Obserwuj w Google News

Jak mrozić ogórki? Wypróbuj te sposoby

2 min. czytania
07.08.2023 15:53
Zareaguj Reakcja

Masz nadmiar ogórków i zastanawiasz się do czego jeszcze mogą ci się przydać w kuchni? Takie warzywa można zamrozić. Jak to zrobić? Oto sprawdzone metody.

sposób na mrożenie ogórków
fot. Shutterstock

Ogórki to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw na naszych stołach. Mają wyjątkowy smak, a ponadto wiele właściwości zdrowotnych. To wszystko czyni je przysmakiem, który warto uwzględnić w swoim jadłospisie. Sezon na te warzywa przypada właśnie latem. Takie rarytasy znakomicie sprawdzają się jako składnik zup, sałatek czy dodatek na kanapki.

Wakacje to dobry moment, aby z ogórków zrobić także różne przetwory na zimę. Znakomicie smakują zamknięte w słoikach w formie kiszonej lub konserwowej. Nadmiar tych warzyw można również zamrozić. Cały proces jest prosty i zajmie ci dosłownie chwilę.

Redakcja poleca

Jak mrozić ogórki? Podpowiadamy

Wybierając ogórki do mrożenia, zwróć uwagę na ich wygląd. Ważne, aby nie były obite i nie posiadały widocznych przebarwień. Nie powinny być również zbyt miękkie. Kiedy już wybierzesz odpowiednie okazy, przed mrożeniem tych warzyw, należy dokładnie wypłukać je w zimnej wodzie.

Ogórki możesz mrozić na kila sposobów. Najłatwiej pokroić je w grubsze plasterki lub cienkie paski, osuszyć na ręczniku, a następnie ułożyć na tacy i włożyć do zamrażarki. Potem wystarczy przesypać je do woreczka na mrożonki. Warzywa te możesz również zetrzeć na tarce, przełożyć do pojemniczków i zamrozić. Po rozmrożeniu sprawdzą się później jako dodatek np. do zupy ogórkowej.

Kolejny sposób to ich zblendowanie. Uzyskany, gęsty płyn trzeba przelać do pojemników na kostki lodu. Zamrożone w ten sposób ogórki można później wykorzystać np. jako składnik zielonego koktajlu.

Zobacz także: Zalej tym ogórki małosolne. Będą pyszne i chrupiące

Właściwości ogórków

Ogórki to warzywa, które doskonale nawadniają organizm podczas upalnych dni. Poza tym pomagają pozbyć się nadmiaru toksyn. Zawierają też błonnik, który przyspiesza trawienie pokarmów. Mają niewiele kalorii, więc można po nie sięgać będąc na diecie.

Jedzenie ogórków wpływa również pozytywnie na wygląd skóry, która jest lepiej nawilżona i gładka. Warzywa te mają także szerokie zastosowanie kosmetyczne. Są często wykorzystywane jako składnik domowych maseczek, peelingów oraz odświeżających toników.

Nie przegap
Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock