Tych produktów nie łącz z ziemniakami. W żołądku zachodzi fermentacja
Ziemniaki to warzywa, które goszczą na stołach Polaków bardzo często. Nic dziwnego – możliwości ich podawania jest wiele. Chociaż ziemniaki to bardzo wdzięczny i łatwo dostępny produkt, z którego wiele można wyczarować, dietetycy ostrzegają: z niektórymi dodatkami nie powinniśmy ich łączyć, jeśli pragniemy uniknąć problemów żołądkowych. O jakie konkretnie produkty chodzi? Odpowiadamy.

Ugotowane, upieczone, ubite na rozpływające się w ustach puree, lub pokrojone na cieniutkie talarki – sposobów na przyrządzenie ziemniaków jest bardzo wiele. To zdecydowanie jedno z ulubionych warzyw Polaków. Trudno się dziwić – jest pyszne, bogate w wartości odżywcze, łatwo dostępne i syte.
Ziemniaki: Wartości odżywcze
Ziemniaki to produkt spożywczy bogaty w składniki odżywcze. Zawierają: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, foliany i beta-karoten. W ziemniakach znajdują się w też witaminy: A, D, C, E, K, H, oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B6.
Ziemniaki warto jeść również, by dostarczyć organizmowi błonnik pokarmowy, który poprawia trawienie i perystaltykę jelit, a także zwiększa objętość treści pokarmowej, wpływając na uczucie sytości.
Wartości odżywcze ziemniaków sprawiają, że warzywa te – w odpowiednich ilościach – są zdrowe i pożywne. Dietetycy często ostrzegają jednak, że nie należy łączyć ich z niektórymi produktami. Jakimi?
Zobacz również: Co zrobić, aby przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Wypróbuj ten kulinarny trik
Tych produktów nie podawaj z ziemniakami. Niestrawność, wzdęcia, ból brzucha...
Z jakimi produktami nie powinniśmy łączyć ziemniaków? Mówi się, że klasyczny polski obiad to: kotlet schabowy, kapusta i właśnie kartofle. Tymczasem ziemniaków nie powinno łączyć się z tłustymi mięsami. Ta kombinacja może wywoływać problemy ze strony układu pokarmowego: biegunkę lub zaparcia, niestrawność, wzdęcia, czy też ból brzucha. Dlaczego?
Ziemniaki są bogate w skrobię. To związek, który wchodzi w reakcję z białkiem zwierzęcym, obecnym w mięsach. Połączenie powoduje obciążenie przewodu pokarmowego i znacząco spowalnia procesy trawienne. Jedzenie zalega w żołądku, a w organizmie następuje przyspieszenie procesu fermentowania.
Z tym łącz ziemniaki. Pyszne, zdrowe i lekkostrawne kombinacje
Z czym podawać ziemniaki, by uniknąć problemów trawiennych? Kartofle doskonale komponują się z innymi warzywami: pomidorami, papryką, cukinią, bakłażanem, brokułami, dynią, porem, burakiem, selerem. Z kolei mięsa znacznie lepiej podawać z ryżem.
radioZET.pl