Obserwuj w Google News

Takiej jagodzianki nigdy nie kupuj. "Barwniki i pulpa z innych owoców"

2 min. czytania
24.07.2023 09:42
Zareaguj Reakcja

Sezon na jagodzianki trwa w najlepsze. Latem kochamy zajadać się tymi słodkimi bułeczkami, wypełnionymi po brzegi soczystymi owocami. Czym kierować się, wybierając jagodziankę? Katarzyna Bosacka postanowiła zwrócić uwagę internautów na istotne szczegóły. – Lepiej zjeść jedną pyszną niż 10 paskudnych – zaznaczyła ekspertka.

Jak wybrać najlepszą jagodziankę
fot. shutterstock_New Africa

Latem chętnie i często zajadamy się pysznymi, sezonowymi owocami. Jagody kochamy jeść solo, jednak doskonale smakują także w przeróżnych deserach. Zdecydowanie najbardziej popularnym z nich są jagodzianki – okrągłe bułeczki wypełnione obficie soczystymi jagodami w lipcu i sierpniu cieszą się ogromną popularnością.

Latem jagodzianki są dostępne w ofercie prawie wszystkich cukierni. Możemy zakupić je także w popularnych supermarketach. Czym kierować się, wybierając ten deser? Katarzyna Bosacka, która od lat radzi Polakom i Polkom, jak jeść zdrowo, smacznie i jakościowo, postanowiła tym razem przyjrzeć się właśnie jagodziankom. W obszernym poście wyjaśniła, co charakteryzuje idealną słodką bułeczkę z jagodami.

Katarzyna Bosacka radzi: Takiej jagodzianki nie kupuj

Ekspertka zwróciła uwagę na to, że prawdziwe jagodzianki dostępne są w cukierniach jedynie latem. – Mrożone jagody nie nadają się do drożdżówek, bo tracą świeżość, smak i aromat – wyjaśniła Katarzyna Bosacka.

Specjalistka zaznaczyła także, że kupując jagodzianki, powinniśmy zwracać szczególna uwagę na kolor nadzienia. To właśnie on zdradza, czy do bułeczek włożono świeże owoce. – Dojrzałe jagody mają intensywniejszy odcień fioletowo-niebieski – zaznaczyła Bosacka. – Unikaj jagodzianek z czerwonym nadzieniem, bo na pewno mają w sobie barwnik i pulpę z innych owoców – dodała.

Zobacz również:  Jagodzianki grozy u Magdy Gessler. Szok, ile trzeba zapłacić za jedną

Ekspertka poradziła także, by w cukierniach pytać sprzedawców o skład drożdżówek. – Wybieraj te na maśle, a nie margarynie czy tłuszczu palmowym – poinstruowała.

Wyznacznikiem jakości nie jest to, czy jagodzianka jest częściowo pusta w środku. Wnętrze drożdżówki zależy od wilgotności jagód, które zostały do niej użyte – im bardziej mokre owoce, tym mocniej wsiąkają w ciasto i w środku tworzy się przestrzeń.
Redakcja poleca

Czy jagodzianki muszą być drogie? „Za wyższą ceną idzie lepsza jakość”

Jagodzianki są wyjątkowo pyszne, ale ceny tych słodkich bułeczek potrafią wywołać dreszcze. Katarzyna Bosacka zwróciła jednak uwagę na to, że za ceną zazwyczaj stoi wysoka jakość użytych półproduktów. – Jagodzianki w prawdziwych piekarniach czy cukierniach są oczywiście droższe niż te w supermarketach. U Magdy Gessler jagodzianka kosztuje… 28 zł – zaznaczyła. I dodała:

Lepiej zjeść jedną pyszną niż 10 paskudnych!
Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl