysznej przekąski!

Kapusta zasmażana
fot. Shutterstock

Kapusta zasmażana to pyszny dodatek do obiadu, którego przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Przepisy, które podajemy są też łatwe w wykonaniu. Przygotuje je nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. No cóż… mamy nadzieję, że już dziś wypróbujesz jeden z przepisów na kapustę zasmażaną.

Zobacz także:  Zupa cebulowa to najpopularniejsze danie kuchni francuskiej. Podpowiadamy, jak ją zrobić 

Kapusta zasmażana z boczkiem: przepis

Ten pyszny dodatek do wielu dań jest prosty w przygotowaniu. Najlepiej podawać go z ziemniakami i kotletem schabowym. Mamy nadzieję, że często będziesz wracać do tego przepisu. Smacznego!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Pół kapusty (najlepiej młodej),
  • Boczek (około 50 gram),
  • Pół cebuli,
  • Masło (dwie łyżki),
  • Olej (dwie łyżki),
  • Szczypta soli oraz pieprzu (do smaku),
  • Mąka pszenna (dwie łyżki),
  • Odrobina koperku oraz natki pietruszki (najlepiej świeże, ale mogą być suszone).

Przygotowanie:

Na początku pozbądź się z kapusty brzydkich liści. Przekrój ją na pół i pozbądź się twardego kaczana. Następnie jedną z części warzywa poszatkować. Możesz zrobić to za pomocy noża lub szatkownicy (kupisz ją w prawie każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego).

Kolejne zadanie to obranie cebuli i pokrojenie ją w kostkę. To samo zrób z boczkiem. Te dwa produkty przysmaż na oleju, a następnie dodaj posiatkowaną kapustę i dodaj wodę – około 2/3 szklanek. Całość przypraw solą i pieprzem. Przykryj i duś na wolnym ogniu do czasu aż kapusta zmięknie.

Gdy kapusta jest dość miękka należy odlać wodę – pamiętaj, żeby zrobić to do jakiejś miseczki. Nie wylewaj jej!

Na patelni zacznij robić zasmażkę – roztop masło i dodaj mąkę. Podsmażając pamiętaj, aby ciągle mieszać. Dodaj wodę z kapusty i nadal ciągle mieszaj. Pamiętaj o tym, że nie mogą powstać grudki.

Całość dodaj do kapusty z boczkiem i cebulą i dokładnie wymieszać. Dodaj pietruszkę oraz koperek. Jeszcze raz przypraw solą oraz pieprzem. Smacznego!

Kapusta kiszona zasmażana

Jest kilka wersji na przygotowanie zasmażanej kapusty. Jedną z nich jest skorzystanie z kapusty kiszonej. Przepis jest bardzo podobny do tego wcześniejszego jednak końcowy smak trochę się od siebie różni. Smacznego!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Kapusta kiszona (pół kilograma),
  • Jedna cebula,
  • Łyżka cukru,
  • Kilka łyżek oliwy,
  • Kilka ziaren ziela angielskiego,
  • Liść laurowy,
  • Sól i pieprz,
  • Masło (dwie łyżki)
  • Mąka (dwie czubate łyżki).

Przygotowanie:

Na początku odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru oku, a następnie ją posiekaj. Dzięki temu będzie ci łatwiej mieszać kapustę.

Kolejny krok to wrzucenie kapusty do garnka i zalanie jej wrzątkiem. Woda powinna przykryć  kiszoną kapustę. Dodaj posiekaną wcześniej cebulę.

Następnie odpowiednio przypraw: dodaj sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Całość dokładnie wymieszaj. Gdy doprowadzisz do wrzenia to od razu zmniejsz ogień. Gotuj przez około 20-30 minut.

Na rozgrzaną patelnie wrzuć masło i mąkę. Zasmażkę ciągle mieszaj. Gotowa będzie wtedy, gdy uzyska złocisty kolor. Wtedy dodaj do niej niewielką ilość wody. Gdy powstanie ci jednolita konsystencja (bez grudek) dodaj do garnka z kapustą.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec całość jeszcze raz przypraw solą oraz pieprzem.

Zobacz także:  Czy wiesz, jak przygotować zupę neapolitańską? Zdradzamy przepis na to pyszne danie 

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie.

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!