Jak zrobić ogórki konserwowe? Ten błąd popełnia wiele osób
Ogórki konserwowe to znany i lubiany przysmak. Wiele osób jednak podczas ich przygotowania popełnia pewien błąd. Przez to ogórki tracą swój smak i szybciej się psują.

Ogórki cieszą się ogromną popularnością. Nie ma się zresztą co dziwić, bo są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Warzywo to m.in. zmniejsza poziom cukru we krwi, chroni serce i zapobiega miażdżycy. Ponadto pozytywnie wpływa na urodę - dzięki dużej zawartości wody (nawet 95%), ma doskonałe właściwości nawilżające.
Osoby, które nie przepadają za świeżymi ogórkami, mogą je jeść w zupełnie innej formie. Dużą popularnością cieszą się m.in. ogórki konserwowe. Są świetnym dodatkiem różnego rodzaju dań i przekąsek. Doskonale sprawdzą się też na kanapki.
Jak zrobić ogórki konserwowe? Ten błąd popełnia wiele osób
Ogórki konserwowe można kupić w sklepie lub przyrządzić samemu w domu. Spora część osób decyduje się na tę drugą opcję. Szczególnie że jest to dość proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w słoiku (poza ogórkami warto dodać takie warzywa jak czosnek czy marchewka, a także chrzan, koper włoski, liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie i białą gorczycę), a następnie zalać zalewą. Potem słoiki poddajemy krótkiej pasteryzacji.
Podczas przygotowywania ogórków konserwowych warto jednak zwrócić uwagę na pewien szczegół. Jak podaje portal Wirtualna Polska Kuchnia, zanim odłożymy nasz słoik na półkę, powinniśmy odwrócić go do góry nogami - najlepiej nad zlewem. W ten sposób sprawdzimy, czy dobrze zakręciliśmy naczynie. Jeżeli spod nakrętki zacznie wypływać woda, będzie to oznaczać, że zamknięcie jest nieszczelne. W takim przypadku ogórki mogłyby stracić swój smak, a ponadto szybciej się zepsuć.
Zobacz także: Przyrządzasz ogórki kiszone? Pamiętaj o tym składniku
Ogórki konserwowe - pamiętaj o wybraniu odpowiedniego warzywa
Bardzo ważny jest również wybór odpowiedniego warzywa. Najlepiej sięgnąć po ogórki gruntowe, które są małe i cienkie, ponieważ takie najlepiej się zakonserwują. Pamiętajmy też, żeby zakupić warzywa z pewnego źródła. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie były skrapiane żadnymi chemikaliami ani pestycydami. Istotne jest również, aby po nabyciu ogórków dokładnie je wyczyścić.
Zobacz także: Nie przechowuj ogórków w ten sposób! Przez to szybciej będą się psuły
5 zastosowań sody oczyszczonej, o których nie miałeś pojęcia

RadioZET.pl