Obserwuj w Google News

Katarzyna Bosacka ostrzega: nigdy nie zamrażaj tych ciast. To grozi zatruciem

2 min. czytania
12.04.2023 09:10
Zareaguj Reakcja

Zostało ci trochę ciasta po świętach? Możesz je np. zamrozić. Katarzyna Bosacka podpowiada, jak to zrobić prawidłowo.

Katarzyna Bosacka
fot. PIOTR KAMIONKA/REPORTER/East News

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów przechowywania żywności. Warto wykorzystać go po świętach, kiedy wiele różnych przysmaków zalega w naszych lodówkach. Przykładowo kawałki pysznych ciast mogą nam się bowiem jeszcze przydać, np. jako deser do kawy czy herbaty przy innych okazjach. Zdaniem Katarzyny Bosackiej nie wszystkie smakołyki będą jednak nadawały się do mrożenia, o czym szczegółowo mówi w swoim najnowszym filmie opublikowanym na Instagramie.

Redakcja poleca

Tych ciast nie wolno zamrażać

Zdaniem Katarzyny Bosackiej nie należy umieszczać w zamrażarce ciast z dodatkiem: bitej śmietany, kremu na bazie jajek czy różnych galaretek. Ekspertka wyjaśnia, że może to mieć przykre konsekwencje zdrowotne. Po ich rozmrożeniu trudno bowiem stwierdzić, czy nie doszło do namnożenia się różnych bakterii, które mogą spowodować np. poważne zatrucie.

Jakie smakołyki możemy zatem mrozić? Według specjalistki mogą być to różne serniki, makowce, ciasta drożdżowe oraz te z dodatkiem owoców. W dalszej części nagrania Katarzyna Bosacka dodaje, że najlepiej mrozić je w kawałkach, wkładając wszystkie części uprzednio do torebki papierowej, a dopiero potem - strunowej, co pomoże zachować ich walory smakowe i zapachowe.

Zobacz także: Piecze ciasta wyglądające jak laptop czy telefon. Niesamowity cukiernik podbija social media  

Internauci komentują

Najnowsze nagranie opublikowane przez Katarzynę Bosacką na Instagramie spotkało się z wieloma reakcjami jej obserwatorów. Wielu internautów doceniło porady ekspertki i stwierdziło, że sami także często mrożą różne ciasta, jakie zostają im po świętach:

Zamrażam tylko sernik i babkę.
 
Pani porady są fantastyczne, z serca dziękuję.
 

Zobacz także: Każdemu podczas pieczenia może przytrafić się zakalec. Jak sobie z nim poradzić?