Obserwuj w Google News

Dodaj łyżeczkę do gotującego się bobu. Będzie miał piękny kolor

2 min. czytania
12.07.2023 13:08
Zareaguj Reakcja

Jak gotować bób, aby zawsze zachwycał apetycznym wyglądem? Wystarczy łyżeczka tego kuchennego produktu. Dzięki niemu twój przysmak nabierze intensywnego koloru.

gotowanie bobu kulinarny trik
fot. Shutterstock

Sezon na bób trwa w najlepsze. Zazwyczaj zajadamy się nim do końca sierpnia. Jest wiele pomysłów na wykorzystanie tego warzywa w kuchni. Jest smakowitym dodatkiem do letnich sałatek. Sprawdza się także jako składnik zup. Wiele osób przyrządza z niego również wyśmienite pasty kanapkowe.

Gotowanie bobu nie powinno sprawić większych trudności, ale warto znać różne kulinarne sztuczki, dzięki którym to warzywo będzie prezentować się na talerzu jeszcze lepiej. Aby zachowało intensywny kolor, wystarczy odrobina tego produktu. O czym mowa?

Redakcja poleca

Wsyp odrobinę do garnka z bobem. Efekt cię zaskoczy

Zanim zabierzemy się do gotowania bobu należy go wcześniej dokładnie wypłukać. Dzięki temu będzie odpowiednio jędrny. Potem wystarczy wrzucić go do gotującej się wody i lekko posolić. Po upływie sześciu minut powinien już nadawać się do jedzenia. Jeżeli jest taka potrzeba, można nieco wydłużyć czas gotowania.

Aby zachować ładny kolor tego warzywa, warto wypróbować ten babciny sposób. Jedyne, co musisz zrobić, to wsypać do garnka poza solą również odrobinę zwykłego cukru. Jedna łyżeczka jest wystarczająca. Ten banalny trik sprawi, że twój przysmak będzie wyglądał świeżo i niezwykle apetycznie.

Zobacz także: Przygotuj smażony bób w mgnieniu oka. Jest przepyszny!

Właściwości odżywcze bobu - dlaczego warto go jeść?

Bób to warzywo, które warto uwzględnić w swoim wakacyjnym jadłospisie. Lista jego zdrowotnych właściwości jest bardzo długa. Przede wszystkim to skarbnica witamin oraz innych składników - w tym wapnia, fosforu czy potasu. Jest także bogatym źródłem białka, dlatego zaleca się go m.in. osobom będącym na diecie wegetariańskiej.

Spożywanie bobu wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi i zmniejsza poziom cholesterolu. Poza tym zawarty w nim błonnik pokarmowy przyspiesza trawienie i pomaga zachować uczucie sytości przez dłuższy czas.

Zobacz także: Pokazuje, jak zrobić tofu z bobu. To przepis idealny na lato

Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock