Obserwuj w Google News

Rozgrzewająca zupa z dyni to obiad idealny na chłodne dni. Ewa Wachowicz podaje przepis

2 min. czytania
17.10.2023 12:51
Zareaguj Reakcja

Szukasz pomysłu na szybki jesienny obiad? Zupa dyniowa zachwyci się wybornym smakiem i aromatem. Sprawdź, jak ją przyrządzić według receptury od Ewy Wachowicz.

Ewa Wachowicz podaje przepis na zupę dyniową
fot. Artur Zawadzki/REPORTER/EastNews/Shutterstock/

Kiedy myślimy o kulinarnych skojarzeniach z jesienią, od razu przychodzi nam na myśl dynia. Jej kuchenne zastosowanie jest bardzo szerokie. Sprawdza się jako składnik koktajli, deserów oraz smakowitych ciast. Poza tym można przygotować z niej również wiele smakowitych przetworów na zimę.

Jednak prawdziwa królowa wśród jesiennych dań to bez wątpienia zupa z dyni. Idealnie sprawdzi się na szybki jesienny obiad dla wszystkich domowników. Jest gęsta, pożywna, a przy tym pięknie wygląda na talerzu. W dodatku jej przygotowanie to prosta i szybka sprawa. Prostym przepisem na ten przysmak podzieliła się na swoi blogu Ewa Wachowicz.

Redakcja poleca

Zupa dyniowa to pyszny jesienny obiad. Sprawdź, jak ją zrobić

Podstawą tej apetycznej zupy jest tzw. dynia olbrzymia. Ten rodzaj wyróżnia się miękkim i smacznym miąższem, co czyni go idealnym składnikiem wielu potraw. Ewa Wachowicz radzi, aby przed podaniem dodatkowo udekorować takie danie pestkami oraz olejem z dyni.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg dyni olbrzymiej
  • 3 szklanki wywaru jarzynowego
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Do dekoracji:

  • prażone pestki dyni
  • łyżka oleju z pestek dyni

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dynię dzielimy na pół i usuwamy pestki.
  2. Następnie ją obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z bulionem.
  3. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej pokrojony w kostkę czosnek.
  4. Całość jeszcze chwilę smażymy i dodajemy do zupy.
  5. Na patelnię wylewamy nieco wody, aby "wymyć smak" i dodajemy to do garnka z zupą.
  6. Całość gotujemy przez pół godziny.
  7. Potem wszystko miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  8. Zupę zabielamy śmietaną zahartowaną odrobiną kremu.
  9. Na koniec posypujemy ją pestkami dyni i polewamy kilkoma kroplami oleju (zamiast niego można sięgnąć również po oliwkę z oliwek).

Zobacz także: Ból brzucha to dopiero początek. Takiej dyni nie jedz pod żadnym pozorem
 

Jak przechowywać dynię?

Dynię najlepiej przechowywać w chłodnych warunkach. Gdy jest obrana, najlepszym miejscem będzie dla niej lodówka. Trzeba ją jednak spożyć w ciągu kilku dni. Jeżeli chcesz ją wykorzystać w późniejszym czasie, najrozsądniejszym pomysłem będzie jej zamrożenie. Możesz pokroić ją na kawałki i przesypać do woreczków na mrożenie albo zblendować i przelać do foremek na kostki lodu.

Nie przegap
Popularne odmiany dyni
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock