Obserwuj w Google News

Jak wyhodować szczypior? Oto prosty sposób

2 min. czytania
23.03.2023 12:43
Zareaguj Reakcja

Uwielbiasz szczypior na kanapkach? Sprawdź, jak łatwo go wyhodować w domowych warunkach.

szczypior
fot. Shutterstock

Wiosną chętnie zajadamy się nowalijkami. Wśród nich króluje szczypior z cebuli. W porównaniu z tzw. szczypiorkiem czosnkowym jest nieco większy i grubszy, chociaż obydwa mają podobne właściwości i zbliżony, charakterystyczny smak. Chętnie dodajemy go do kanapek, twarożków, sałatek czy różnych past kanapkowych.

Taki szczypior możemy wyhodować nawet na kuchennym parapecie i jest to naprawdę proste. Przede wszystkim najpierw należy wybrać odpowiednią cebulę. Może być to tzw. dymka, ale równie dobrze sprawdzi się też inna odmiana. Najważniejsze jest to, aby wybrać zdrowy, odpowiednio twardy okaz bez jakichkolwiek oznak gnicia.

Redakcja poleca

Jak sadzić cebulę na szczypior?

Cebulę możesz zasadzić w ziemi w średniej wielkości doniczce. Przy czym trzeba zwrócić uwagę na to, aby nieco wystawała z gleby. Ponadto należy umieścić ją w dobrze oświetlonym miejscu np. na parapecie i pamiętać o jej regularnym nawadnianiu. Ważne jest to, aby podlewać wyłącznie samą ziemię, a nie warzywo, bo może powodować to jego szybkie gnicie.

Do wyboru mamy jeszcze drugi, równie łatwy sposób. W tym przypadku nie jest nam potrzebna ziemia. Wystarczy sięgnąć po mały słoik i wypełnić go wodą. Potem umieszczamy w nim cebulę w taki sposób, aby w wodzie była zanurzona tylko część warzywa. Po kilkunastu dniach naszym oczom powinien już ukazać się dorodny szczypior, który możemy wykorzystać jako smakowity dodatek do różnych potraw.

Zobacz także: Tiktokerka pokazuje, jak zachować świeżość sałaty. Warto wypróbować ten trik w swojej kuchni

Jakie właściwości ma szczypior?

Szczypior jest ceniony w kuchni ze względu na swoje liczne walory zdrowotne. Przede wszystkim jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność i zapobiega szybkiemu starzeniu się organizmu. Zawiera również wiele minerałów w tym potas, wapń i magnez.

Spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Poza tym pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. W dodatku jest niskokaloryczny, więc bez problemu mogą sięgać po niego również osoby będące aktualnie na diecie.

Zobacz także: Oto przepis na domową oliwę z oliwek o smaku szczypiorkowym. Zrobisz ją błyskawicznie