Obserwuj w Google News

Jak zrobić hummus z bobu? Katarzyna Bosacka zdradziła prosty przepis

2 min. czytania
24.07.2023 15:06
Zareaguj Reakcja

Hummus z bobu to idealna przekąska na lato. Katarzyna Bosacka zdradziła prosty przepis na to wakacyjne danie. "Pięć minut i gotowe" - powiedziała dziennikarka.

Jak zrobić hummus z bobu? Katarzyna Bosacka zdradziła prosty przepis
fot. Shutterstock/PIOTR KAMIONKA/REPORTER/EASTNEWS

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka i osobowość medialna. Od lat doradza Polakom w kwestii zdrowego żywienia i świadomego robienia zakupów. Ekspertka związana była m.in. z takimi programami telewizyjnymi jak "MądrzeJEMY z Katarzyną Bosacka", "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" czy "Co nas truje". Jest też autorką kilku książek.

Popularność gwiazdy przeniosła się również do sieci. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 125 tysięcy osób. Bosacka chętnie dzieli się tam swoją kulinarną wiedzą. Nierzadko zamieszcza też przepisy na rozmaite dania. Kilka dni temu dziennikarka wyjaśniła, jak zrobić truskawkowe gazpacho. Teraz natomiast opublikowała prosty przepis na hummus z bobu.

Redakcja poleca

Jak zrobić hummus z bobu? Przepis Katarzyny Bosackiej

- Pyszny, polski, letni hummus? Najlepiej z młodego bobu - powiedziała Bosacka na wstępie. Ekspertka przygotowała szklankę obranego bobu i przesypała go do niewielkiej miski. Następnie dodała do naczynia łyżeczkę tahiny i małą ilość wody. Jak wyjaśniła dziennikarka, można też dolać na przykład olej rzepakowy albo oliwę z oliwek. 

Dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden duży ząbek czosnku. Następnie sięgamy po przyprawy - kmin rzymski bądź gałkę muszkatołową, zależy, co kto lubi. Później dodajemy jeszcze sól, sok z cytryny i przechodzimy do blendowania.

- Uwielbiam takie przepisy. Pięć minut i gotowe. A jakie zdrowe! Bierzemy po prostu talerz, rozsmarowujemy nasz hummus, posypujemy jeszcze kminem rzymskim lub gałką muszkatołową. Możemy polać oliwą z oliwek albo tym sosem z tahiny. I do tego podpieczone tortille albo inne chrupiące pieczywo - powiedziała Katarzyna Bosacka na koniec.

Zobacz także:  Do czego wykorzystać bób? Oto 3 przepisy na pyszne dania z bobem w roli głównej

Bób - właściwości zdrowotne

Bób posiada wiele wartości odżywczych. Zawiera dużo białka, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, a także magnez, wapń, fosfor oraz sód. Jest również źródłem kwasu foliowego. Warzywo to jest więc nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Pomaga m.in. w leczeniu anemii, zmniejsza poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Dodatkowo wspiera proces odchudzania. Daje długotrwałe uczucie sytości i zmniejsza chęć do podjadania.

Przypomnijmy, że sezon na bób rozpoczął się w czerwcu i będzie trwał mniej więcej do końca sierpnia. Warto też w tym okresie zrobić zapasy na kolejne miesiące. Szczególnie że warzywo to bardzo łatwo się mrozi.

Zobacz także:  Jak mrozić bób? Oto najlepszy sposób

zielona herbata
6 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl