Obserwuj w Google News

Ta pomidorówka to poezja smaku. Wystarczy ten kulinarny trik

2 min. czytania
31.07.2023 15:54
Zareaguj Reakcja

Chętnie przyrządzasz zupę pomidorową na obiad? Podpowiemy ci, co zrobić, aby była jeszcze lepsza w smaku. Wystarczy ten prosty kulinarny trik, z którego chętnie korzystały nasze babcie. W takim wydaniu na pewno podbije serca twoich domowników.

trik na pyszną zupę pomidorową
fot. Shutterstock

Pomidory to letni przysmak, którego nie może zabraknąć w naszych kuchniach. Grono miłośników tych apetycznych warzyw jest bardzo liczne. Nic dziwnego – nie tylko mają liczne właściwości zdrowotne, ale można z nich też wyczarować mnóstwo przepysznych dań, które idealnie wzbogacą nasze wakacyjne menu.

Niewątpliwą królową na naszych stołach jest tradycyjna „pomidorówka”. To niezwykle prosta, a jednocześnie smakowita zupa to idealna opcja na szybki, letni obiad. Aby jeszcze bardziej podkreślić jej wszelkie walory, warto wykorzystać ten prosty kulinarny trik. Nie zajmuje wiele czasu, a sprawi, że od tej pory będziesz przyrządzać to danie już tylko w taki sposób.

Redakcja poleca

Poznaj łatwy trik na pyszną zupę pomidorową. Jej smak cię zachwyci

Sekret smaku pomidorówki tkwi nie tylko w wyborze dojrzałych warzyw. To również zasługa odpowiedniej kompozycji przypraw oraz innych dodatków, które nieco urozmaicą nasze danie. Jeżeli chcesz, aby twoja zupa smakowała niczym z najlepszej restauracji, możesz wypróbować tę babciną metodę.

Jedyne co musisz zrobić, to podsmażyć wszystkie pomidory na patelni z dodatkiem odrobiny zwykłego masła. Dopiero gdy będą lekko rumiane i wydobędzie się z nich niezwykły aromat, należy dodać je do zupy. Tym prostym sposobem podkreślisz jej smak i sprawisz, że trudno będzie się jej oprzeć.

Zobacz także: Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Warto znać ten trik

Jak serwować zupę pomidorową?

Pomidorówkę można podawać na różne sposoby. Wiele osób serwuje ją podczas obiadu z dodatkiem makaronu. Zamiast niego sprawdzi się również biały ryż. W tym przypadku trzeba zachować odpowiedni proporcje, aby to jednak zupa pozostała na pierwszym planie.

Wśród innych dodatków, które mogą wzbogacić to danie są świeże listki bazylii lub natka pietruszki. Zupę możesz udekorować również posiekanym koperkiem i polać odrobiną słodkiej śmietanki albo jogurtem naturalnym. Jej smak urozmaici również odrobina startego sera mozzarella.

Nie przegap