Jak zamrozić pierogi? Zrób je już teraz. Na święta będą jak znalazł
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jak się do nich przygotować? Niektóre tradycyjne potrawy możemy przyrządzić wcześniej – nawet już w listopadzie. Do takich dań należą z pewnością pierogi. Po ulepieniu możemy je bowiem zamrozić. Jeśli zrobimy to odpowiednio, po rozmrożeniu będą idealne – elastyczne i wyjątkowo smaczne.

Przed świętami Bożego Narodzenia zazwyczaj mamy bardzo dużo pracy. Sprzątamy, kupujemy prezenty, przyozdabiamy dom wyjątkowymi dekoracjami, ubieramy choinkę, zapraszamy gości i przygotowujemy świąteczne potrawy. Osoby odpowiedzialne za zorganizowanie rodzinnej wigilii zazwyczaj spędzają w kuchni wiele godzin, dopieszczając wykwintny jadłospis.
Ugotowanie wszystkich tradycyjnych potraw 24 grudnia graniczy z cudem. Na szczęście o niektórych daniach możemy pomyśleć znacznie wcześniej – nawet już w listopadzie. Do takich poczęstunków z pewnością należą pierogi.
Domowe pierogi możemy bez obaw mrozić. Jak to zrobić? Sprawdzonym sposobem podzieliła się z internautami Ania Starmach na swoim blogu.
Jak mrozić pierogi? Wiele osób robi to źle
Ania Starmach to jedna z najpopularniejszych w Polsce osobowości telewizyjnych, zajmujących się kulinariami. Jest jurorką w programach „MasteChef” oraz „MasterChef Junior”. Prowadzi również bloga – regularnie publikuje na nim autorskie przepisy. We wpisach radzi również internautkom oraz internautom, jak ułatwić i uprzyjemnić sobie proces gotowania.
Zobacz również: Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Wystarczy dodać jeden składnik
W jednym ze wpisów ekspertka przyznała, że w czasie świąt Bożego Narodzenia zazwyczaj zajada się pierogami z kapustą i grzybami oraz pierogami z suszoną śliwką. „Wiele osób nie wie, jak mrozić pierogi” – podkreśliła Ania Starmach. Zwróciła uwagę na to, że niektórzy wkładają pierogi do zamrażarki tuż po ich ulepieniu, a więc bez wcześniejszego gotowania. To błąd.
Jak prawidłowo mrozić pierogi? Ania Starmach zwraca uwagę na jedno
Jak mrozić pierogi, by po wyjęciu z zamrażarki i ugotowaniu były pyszne – elastyczne, soczyste i po prostu smaczne? Ania Starmach we wpisie na blogu poradziła, by rozpocząć proces od włożenia ulepionych pierogów do gotującej się, lekko osolonej wody na 30 sekund.
Po tym czasie należy przełożyć pierogi na tackę posypaną mąką lub posmarowaną olejem. „Pierogi rozłóż na tacy, tak by się ze sobą nie stykały i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy wystygną, wsadź tackę do zamrażalnika na 2 godziny” – wyjaśniła. Później możemy przełożyć pierogi do woreczków, jednocześnie je porcjując.
- Pierogi piernikowe to hit tegorocznych świąt. Wypróbuj ten przepis
- Dodaj to do pierogów z grzybami. Będą smakować jeszcze lepiej
- Tak zrobisz domową przyprawę korzenną. Idealna do ciast i ciasteczek
Popularne odmiany dyni. Sprawdź, jak je wykorzystać w kuchni [GALERIA]
