Obserwuj w Google News

Jak siać rzeżuchę? Ten szczegół ma znaczenie

2 min. czytania
15.03.2023 15:17
Zareaguj Reakcja

Najwyższa pora posadzić rzeżuchę. Jak to zrobić prawidłowo? O tym zapomina wiele osób.

Rzeżucha
fot. Shutterstock

Jednym z wiosennych przysmaków w naszych kuchniach jest rzeżucha. Wielu osobom kojarzy się ona ze świętami wielkanocnymi. Jej unikalny smak i intensywny zielony kolor sprawia, że chętnie wykorzystujemy ją jako dodatek do faszerowanych jajek, twarożku, past kanapkowych czy sałatek. Doskonale sprawdza się także jako składnik zup i dipów. Jeżeli chcesz cieszyć się jej smakiem podczas Wielkanocy, warto zasadzić ją już teraz, aby dać jej trochę czasu na wyrośnięcie. Przy tym warto zwrócić uwagę na ten szczegół.

Redakcja poleca

Na co zwrócić uwagę podczas siania rzeżuchy?

Rzeżuchę można posadzić w domowych warunkach i jest to niezwykle proste. Większość osób wykorzystuje do tego watę lub ligninę. Wystarczy najpierw zwilżyć je wodą, a następnie wysypać na to nasiona. Pierwsze widoczne kiełki powinny się pojawić już po dwóch dniach, a czasami nawet nieco wcześniej. Ważny jest także odpowiedni klimat we wnętrzu – rzeżucha lubi ciepło, więc optymalna temperatura to ok. 20-22 stopni Celsjusza.

Jest jeszcze jedna istotna kwestia, na którą trzeba zwrócić uwagę, a jednak wiele osób ją ignoruje. Wspomina o niej portal Wirtualna Polska Kobieta. W pielęgnacji tej rośliny ważne jest jej regularne zraszanie nie tylko od razu po zasianiu, ale przez cały czas, tak aby utrzymać stałą wilgoć podłoża. Najlepiej zaopatrzyć się w tym celu w niedużą butelkę z atomizerem. W przeciwnym razie kiełkowanie rzeżuchy będzie utrudnione.

Zobacz także: Wzmacniający koktajl z rzeżuchy i miodu. Wspomaga trawienie i rozświetla cerę 

Właściwości zdrowotne rzeżuchy

Rzeżuchę powinniśmy uwzględnić na swoim talerzu nie tylko w sezonie wiosennym. Po to warzywo warto sięgać przez cały rok. Zawarte w nim składniki odżywcze mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest ona m.in. źródłem wapnia, cynku żelaza oraz wielu witamin - w tym A, C i E.

Ponadto spożywanie rzeżuchy wspomaga trawienie i odchudzanie. Ta roślina ma również znakomite właściwości antyoksydacyjne i chroni organizm przed szybkim starzeniem się. Wzmacnia włosy oraz poprawia stan skóry.

Zobacz także: Czym są nowalijki i czy warto je jeść? Wszystko, co musisz wiedzieć o wiosennych warzywach

RadioZET.pl/kobieta.wp.pl