Obserwuj w Google News

Jak zrobić frytki belgijskie? Oto sposób Roberta Makłowicza

2 min. czytania
05.07.2023 14:32
Zareaguj Reakcja

Frytki belgijskie cieszą się ogromną popularnością. Przysmak ten dość łatwo można przyrządzić samemu w domu. Robert Makłowicz zdradził swój sposób.

Jak zrobić frytki belgijskie? Oto sposób Roberta Makłowicza
fot. Shutterstock/Tadeusz Wypych/REPORTER/EASTNEWS

W czwartek 13 lipca przypada Międzynarodowy Dzień Frytek. Przysmak ten cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, również w Polsce. Nie ma się zresztą co dziwić. W końcu danie to nie tylko dobrze smakuje, ale jest też dość proste w przygotowaniu.

Do dziś nie jest do końca jasne, skąd pochodzą frytki. Od lat toczy się o to spór między Belgią a Francją. Wiele jednak wskazuje na to, że to ci pierwsi mają rację. Jak podaje portal kuchnia.wp.pl, pierwsza porcja frytek prawdopodobnie została usmażona w Dinant. Mieszkańcy miasteczka mieli konsumować to danie już w 1680 roku. 

Redakcja poleca

Jak zrobić frytki belgijskie? Oto sposób Roberta Makłowicza

Frytki można dostać praktycznie na każdym kroku - często serwowane są w restauracjach, pubach czy food truckach. Danie to można też przyrządzić samemu w domu. Jakiś czas temu polski krytyk kulinarny i podróżnik Robert Makłowicz opublikował na swoim profilu w mediach społecznościowych film, w którym zdradził, jak przygotować najlepsze frytki belgijskie. 

Jak podaje portal pysznosci.pl, zdaniem eksperta sekret idealnych frytek tkwi przede wszystkim w ich dwukrotnym smażeniu. Dzięki temu zabiegowi przysmak nie wchłonie tak dużo tłuszczu, jak podczas przyrządzania w standardowy sposób i pozostanie niezwykle chrupiący. Bardzo ważny jest również odpowiedni dobór ziemniaków. Najlepiej celować w typ C. Ziemniaki tego typu zawierają najwięcej skrobi i są najbardziej sypkie. Dzięki temu przygotowane z nich frytki będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Zobacz także:  Pyszny i lekki chłodnik litewski. Znamy przepis Roberta Makłowicza

Przepis na idealne frytki belgijskie

Na początku należy zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne składniki. Do przyrządzenia frytek belgijskich będziemy potrzebować następujących produktów:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej typu C,
  • 1,5 l oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • woda.

Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w grube paski. Bierzemy miskę i nalewamy do niej letnią wodę. Dodajemy 2 łyżki cukru, ziemniaki i odstawiamy na kilkanaście minut. Ważne jest, aby co jakiś czas przemieszać nasze składniki. Następnie bierzemy duży garnek (najlepiej, żeby miał szerokie dno) i rozgrzewamy w nim olej do 150 st. C. Przyda się tu termometr kuchenny do mierzenia temperatury.

W międzyczasie odcedzamy ziemniaki i dokładnie osuszamy, na przykład przy pomocy ręcznika papierowego. Frytki umieszczamy w garnku i smażymy przez kilka minut, aż staną się lekko rumiane. Następnie wyjmujemy je i dokładnie odsączamy z oleju - tu również przyda się ręcznik papierowy.

Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem do 180 st. C. Wrzucamy frytki do garnka i smażymy je, aż staną się rumiane. Potem wyjmujemy ziemniaki z naczynia i rozkładamy je na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Zobacz także:  Przepis na pikantne frytki kukurydziane jest hitem na TikToku. Sprawdź, jak je zrobić

zielona herbata
6 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl/smakosze.pl