Obserwuj w Google News

Dodaj to do wigilijnego barszczu. Nabierze unikalnego smaku i aromatu

1 min. czytania
19.12.2022 09:14
Zareaguj Reakcja

Barszcz czerwony to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Ten składnik sprawi, że będzie smakował jeszcze lepiej.

Barszcz wigilijny
fot. Shutterstock

Święta coraz bliżej, co można odczuć m.in. w naszej kuchni. Wiele osób już bowiem zaczęło kulinarne przygotowania do Gwiazdki. Wśród bożonarodzeniowych potraw nie może zabraknąć wyśmienitego barszczu. To tradycyjne wigilijne danie zazwyczaj serwujemy z dodatkiem uszek. Tworzy także znakomity duet z grzybowymi pasztecikami. Aby jeszcze bardziej podkreślić walory smakowe tej zupy, warto dodać do niej ten składnik.

Redakcja poleca

Jak zrobić wyśmienity barszcz na święta? Oto prosty kulinarny trik

Tradycyjny barszcz wigilijny przyrządza się na zakwasie z buraków. Podstawowy przepis możesz też wzbogacić o inne produkty, dzięki którym zupa stanie się twoim popisowym świątecznym daniem.

Poza mieszanką aromatycznych przypraw warto wrzucić do barszczu także kilka niedużych kawałków jabłka. Zamiast miąższu możesz wykorzystać też skórki tego owocu. Ten soczysty dodatek doskonale podkreśli winny smak tej zupy i sprawi, że nabierze ona delikatnego, przyjemnego aromatu.

Zobacz także: Ten błąd popełniamy często podczas gotowania wigilijnego barszczu. O czym mowa?

Najlepsze dodatki do barszczu

Barszcz można serwować na wiele sposobów. W świąteczne dni przeważnie podajemy go w towarzystwie uszek lub krokietów z kapustą i grzybami. Tym razem warto spróbować także mniej oczywistych połączeń. Niektórzy serwują tę zupę z fasolą lub ziemniakami. Jako dodatki sprawdzą się też domowe lane kluski.

Zobacz także: Uszka z pieczarkami to idealny przysmak na święta. Oto łatwy przepis